Meno nie je všetko, Stodola nie je šopa
Uprostred Rusoviec je viacero stravovacích podnikov, ktoré sa výrazne odlišujú cenovo, skladbou jedálneho lístka i kvalitou ponuky. Z týchto hľadísk je asi presne v strede reštaurácia STODOLA.
Názov možno nepochádza z pôvodného poslania budovy, ale plne zodpovedá vonkajším rozmerom. Vnútrajšok má k stodole ďaleko - stoly, zväčša pre štyroch, drevené a štýlové, rovnako ako stoličky. Na bielych obrusoch (niektoré by možno zniesli častejšiu výmenu) ležia tkané farebné obrúsky a príbory. Priestor je vysoký, v úrovni vysokého stropu sú atrapy nosných hrád, nad nimi ďalší voľný priestor - v čase mimo obeda záruka, že necítite dym cigariet. Zlé je, že aj v čase obeda aj mimo neho cítiť cez okienko pachy kuchyne. Reštaurácia má vlastné toalety, pekné a čisté, ale chýbali papierové uteráky. Pozitívom toaliet je, že sa ich zriadením Stodola definitívne oddelila od krčmy na nádvorí. Tá však zasa má dostatok parkovacích miest a poslúži, ak je predné parkovisko obsadené. Prístup z ulice je bezbariérový.
Cenovo je Stodola dostupná pre bežné rodiny, kde sa obed či večera „vonku“ pokladá za sviatok či milé spestrenie, pre solventnejších vhodná aj na bežné stravovanie. Jedálny lístok má v ponuke všetky druhy mäsa, vrátane rýb, ale aj jedlá bezmäsité a cestoviny, teplé dezerty. Nenapodobuje módne trendy tváriť sa ako stredomorská kuchyňa, ponuka vychádza z tradícií lepších reštaurácií československej éry. Vrátane toho, že všetky jedlá sú kalkulované aj s prílohou navrhnutou kuchárom - nemusíte ju však bezpodmienečne rešpektovať, podajú vám prílohu na objednanie.
Dupľovaný obložený tanier so šunkou, klobásou, slaninou a syrom (158 Sk) ako spoločné predjedlo bol veľmi dobre zostavený, všetky suroviny čerstvo nakrájané. Rožky k nemu však boli na neroztrhanie, gumené, veľmi tuhé, bez vône. Tuhá bola aj Paradajka plnená Nivou (55 Sk), hoci plnka bola chutná.
Pretože máme z tejto reštaurácie individuálne skúsenosti, a nie zlé, boli sme zvedaví, čím nás prekvapia. Prvé prekvapenie sme si vybrali hneď pri polievkach. Hoci nebolo neskoro popoludní, už nemali Rybaciu (49 Sk). Cesnaková krémová s krutónmi (35 Sk) mala zvláštnu pachuť, akoby bola výlučne z cesnakového granulátu uvareného v smotane, veľmi krémová ani jedlá nebola. Krutónky si však zaslúžia ocenenie, boli chrumkavé a nepripečené. Kapustnica (59 Sk) bola síce hustá, ale len lepším štandardom a Kurací vývar s mäsom a rezancami (35 Sk) ju prevyšoval len neveľmi.
V minulosti sme mali pri individuálnych návštevách skúsenosti s veľmi dobrou polievkou aj hlavnými jedlami ako napríklad 200-gramovým megarezňom a steakom Mušketýr, čakali sme teda prekvapenia teplej kuchyne. Najexkluzívnejším jedlom mal byť Horárov biftek s americkými zemiakmi (298 Sk), biftek so šampiňónovou šťavou ma červenom víne - omáčka voňala výborne, nie už tak dobre chutila, mäso však bolo na panvici pridlho, stratilo krehkosť a stalo sa „podošvovitým”. Pri ďalších dvoch jedlách sme vyskúšali namiesto predpísanej predlohy objednať si kombinovanú prílohu pol zemiaky - pol ryža. Doniesli, ryža bola sypká, zemiaky akurát. K jednému sme si dali Zbojnícku kapsu (169 Sk) - kapsa z karé plnená oravskou slaninkou, šampiňónmi a cibuľkou vypražená v zemiakovom ceste - veľmi dobré. K druhej kombinovanej prílohe sme mali Detviansky rezeň (165 Sk) - tiež veľmi dobré, trochu odlišné od bežnej kombinácie, kde je plnený syrom a šunkou, v Stodole je namiesto šunky údená slaninka. Jednoduché a dobré, mäso bolo šťavnaté a prejdené chuťou šunky a syra. Obrovská bola porcia Kapsa Stodola (175 Sk) - obdoba zbojníckej kapsy, ale z morčacích pŕs. Ordinovali k nej americké zemiaky, v skutočnosti sme dostali zemiaky fritované, čo je vážny rozdiel, lebo jedny sú v tuku, druhé na sucho.
Treba vyzdvihnúť ochotu a vľúdnosť čašníčky počas celého stolovania. Vychádzala zákazníkovi v ústrety, takže nebol pre ňu najmenší problém doniesť ako dezert dve polovičné porcie Tvarohových guliek s jahodami a s jahodovou polevou poliate šľahačkou (obe za 59 Sk). Dobré, bez jedinej výhrady.
Stodola je, ako sme povedali, ideálnym miestom pre hostí, ktorí si z času na čas radi dobre zapapkajú a neprekáža im, že to nie je najnižšia cenová skupina, aj keď treba povedať, že tu dostanete za svoje peniaze primeranú kvalitu. Len trpí chorobou slovenských kuchýň - nevyrovnanosťou.
Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.