Čítaním mien obetí sme si v Bratislave pripomenuli Deň nespravodlivo stíhaných

13.4.2024
0

Zdroj: FB Ivan Štefanec

Páčil sa vám článok?

Na Námestí SNP v Bratislave pri príležitosti Dňa nespravodlivo stíhaných zaznelo v sobotu tisíc mien obetí komunizmu.

Akciu organizovala Nadácia Tunegu, Púčika a Tesára. Čítaním mien si chceli osobne pripomenúť a uctiť pamiatku obetí totalitného režimu, ktoré svojou odvahou dláždili cestu k slobode.

Jeden z organizátorov akcie, europoslanec a člen správnej rady nadácie Ivan Štefanec, v príhovore pripomenul, že v 50. rokoch 20. storočia bolo na Slovensku protiprávne odsúdených viac ako 71.000 ľudí.

"Naša sloboda a demokracia nie sú darom zadarmo. Zaplatili za ne draho početné skupiny prenasledovaných a diskriminovaných. Niektorí, ako Anton Tunega, Albert Púčik a Eduard Tesár, priniesli obetu najvyššiu. Našou povinnosťou je aktívna pamäť a úcta voči obetiam, vďačnosť a zodpovedné konanie," povedal zakladateľ a predseda správnej rady nadácie Ján Figeľ.

Zdroj: FB Ivan Štefanec

Mená obetí totalitného režimu čítali predstavitelia rôznych organizácií vrátane občianskeho združenia Nenápadní hrdinovia či Konfederácie politických väzňov Slovenska. Na záver si prítomní uctili obete minútou ticha a slovami modlitby Odpočinutie večné, daj im, Pane.

V sobotu 13. apríla uplynulo 74 rokov od akcie, ktorou sa komunistická moc zamerala na likvidáciu mužských kláštorov a internáciu rehoľníkov. Štátna bezpečnosť (ŠtB) ju označila ako Akciu K. Tento dátum sa pripomína ako pamätný deň - Deň nespravodlivo stíhaných.

(TASR)

Páčil sa vám článok?