Záhradkári, dobrá správa, magistrát ponúka 14 voľných pozemkov na rôznych miestach Bratislavy

25.4.2022

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Ak vás baví záhradníčenie a chceli by ste si spolu s ďalšími nadšencami založiť komunitnú záhradu, neváhajte. Bratislavský magistrát aktuálne ponúka voľné pozemky v šiestich mestských častiach, jeden z nich môže byť práve váš. Pozrite si ich zoznam aj podmienky.

Podanie žiadosti o vytvorenie komunitnej záhrady nie je síce časovo obmedzené, dá sa to urobiť kedykoľvek počas roka, ak však budete dlho rozmýšľať, pozemok môže získať ten, kto bol rýchlejší. „Keby prišlo k situácii, že si o rovnaký pozemok podajú žiadosť napríklad dve rôzne občianske združenia, pozemok získa združenie, ktoré oň požiadalo ako prvé – ak splní náležitosti pre nájom,“ potvrdila pre banoviny.sk hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková.

Zároveň však doplnila: „So súhlasom obyvateľov by sme sa však snažili ľudí so záujmom o ten istý pozemok spojiť, aby tak vznikla v najlepšom prípade ešte väčšia komunita ľudí.“

Vaša komunitná záhrada pritom nemusí slúžiť len na pestovanie ovocia, zeleniny či byliniek, môže byť aj príjemným miestom stretnutí a rôznych susedských podujatí, narodeninových osláv, grilovačiek... V aktuálnej ponuke bratislavského magistrátu je 14 pozemkov v rámci šiestich mestských častí, konkrétne v Ružinove, Dúbravke, Podunajských Biskupiciach, Petržalke, Karlovej Vsi a vo Vrakuni. Vďaka tomu, že sú  predschválené na vytvorenie komunitnej záhrady, ušetríte pri jej zakladaní množstvo času.

Zdroj: Marián Dekan

​Komunitnú záhradu nájdete aj na Hálovej ulici v Petržalke.

Kompletný zoznam predschválených mestských pozemkov nájdete na webe https://bratislavskisusedia.sk/temy/komunitne-zahrady Na tejto stránke sa dozviete aj ďalšie užitočné informácie vrátane návodu, ako postupovať, stiahnete si tu tiež formulár, prostredníctvom ktorého požiadate o založenie komunitnej záhrady na vybranom pozemku. Kvôli prenájmu pozemku je však potrebné, aby si záujemcovia o komunitnú záhradu na mestskom pozemku založili občianske združenie. Vďaka nemu získate právnu subjektivitu a budete sa môcť uchádzať o niektorý z grantov.

Zdroj: Marián Dekan

​Magistrát ponúka 14 pozemkov na vytvorenie komunitnej záhrady.

Hoci žiadosť o vytvorenie komunitnej záhrady môžete podať kedykoľvek, časovo obmedzená je žiadosť o grant z Nadácie mesta Bratislavy - ten je pre rok 2022 už uzatvorený. „Záujemcovia si však môžu nájsť grant od rôznych organizácii a spoločností, ktoré ich ponúkajú v priebehu roka,“ pripomenula Dagmar Schmucková.

(ac)

Páčil sa vám článok?