Poriadny balík peňazí. Takéto odstupné dostanú odchádzajúci bratislavskí starostovia

17.12.2018
0
Bratislavskí starostovia 2014-2018

Zdroj: TASR - Andrej Galica

Páčil sa vám článok?

Starostovia, ktorí neboli opätovne zvolení do svojich funkcií, dostávajú v týchto dňoch štedré odstupné. Zistili sme, ktorý z nich sa z akej sumy môže tešiť. A nie je to naozaj málo. Z tučnej sumy sa môže dokonca tešiť aj starosta už v súčasnosti odsúdený za korupciu.

V Bratislave, ktorá má 17 mestských častí, sa po novembrových voľbách vymenil starosta až v desiatich z nich. K zmene došlo aj na poste primátora, keď Iva Nesrovnala vystriedal Matúš Vallo. Možno ste to nevedeli, ale všetci odchádzajúci starostovia i primátor majú zo zákona nárok na odstupné, hoci už pri zasadnutí do kresla dobre vedeli, kedy sa ich funkčné obdobie končí. Starostovia, ktorí vo voľbách svoj post obhájili, pochopiteľne nedostanú nič (na úvodnej fotografii z októbra 2016 sú bratislavskí starostovia vrátane tých, ktorí svoju funkciu obhájili).

Výšku odstupného upravuje zákon o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. Podľa neho ak niekto vo funkcii vydrží aspoň šesť mesiacov, má nárok  na dvojnásobok svojho priemerného mesačného platu. Ak ste sedeli vo funkcii jedno funkčné obdobie, máte nárok na tri svoje platy, po dvoch funkčných obdobiach (osem rokov) sú to štyri platy a po troch dokonca päť platov.

Zisťovali sme na miestnych úradoch, z akého odstupného sa môžu odchádzajúci starostovia tešiť. Ak sme odpoveď nedostali, sumu sme vypočítali podľa informácie, ktorú nám o výške starostovho platu poskytli úrady ešte pred voľbami.  A koľko teda dostanú, prípadne už dostali odchádzajúci starostovia?

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sedel na svojej stoličke jedno funkčné obdobie, za čo má zo zákona nárok na tri mesačné platy. V jeho prípade má teda nárok na odstupné vo výške 10 248 eur.

Slušné odstupné dostal aj Peter Pilinský, ktorý skončil ako starosta v Rači. "Odchádzajúci pán starosta bude mať v mzde za mesiac december 2018 vyplatené odstupné vo výške štvornásobku jeho priemerného mesačného platu, nakoľko vykonával funkciu dve po sebe nasledujúce volebné obdobia," informovala nás Petra Pažitná zo sekretariátu starostu v Rači. A keďže Peter Pilinský zarábal podľa našich informácií mesačne 3283 eur, získal odstupné 13 132 eur v hrubom.

Ešte viac svojich platov, až päť, dostane Alžbeta Ožvaldová z Podunajských Biskupíc. "Nakoľko bola starostkou tri volebné obdobia, dostane  päťnásobok svojho mesačného platu," prezradil nám jej nástupca vo funkcii Zoltán Pék. Keďže Ožvaldová zarábala 2758 eur, na odstupnom si prilepšila o 13 790 eur.

Rovnako päťnásobok svojho doterajšieho platu dostane aj odchádzajúci starosta Rusoviec Dušan Antoš. "Bol tu štyri volebné obdobia, to je 16 917,50 eura brutto, čo je cca 12 200 eura netto," informovala nás Zuzana Červenáková z miestneho úradu v Rusovciach.

Petržalský exstarosta Vladimír Bajan, ktorý sa pred novembrovými voľbami rozhodol už nekandidovať,  bol vo funkcii dve funkčné obdobia. "V zmysle zákona patrí starostovi odstupné z rozpočtu obce v sume štvornásobku jeho priemerného mesačného platu," informovala nás Mária Halašková z petržalského miestneho úradu, čo je podľa nášho prepočtu 17 996 eur.

Vajnorský starosta Ján Mrva, ktorý sa neúspešne uchádzal o post primátora, sedel vo svojej funkcii dvanásť rokov, teda tri funkčné obdobia. Aj jemu preto patrí najvyššie možné odstupné vo výške piatich mesačných platov, čo by v jeho prípade malo predstavovať 16 915 eur.

Ružinovský exstarosta Dušan Pekár sedel na svojej stoličke dve funkčné obdobia, má preto nárok na štyri platy, čo u neho znamená prilešenie o 12 176 eur v hrubom.

Odchádzajúci starosta Lamača Peter Šramko sedel na svojej stoličke síce dlhé roky, dokonca už od roku 2002, ale v období 2007-2010 ho vystriedala Oľga Keltošová. V súčasnosti, keď sa rozhodol už nekandidovať, teda odchádza po dvoch funkčných obdobiach a má nárok na štyri mesačné platy. V prípade Šramka to je 10 376 eur v hrubom.

Azda k najkúrioznejšiemu prípadu došlo v Devínskej Novej Vsi, v ktorej odchádzajúci starosta Dušan Jambor čelil obvineniu z korupcie. V prípade odsúdenia za trestný čin by však starostovi nárok na odstupné nevznikol a hoci už Jambor potrestaný súdom je, odstupné aj tak dostáva. Ako je to možné? Jeho korupčná aféra sa prevalila ešte v roku 2017, no z funkcie napriek výzvam neodstúpil. Jambor ešte v utorok 27. 11. 2018 večer slávnostne odovzdal starostovské insígnie novému starostovi Dáriusovi Krajčírovi. Vtedy málokto tušil, že sa hneď v nasledujúci deň dopoludnia na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku prizná k tomu, že je vinný z trestného činu nepriamej korupcie, za čo dostal symbolický trest 3000 eur. Keďže však Jambor počas svojho pôsobenia vo funkcii odsúdený nebol (keďže deň pred zasadnutím súdu odovzdal funkciu nástupcovi), získal nárok na odstupné, čo v jeho prípade predstavuje po dvoch funkčných obdobiach štyri platy, spolu teda 9656 eur. Podľa našich informácií by mal navyše k tomu dostať ešte aj vyše dvetisíc eur aj za nevyčerpanú dovolenku.

V Jarovciach sedel na stoličke starostu Pavel Škodler už od volieb v roku 2006, má teda nárok na päť platov. V jeho prípade to je 12 750 eur.

K zmene na poste starostu došlo aj v Starom Meste. Radoslav Števčík spravoval mestskú časť jedno funkčné obdobie, dostal teda odstupné vo výške troch mesačných platov. "Odchádzajúcemu starostovi bolo priznané odstupné vo výške 11 543,25 eura brutto (8 311,14 eura netto)," informoval nás Matej Števove zo staromestského miestneho úradu. Tieto peniaze však nie sú všetky, z ktorých sa odchádzajúci starostovia môžu tešiť.Taktiež im vyplatia náhrady za nevyčerpanú dovolenku. V prípade Števčíka to je napríklad vyše 3-tisíc eur. "Uznesením zo 4.12.2018 poslanci súhlasili s poskytnutím náhrady platu odchádzajúcemu starostovi Radoslavov Števčíkovi za nevyčerpanú dovolenku za rok 2018 v počte 19 dní. Nevyčerpaná dovolenka v počte 19 dní  vo výške 3494,10 eura brutto spolu s odstupným vo výške 11 543,25 eura (spolu 15 037,35 eura) bude preplatená vo vyúčtovaní za december 2018," dotal Števove.

.Odstupné starostov (v prípade, ak sme údaje neobdržali, tak sme ich vyrátali podľa dostupných informácií):

 Meno   Mestská časť (mesto)  Odstupné (v eurách)
 Ivo Nesrovnal  Bratislava  10 248
 Peter Pilinský  Rača  13 132
 Dušan Antoš  Rusovce  16 917
 Alžbeta Ožvaldová  Podunajské Biskupice  13 790
 Vladimír Bajan  Petržalka  17 996
 Ján Mrva  Vajnory  16 915
 Dušan Pekár  Ružinov  12 176
 Peter Šramko  Lamač  10 376
 Dušan Jambor  Devínska N. Ves  9656
 Radoslav Števčík  Staré Mesto  11 543
 Pavel Škodler  Jarovce  12 750

(Na úvodnej fotografii z októbra 2016 zľava starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová, starosta Petržalky Vladimír Bajan, starosta Lamača Peter Šramko, starosta Vrakune Martin Kuruc, starostka Devína Ľubica Kolková, starosta Vajnôr Ján Mrva, starosta Dúbravky Martin Zaťovič, starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa, starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor, starosta Rusoviec Dušan Antoš, starosta Rače Peter Pilinský, starostka Čunova Gabriela Ferenčáková, starosta Starého Mesta Radoslav Števčík, starosta Ružinova Dušan Pekár a prednostka mestskej časti Podunajské Biskupice Eva Janigová

(ms)

VIDEO: Bývalého starostu Devínskej Novej Vsi odsúdili za korupciu a napriek tomu dostane od mestskej časti odstupné

O tom, že starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor bol obvinený z korupcie, sa vie niekoľko mesiacov. Poslanci mestskej časti ho po prevalení aféry ešte v roku 2017 na mimoriadnom zastupiteľstve vyzvali, aby sám odstúpil, čo však nikdy neurobil. Svoju funkciu odovzdal až tento týždeň novozvolenému starostovi Dáriusovi Krajčírovi a na druhý deň ho špecializovaný súd uznal vinným z korupcie, za čo však dostal len peňažný trest vo výške 3000 eur.



Páčil sa vám článok?