Pri Zuckermandli osadili pamätník Imiho Lichtenfelda, legendárnej postavy bratislavskej židovskej komunity

26.3.2024
0

Zdroj: FABRIKart

Páčil sa vám článok?

V Bratislave osadili pamätník Imricha „Imiho“ Lichtenfelda, významného športovca, ochrancu bratislavskej židovskej komunity a zakladateľa bojového systému sebaobrany krav maga, ktorého detstvo a mladosť bola spojená s Bratislavou. Informovala nás o gom Mirka Aleksieva z občianskeho združenia FABRIKart, ktoré osadenie pamätníka iniciovalo a ktorého zámerom je pripomínať verejnosti významné osobnosti Bratislavy.

Pamätník je zobrazením Imricha Lichtenfelda v životnej veľkosti, autorom sochy je študent sochárstva bratislavskej Vysokej školy výtvarného umenia Šimon Chyla. Nájdete ho na lávke Zuckermandel na nábreží.

„Pamätník je realistickým zobrazením Imricha Lichtenfelda. Postava je vyrobená z epoxidu a podstavec zo železa. Guľa v jeho rukách symbolizuje krehkosť a zraniteľnosť a je na prvý pohľad predurčená na zničenie/skazu v súboji s nebezpečenstvom, ktoré je zobrazené v ostrých až agresívnych hrotoch, ktoré sú navyše v početnej prevahe. Tu ale ako ochranca slabších prichádza Imi a nielenže bráni slabších, ale im aj odvzdáva dar, ktorým sa v budúcnosti dokážu obrániť sami. Tým darom nie je nič iné ako krav maga a slúži celému ľudstvu ako večné dedičstvo od Imiho,“ vysvetľuje Chyla.

Zdroj: FABRIKart

​Pamätník Imiho Lichtenfelda nájdete na lávke Zucketmandel.

Osadenie pamätníka iniciovalo občianske združenie FABRIKart, ktorého zámerom je pripomínať verejnosti významné osobnosti Bratislavy. „Miesto, na ktorom dnes Imi stojí, nesie v sebe hlbokú symboliku jeho nechceného odchodu do Izraela. Tu bude vystavený nasledujúci rok, aby pripomínal naše spoločné hodnoty a históriu. Následne sa vydá na cestu, ktorá napodobní Imiho cestu parníkom Pentcho do Palestíny. Po roku sa však opäť vráti domov, do Bratislavy”, povedal pri príležitosti odhalenia pamätníka predseda združenia Andrej Aleksiev.

Významným spestrením slávnostného odhalenia pamätníka Imricha Lichtenfelda bola osobná účasť jeho najbližšieho spolupracovníka a žiaka Eyala Yanilova, ktorý pôsobí ako hlavný inštruktor krav maga. Návštevníkom priblížil v spomienke na Imiho, že sebaobrana nie je len o sile, ale aj o múdrosti a rýchlej reakcii. Je to umenie prežiť a chrániť seba a svojich blízkych. Imiho dedičstvo nás učí, že sloboda a bezpečie sú hodnoty, ktoré treba chrániť.

Rozhovor Bratislavských novín o sebaobrane krav maga si môžete prečítať v tomto článku:

Ako funguje jeden z najlepších systémov sebaobrany? Vedeli ste, že má korene v Bratislave? Viac prezradil jeho inštruktor

Vedeli ste, že jeden z najúčinnejších systémov sebaobrany má svoje korene v medzivojnovej Bratislave? Začiatky svetovo uznávaného izraelského systému na boj zblízka krav maga, ktorý používajú armády i tajné služby, totiž siahajú na Slovensko, konkrétne do nášho mesta. Práve tu organizoval obranu židovskej štvrte proti nacistom zápasník Imrich Lichtenfeld, ktorý svoje umenie boja neskôr naplno rozvinul v Izraeli. Tento bojový systém však žije v Bratislave i dnes a my sme sa rozprávali s jeho inštruktorom Petrom Moravcom.

„Životný príbeh Imricha Lichtenfelda je plný odvahy, hrdinstva a oddanosti hodnotám, ktoré nás inšpirujú dodnes. Keď sme boli požiadaní združením o podporu projektu, neváhali sme, pretože Bratislava si zaslúži mať pamätník Imricha Lichtenfelda, ktorý je stále pomerne neznámy napriek svojim nemalým zásluhám,“ povedal Patrik Zoltvány, predseda predstavenstva Izraelskej obchodnej komory na Slovensku, ktorá project podporila.

Imrich „Imi“ Lichtenfeld sa narodil 26. mája 1910 v Budapešti, ale detstvo a mladosť prežil v Bratislave. Stal sa z neho úspešný športovec a vytvoril systém sebaobrany krav maga (z hebrejčiny preložené ako boj z blízka).

(ms)

Páčil sa vám článok?