FOTO a VIDEO: Tropické horúčavy sú tu! Kde všade sa môžete v uliciach Bratislavy a jej mestských častiach osviežiť či ovlažiť?

26.6.2019

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Aj keď podľa kalendára je leto ešte len pár dní, tak počas júna sme zaznamenali viacero dní s dennou teplotou nad 30 stupňov Celzia. Preto sme sa rozhodli osloviť Magistrát nášho hlavného mesta ako aj jednotlivé mestské časti Bratislavy a opýtať sa, čo miestne samosprávy urobili pre to, aby svojim obyvateľom umožnili lepšie zvládnuť tohtoročné horúčavy.

Mesto Bratislava: "V meste je aktuálne plne funkčných 6 rozprašovačov vodnej hmly, ktoré ponúkajú Bratislavčanom a návštevníkom mesta príjemné osvieženie . Nájdete ich na Hviezdoslavovom námestí pri Ganymedovej fontáne, Nám. SNP pri fontáne Lev s erbom,  Nám. M. Benku, Dulovom námestí, v Parku A. Hlinku a v Medickej záhrade. V júli pribudne osviežovač aj na Hlavné námestie, v blízkosti Maximiliánovej fontány. Rozprašovače  fungujú na princípe atomizácie vody na mikročastice vodnej hmly, ktorá sa odparí. Majú teplotný senzor, ktorý je prednastavený na teplotu 25°C. Znamená to, že rozprašovače sa automaticky vypnú pri poklese pod 25°C, napríklad v prípade dažďa, kedy teplota spravidla klesá pod  25°C," informoval hovorca magistrátu Peter Bubla.

Zdroj: Fb/Staré Mesto

​Mesto od tohto pondelka, teda 24.6.2019, predĺžilo otváracie hodiny na niektorých mestských letných kúpaliskách. Kúpaliská Rosnička v Dúbravke, Tehelné Pole v Novom Meste a Delfín v Ružinove sú teraz otvorené od 9,00 do 20,00 hod. Kúpalisko Lamač od 10,00 – 19,00 hod. Okrem toho sú k dispozícii kúpaliská Zlaté Piesky, Krasňany a tento piatok má otvoriť svoje brány pre verejnosť aj kúpalisko Rača. Podrobný rozpis otváracích hodín nájdete na webovej stránke STaRZ: www.starz.sk.

K dispozícii sú aj pitné fontánky, ktorých je v tomto roku spustených 10. Nachádzajú sa na Župnom námestí, Hlavnom námestí, Hviezdoslavovom námestí (kde sú 2), Námestí SNP, na Nádvorí na Bielej ulici, vo dvore Palugyayovho paláca na Zelenej ulici, na Sedlárskej ulici a v Grasalkovičovej záhrade.

Zdroj:
"Okrem toho stále sledujeme vývoj počasia a v momente kedy bude niekoľko dní po sebe teplota vzduchu presahovať 30 stupňov Celzia, zabezpečíme aj cisterny s pitnou vodou. Umiestnené budú na Hlavnom námestí a na Kamennom námestí. K zmierneniu tepla prispeje aj kropenie ulíc, ktoré tiež spustíme a osviežiť vzduch pomáha aj vyše 150 fontán v Bratislave, z ktorých 38 prevádzkuje mesto," dodal Bubla.

Zdroj:

Staré Mesto: Práve na jeho území sa nachádza väčšina spomínaných fontán a pitných fontánok, ktoré spomínalo mesto, takže obyvatelia Starého Mesta sa môžu osviežiť v nich. Od júla by malo byť otvorené aj letné kúpalisko Ekoiuventa na Búdkovej ceste. 

Nové Mesto: Okúpať sa dá napríklad v Kuchajde alebo na letnom kúpalisku Tehelné pole, kde sa hneď za vchodom nachádza aj pitná fontánka, ktorých inak veľa na území mestskej časti nie je. Klasických fontán by sa niekoľko našlo - jedna je na Račianskom mýte, druhá nedávno zrekonštruovaná fontána v parku na Ľudovom námestí, ale aj priamo pred hlavným vchodom do nákupného centra Polus je jedna.

Devínska Nová Ves: Veľmi obľúbenou je napríklad chodníkova fontána na Charkovského ulici, ktorej súčasťou sú aj dve vodné delá:

Zdroj: J.Š.

V chodiacej fontáne sa radi bláznia s vodou najmä deti z Devínskej Novej Vsi...​

Rača: V tejto mestskej časti sa na horúce leto začali pripravovať už v zime a v prevádzke je už približne tri týdne pitná fontánka na Hubeného ulici, kde museli vopred urobiť prívod vody. "V snahe trochu zjemniť dopad prípadných horúčav na životné prostredie sme začali vytvárať na území Rače nekosené plochy, ktoré by mali zadržiavať dažďovú vodu. A napríklad sa snažíme v týchto dňoch vyjsť v ústrety aj seniorom, ktorí sa chodia stravovať do miestnej jedálne. Zariadili sme im rozvoz obedov priamo domov, aby nemuseli v týchto horúčavách vychádzať na ulicu a riskovať tým prípadný kolaps. A skrátili sme aj úradné hodiny na Miestnom úrade, kde nemáme klimatizáciu, takže vydržať v kanceláriách je v týchto dňoch naozaj dosť zložité," povedala pre Bratislavské noviny prednostka Miestneho úradu Mgr. Monika Burdová.

Zdroj: Marián Dekan

​Čoskoro by mali byť otvorené pre verejnosť aj obe letné kúpaliská v Rači, teda jedno pri amfiteátri a druhé v Krasňanoch...

Karlova Ves: „Máme na našom území jednu fontánku s pitnou vodou, ktorá je situovaná v Parku SNP v Líščom údolí a päť fontán, ktoré slúžia na ochladenie vzduchu. Neodporúčame ich na ovlažovanie ľudského organizmu, pretože voda v nich je chemicky upravovaná,“ povedal pre Bratislavské noviny hovorca MČ Branislav Heldes. „Fontány v správe mestskej časti sú situované na Námestí sv. Františka (pred miestnym úradom) – a v pešej zóne na Pribišovej ulici.

Zdroj: MČ Karlova Ves

Fontány v správe hlavného mesta sú situované v nasledujúcich častiach:

- Adámiho ul.

- Jurigovo nám.

- za Karloveským centrom kultúry (Fontána rodiny - hríbiky) 

Vrakuňa: „Máme fontánku na pešej zóne, kde by sme chceli ešte aj hmlovú clonu osadiť. Rád by som mal pitnú fontánku aj v lesoparku, ale tam už 3 roky čakáme na kooperáciu zo strany BVS. V prvých letnýchhorúčavách pomohol našim obyvateľom najmä tým najmenším aj správca ihriska na Hnileckej, ktorý napustil deťom nafukovacie bazény, kde sa mohli deti okúpať. Určite by sa v našej mestskej časti zišiel aj  bazén pre verejnosť alebo plaváreň, ale v súčasnosti je realizácia takéhoto typu výstavby pre Vrakuňu finančne nemožná,“ povedal pre Bratislavské noviny starosta Martin Kuruc.

Zdroj: FB Vrakuňa

Podunajské Biskupice: „Poviem pravdu, že nič sa nám ešte nepodarilo doteraz pripraviť, čo by uľahčilo ľuďom život v horúčavách. Problémom Podunajských Biskupíc je, že sa nachádza v pásme, v ktorého blízkosti už nie sú žiadne hory či lesy, ale iba polia, teda je to doslova púšť a mávame tu v lete poriadne horúco. V mestskej časti nie je ani jedna fontána ani pitná fontánka, ale snažíme sa dohodnúť s BVS, aby aspoň na námestí jedna v budúcnosti bola,“ povedal Bratislavským novinám starosta Zoltán Pék. „ Chceli by sme ešte toto leto zakúpiť a rozmiestniť aspoň tie hmlové brány, ktoré by sme mohli dať na naše sídliská, pri nákupné centrá, skrátka na miesta, kde sa vyskytuje veľa ľudí, ale tento proces si vyžaduje verejné obstarávanie, takže budeme radi, ak to stihneme zrealizovať aspoň od augusta,“ dodal.

(ars)

Páčil sa vám článok?