V Bratislave prvýkrát oslávia blahoslaveného kňaza Titusa Zemana

8.1.2018
0

Zdroj: Flickr

Páčil sa vám článok?

Najnovší slovenský blahoslavený, saleziánsky kňaz a mučeník Titus Zeman, má v liturgickom kalendári svoje miesto 8. januára. Ide o deň, keď v roku 1969 zomrel.

Veriaci katolíckej cirkvi a najmä rehoľa Saleziánov dona Bosca oslávi prvý raz sviatok blahoslaveného 49 rokov po jeho smrti počas pondelkovej svätej omše vo farskom kostole v bratislavskej mestskej časti Vajnory o 17.30 h.

„Veriaci sa môžu zúčastniť na svätých omšiach ku cti nového blahoslaveného vo všetkých kostoloch a kaplnkách rehole saleziánov, kde je možné si uctiť aj relikvie blahoslaveného Titusa,“ povedal hovorca saleziánov Rastislav Hamráček. Titus Zeman patril medzi saleziánov, v ich kostoloch je spomienka na neho pri liturgii povinná. V ostatných kostoloch najmä v bratislavskej arcidiecéze, na ktorej území Titus Zeman žil a zomrel, ale aj v iných diecézach na Slovensku, majú kňazi možnosť zvoliť si v pondelok 8. januára texty svätej omše ku cti tohto mučeníka. V takom prípade svätú omšu slúžia v červenom rúchu. „Texty pre svätú omšu zverejnila Konferencia biskupov Slovenska na svojej internetovej stránke,“ uviedol Hamráček.

Svätú omšu vo Vajnoroch bude sláviť bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. Spolu s ním aj provinciálny predstavený saleziánov don Jozef Ižold. „Pri osobnej modlitbe môžu veriaci zvlášť v tento deň pridať zvolanie Blahoslavený Titus Zeman, oroduj za nás, čím si aj osobne uctia jeho spomienku,“ poznamenal Hamráček.

Titus Zeman (1915 – 1969) na začiatku komunistickej totality tajne previedol dve skupiny bohoslovcov a kňazov do Talianska, aby tam mohli slobodne vykonávať svoje duchovné povolanie. Pri treťom prechode bol spolu s ďalšími zatknutý a vo februári 1952 odsúdený na 25 rokov väzenia. Počas vyšetrovania i vo väzení bol mučený. Proces jeho blahorečenia sa začal v roku 2010 a 27. februára 2017 pápež František schválil jeho blahorečenie. Vyhlásený za blahoslaveného bol 30. septembra 2017 v Bratislave.

(TASR)

Páčil sa vám článok?