VIDEO: Bývalého starostu Devínskej Novej Vsi odsúdili za korupciu a napriek tomu dostane od mestskej časti odstupné

30.11.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

O tom, že starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor bol obvinený z korupcie, sa vie niekoľko mesiacov. Poslanci mestskej časti ho po prevalení aféry ešte v roku 2017 na mimoriadnom zastupiteľstve vyzvali, aby sám odstúpil, čo však nikdy neurobil. Svoju funkciu odovzdal až tento týždeň novozvolenému starostovi Dáriusovi Krajčírovi a na druhý deň ho špecializovaný súd uznal vinným z korupcie, za čo však dostal len peňažný trest vo výške 3000 eur.

Na veľmi podozrivé okolnosti tohto prípadu upozornil na webovej stránke tyzdenvdevinskej.sk poslanec Ján Žaťko: "V stredu večer bola Devínska Nová Ves zásluhou Milana Jambora opäť stredobodom pozornosti televíznych správ. Dozvedeli sme sa z nich, že Špecializovaný trestný súd v Pezinku schválil dohodu o vine a treste medzi Milanom Jamborom a prokurátorom. Milan Jambor sa priznal k spáchaniu trestného činu nepriamej korupcie a výmenou za to dostal iba symbolický trest – pokutu 3 000 €. Rozsudok je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať. Ale to načasovanie bolo ako z amerického akčného filmu. Milan Jambor v utorok 27. 11. 2018 večer slávnostne odovzdal starostovské insígnie novému starostovi Dáriusovi Krajčírovi a s úsmevom si z jeho úst vypočul poďakovanie za vykonanú prácu. Málokto z prítomných vtedy tušil, že už nasledujúci deň dopoludnia sa na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku prizná k tomu, že je vinný z trestného činu nepriamej korupcie. Z rozsudku vyplýva to, čo väčšina obyvateľov Devínskej Novej Vsi už tušila. Že im Milan Jambor takmer dva roky bez hanby do očí klamal, keď tvrdil, že je nevinný a stal sa obeťou premysleného úskoku. Že aj po tom, ako bol obvinený z trestného činu korupcie, naďalej podpisoval zmluvy a faktúry v hodnote miliónov eur. Naďalej osobne vyberal dodávateľov stavebných prác. Naďalej podpisoval rozhodnutia v stavebnom konaní a naďalej ignoroval pri svojom rozhodovaní názory odborných komisií a verejnosti. Znamená to, že Devínsku Novú Ves viedol osem rokov starosta úplatkár."

Poslanec Žaťko si rovnako ako poslanci klubu Devínska Inak všimol neuveriteľne zaujímavú časovú súvislosť, ktorá určite nebola náhodou. Keďže starostovi Milanovi Jamborovi zložením sľubu nového starostu skončil mandát 27. novembra 2018 uplynutím funkčného obdobia a právoplatne odsúdený v Pezinku bol až na druhý deň, tak sa vyhol tomu, aby jeho mandát zanikol na základe právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin, ako to ustanovuje § 13a ods. 1 písm. d) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení. Ak by sa konalo ustanovujúce zasadnutie miestneho zastupiteľstva napríklad vo štvrtok alebo dnes, už by ho neviedol Milan Jambor, ale jeho zástupca Peter Krug.

A nakoľko sa bývalý starosta dočkal legálneho skončenia aj svojho druhého funkčného obdobia, tak mu teraz vznikol nárok na vyplatenie odstupného vo výške trojmesačného priemerného platu, čo by malo znamenať výslednú sumu 7770 eur, ku ktorej treba pripočítať ešte aj preplatenie nevyčerpanej dovolenky  vo výške 2 781 €, ktoré mu miestni poslanci takisto už dávnejšie schválili.

Ak teda Milan Jambor dostane od mestskej časti odstupné a preplatenú dovolenku, teda mu z rozpočtu Devínskej Novej Vsi vyplatia viac než 10-tisíc eur, tak naozaj nebude mať problém zaplatiť do roka udelený peňažný trest vo výške 3000 eur. Veď ak by to neurobil, tak by mu hrozilo 6 mesiacov väzenia. Rastislav Tešovič - poslanec za Devínsku Novú Ves, ktorý v tohtoročných voľbách kandidoval aj na post starostu, pre Bratislavské noviny uviedol, že takéto konanie teraz už bývalého starostu Milana Jambora pokladá za špekulatívne. Podľa neho sa však exstarosta nikdy netajil tým, že jeho zámerom je dokončiť funkčné obdobie s čistým štítom a v utorok na ustanovujúcom zastupiteľstve bol ku všetkým milý, ponúkal ich šampanským a ani len nenaznačil, že sa na druhý deň chystá zúčastniť na procese Špecializovaného trestného súdu v Pezinku a priznať sa tam ku korupcii, aby expresne rýchlo dospel k dohode o vine a treste.

(ars, foto: abn, video: TA3)

Páčil sa vám článok?