Vrakunčanka: Rozbitý chodník nám mesto opravilo len spolovice, čo ten zvyšok?

5.3.2023

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

„Už viac ako päť rokov žiadame o opravu chodníka pri hlavnej ceste, na ktorý sa evidentne zabudlo pri rekonštrukcii cesty na Kazanskej, a neskôr aj Dvojkrížnej ulice,“ napísala nám do redakcie Vrakunčanka Helena. Nepáči sa jej, že mesto opravilo len časť chodníka, a tiež to, že uprednostnilo iný chodník vo vedľajších v Podunajských Biskupiciach.

V prípade Podunajských Biskupíc išlo o rekonštrukciu chodníka na Učiteľskej ulici, ktorá sa podarila minulý rok vďaka iniciatíve miestneho i mestského poslanca Romana Lamoša, dnes už starostu mestskej časti. Hoci sa tento chodník  v pôvodnom pláne magistrátu nenachádzal, po jeho intervencii ho doň pridali. „Medzi najnovšie opravené chodníky patrí chodník na Učiteľskej ulici, ktorý bol opravený z mojej iniciatívy,“ potvrdil pre banoviny.sk starosta Podunajských Biskupíc s tým, že na jar budú robiť pasport chodníkov, aby sa postupne oboznámili  s ich stavom.

Súčasťou opravy chodníka na Učiteľskej bola výmena povrchu,  a takisto odvodnenie. Po dažďoch sa totiž na chodníku vytvárali hlboké mláky, ktoré museli ľudia obchádzať po ceste. Na problém poukazovali viac rokov, no rekonštrukcia sa podarila, iste vďaka šikovnosti Romana Lamoša, až vlani.

Aj naša čitateľka z Vrakune už roky upozorňuje na rozbitý chodník, ktorý vedie pozdĺž Dvojkrížnej ku križovatke s Kazanskou a ďalej k zdravotnému stredisku na Bebravskej. Zatiaľ bez úspechu. Chodník je na pozemku magistrátu, ktorý ho však počas rekonštrukcie cesty na Kazanskej i Dvojkrížnej ulici opravil len sčasti. „Najskôr sa opravovala komunikácia na Kazanskej, chodník neurobili. Keď opravovali komunikáciu na Dvojkrížnej, práce ukončili po oblúk, ktorý ide ku Kazanskej, a znovu túto časť neurobili. V roku 2020 vyčistili okraje, už sme si mysleli, že idú robiť výmenu asfaltu, ale len vyliali asfalt na niektoré diery,“ priblížila Helena.

Zdroj: Marián Dekan

​Túto časť chodníka vo Vrakuni mesto opravilo.

Magistrát tvrdí, že vo väčšine prípadov sa usiluje opraviť „svoje“ cesty spolu s chodníkmi, nie je to však vždy možné aj vzhľadom na limitované financie. Prihliada tiež na intenzitu využívania danej infraštruktúry či jej technický stav. „Niektoré opravy sa preto realizujú v podobe lokálneho riešenia výtlkov alebo zaliatia prasklín,“ vysvetlila hovorkyňa Dagmar Schmucková.

Tak to bolo aj v prípade rekonštrukcie Kazanskej, kde opravili iba vybrané úseky povrchu chodníka a výtlky. „Úsek chodníka, ktorý spomína čitateľka, nebol súčasťou plánovanej opravy na Kazanskej a Dvojkrížnej. Podnet však zaradíme do zoznamu plánovaných opráv a údržby komunikácií a v budúcom období sa budeme usilovať vyriešiť ho,“ uzavrela hovorkyňa mesta.

Viaceré chodníky sa však vlani podarilo zrekonštruovať mestskej časti, a to v okolí Žitavskej i Železničnej, kde chcú pokračovať aj tento rok. „Tiež plánujeme rekonštrukciu chodníkov v lesoparku, bude však závisieť najmä od dopadov energetickej krízy na fungovanie našich škôl a škôlok,“ uviedol starosta Vrakune Martin Kuruc.

(ac)

Páčil sa vám článok?