FOTO: Prečo sa okolo kontajnerových stojísk tento rok hromadia vyhodené vianočné stromčeky?

11.2.2020

Zdroj: R.S.

Páčil sa vám článok?

Možno ste si aj vy ste všimli pri bežnom vysypávaní smetí do kontajnerov pri vašom dome, že sa pri nich začali od začiatku januára hromadiť vyhodené vianočné stromčeky. Za chvíľu tu máme polovicu februára a kopy pichľavých zelených pozostatkov z minulých Vianoc vo všetkých kútoch Bratislavy neustále rastú a vyzerá to tak, že ich pracovníci mestskej organizácie OLO vôbec neodvážajú. Zisťovali sme, aký nastal problém...

Mesto Bratislava v uplynulých dňoch varovalo aj prostredníctvom sociálnych sietí pred hrozbou silného vetra a v tejto súvislosti napísal do diskusie na facebookovú stránku spravovanú magistrátom pán Ladislav Mráz pripomienku, za ktorú dostal dosť veľa lajkov: "OLO by sa malo zobudiť a konečne vyzbierať tie vianočné stromčeky, čo už mesiac avizujú. Lietajú voľne mimo kontajnerových stojísk a v prípade silného vetra môže takto vymrštený strom aj niekoho zraniť, nebodaj zabiť! Dookola zbierame rozfúkané stromčeky a čakáme, kedy ich odveziete. Už rok sú služby katastrofálne." 

Zdroj: FB L.Š.

​Podobné prípady boli redakciou Bratislavských novín zaznamenané v rôznych mestských častiach ako napríklad vo Vrakuni.

Zdroj: FB Podunajské Biskupice

​Alebo aj na území Nového Mesta, konkrétne vo dvore medzi ulicami Pri starej prachárni, Trnavská, Kalinčiakova a Družstevná, kde sa vyhodené vianočné stromčeky hromadia od začiatku januára. Aj dnes ráno sem prišlo tzv. smetiarske auto, ale pracovníci spoločnosti OLO sa zamerali len na odvoz odpadu v kontajneroch a kopa stromčekov zostala nimi nepovšimnutá.

"Je fakt zlé, ak stromčeky jeden a pol mesiaca blokujú stojištia, vietor ich rozfúkava po ulici a blokujú chodníky. Poslal som do OLA tri stažnosti a až po tretej to odpratali... Snáď na budúci rok prídu so systémovou zmenou," napísal na sociálnu sieť mestský poslanec Jakub Mrva, ktorý býva na Kramároch a teda je takisto obyvateľom Nového Mesta. Aj v neďalekej Rači bola situácia s hromadiacimi sa stromčekmi neúnosná a to až natoľko, že sa Miestny úrad rozhodol angažovať zmluvné vozidlo na ich zvoz.

Zdroj: GB M.Č.

​"My sme včera odstromčekovali Krasňany s Barónkou a vydalo to na cca 30 kusov. Zajtra pokračujeme zvyškom Rače," napísal na sociálnu sieť Matúš Čupka, ktorý je vedúcim oddelenia životného prostredia na úrade. Podľa jeho slov putujú nazbierané stromčeky do kompostárne. "Čo sme zisťovali, tak zvážanie stromčekov má v BA na starosti jedna partia s takým dlhým valníkom. Nám sa na náš zmestilo cca 10 stromčekov. Predpokladám, že pracovníci OLO začali so zvozom stromčekov niekedy v polovici januára a idú rad za radom. Čiže ak niekto na začiatku ich harmonogramu vyhodí stromček napríklad až koncom januára, tak tam zrejme zostane na veky. Totiž oni sa už na rovnaké miesto nestihnú vrátiť." 

V diskusii k tejto téme sa objavila aj aktuálna fotografia zo Záhorskej Bystrice, kde sa dnes nachádzalo auto spoločnosti OLO aj s posádkou, ktorá doň nakladala práve vyhodené vianočné stromčeky.

Zdroj: FB M.Č.

​Bratislavské noviny sa v pondelok skontaktovali aj s hovorkyňou spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu Ing. Lindou Golejovou, ktorá nám povedala: "Praktických dôvodov nevykonania odvozu stromčekov v celom území Bratislavy je niekoľko. Dôvodom môže byť to, že obyvatelia priebežne umiestňujú stromčeky k stanovištiam. V snahe o pokrytie celého územia Bratislavy, každý deň odvážame inú mestskú časť, prípadne štvrť, čo v praxi môže spôsobiť, že ak doobeda odvezieme zo stanovišťa stromčeky, a večer niekto na to isté stanovište vyloží stromček, opätovne sa na dané stanovište vrátime pre stromčeky o niekoľko dní a stromčeky tam zatiaľ čakajú. Bolo by neekologické a neekonomické, aby sme každý deň prechádzali všetky stanovištia naraz, uhlíková stopa by bola vyššia ako úžitok. Stáva sa aj to, že obyvatelia neodzdobia stromček. Takéto stromčeky nikto iný za nich neodzdobuje a firma, ktorá spracováva stromčeky, ich neprevezme. Stromček sa tak stáva zmesovým odpadom putujúcim do ZEVO Bratislava (Spaľovňa), čo predlžuje ich odvoz. Okrem pravidelného odvozu stromčekov, vykonávame aj mimoriadne odvozy na základe podnetov občanov, prijatých na zákazníckej linke."

Faktom je, že podnik OLO sa postaral o operatívny odvoz stromčekov z miest, na ktoré sme ich upozornili. 

Zdroj: FB Podunajské Biskupice

Napríklad na Arménskej ulici vo Vrakuni to dnes, teda necelý deň po našej intervencii už vyzeralo takto... 

(ars) 

Páčil sa vám článok?