Ako funguje jeden z najlepších systémov sebaobrany? Vedeli ste, že má korene v Bratislave? Viac prezradil jeho inštruktor

23.2.2018
0
Peter Moravec, inštruktor krav maga

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Vedeli ste, že jeden z najúčinnejších systémov sebaobrany má svoje korene v medzivojnovej Bratislave? Začiatky svetovo uznávaného izraelského systému na boj zblízka krav maga, ktorý používajú armády i tajné služby, totiž siahajú na Slovensko, konkrétne do nášho mesta. Práve tu organizoval obranu židovskej štvrte proti nacistom zápasník Imrich Lichtenfeld, ktorý svoje umenie boja neskôr naplno rozvinul v Izraeli. Tento bojový systém však žije v Bratislave i dnes a my sme sa rozprávali s jeho inštruktorom Petrom Moravcom.

Ako by ste stručne predstavili krav maga? Je to niečo iné ako napríklad karate, ktoré bežne ľudia poznajú?

Krav maga je systém sebaobrany, nie je to ani bojový šport, ani bojové umenie, hoci nesie znaky bojových športov a umení. Otcom krav maga bol Imrich Lichtenfeld, ktorý sa narodil v roku 1910 v Budapešti, no ako malý chlapec sa presťahoval s rodinou do Bratislavy. Jeho otec bol policajný inšpektor a bol jedným zo zakladateľov prvého moderného športového klubu v Bratislave, ktorý sa volal AK Herkules. Zaoberal sa boxom, klasickým zápasom a modernou gymnastikou. V tomto prostredí formoval svojho syna Imiho. Existujú aj dochované fotografie z Petržalky, konkrétne z vtedajšieho Lida, ako Imi trénuje modernú gymnastiku. Môžeme teda povedať, že jeden z najefektívnejších systémov sebaobrany na svete pochádza z Bratislavy. Aj keď je pravdou, že krav maga začal Imi formovať najmä v dnešnom Izraeli a predtým v Palestíne.

Je pravda, že začiatky tohto systému vznikali v pouličných  stretoch Židov s nacistami práve v uliciach Bratislavy?

V nášom meste zbieral Imi prvé skúsenosti s bojom zblízka a zistil, že klasický box a zápas sú na ulici nevyhovujúce. Stret na ulici nevyhráte iba so športom a so športovými pravidlami. Imi si bral to najlepšie z boxu, zápasu a gymnastiky a upravoval to tak, aby sa Židia dokázali v Bratislave ubrániť. Bratislavu vtedy volali Malý Jeruzalem, bola veľmi kozmopolitná. Koncom 30-tych rokov 20. storočia však začali represie a Imi Lichtenfeld sa rozhodol chrániť svoju židovskú komunitu a štvrť. Hovorí sa, že v čase vrcholu bránilo bratislavskú židovskú štvrť až okolo 100 ľudí, ktorí prešli výcvikom.

Aké je súčasné využitie krav maga?

Napríklad v Izraeli je krav maga oficiálnym systémom pre ozbrojené zložky a dokonca aj deti na stredných školách ju majú povinnú v rámci rozvoja pohybovej kultúry. Federácií, ktoré sa tomu venujú, je viac, my sme vo federácii Krav maga global, ktorá je priamym pokračovateľom Imiho prístupu k ľuďom a tréningom. Je to najväčšia federácia na svete, pôsobíme vo viac ako 60 krajinách. 

Ako ste sa vy k tomuto systému obrany dostali? Cez nejaký bojový šport?

Nie. Ako malý som síce boxoval, ale moja cesta bola iná. V tejto budove sídli detektívna spoločnosť, pre ktorú som pracoval. Zaoberali sme sa hľadaním odcudzených áut. Pri práci sme občas prišli do konfliktu s autíčkarmi. Hľadal som preto niečo, aby som sa vedel na ulici efektívne ubrániť, prípadne vyriešiť konflikt. A kamarát ma upozornil na krav maga, bolo to pred desiatimi rokmi. Začal som trénovať a rýchlo som sa do toho zamiloval. Tento systém je naozaj veľmi prepracovaný, pokiaľ ide o techniky a taktiky. Je to zmes boxu, kickboxu, džuda a všetkých silových športov. Z môjho pohľadu sa spojilo to najlepšie z týchto športov do jedného celku a zároveň je to prispôsobené tak, aby systém zvládli aj bežní ľudia. Prekážkou nie je ani vyšší vek či trocha nadváhy.

Prečo to vlastne nie je šport?

Každý bojový šport má určité pravidlá. Športovci trénujú a skúškou správnosti je pre nich nejaký zápas. Je dané, čo sa smie, čo už je faul. Bojové umenia sú uzavreté systémy, celé dekády sa trénujú bez väčších zmien, majú určité dogmy. A pritom pred tridsiatimi rokmi vyzerali násilné strety inak ako dnes. Dnes sa používajú kasery, teleskopické obušky, veľa ľudí prešlo nejakým výcvikom. Krav maga sa stále vyvíja a dopĺňa o nové techniky. Má aj skvelé techniky, čo robiť pred bojom, počas boja, po boji, ako sa vzdialiť, na čo si dať pozor, ako sa ubrániť proti viacerým útočníkom, je toho veľmi veľa.

Existujú u vás aj súťaže?

Nie a ani si to neviem predstaviť. Kto komu pichne do očí? Ale máme  športovú časť a testingy. Študenti majú niekoľkokrát do roka testingy, teda vybrané techniky, ktoré musia zvládnuť a po ich zvládnutí dosiahnu určitý technický stupeň. Naša federácia učí na celom svete tú istú látku. To, čo musí študent zvládnuť v Izraeli, musí zvládnuť aj u nás.

Koľko ľudí sa tomu na Slovensku venuje?

Naša škola, ak rátam aj deti, má okolo 200 študentov. Samozrejme, na Slovensku je ten počet vyšší.

Je to vlastne boj bez pravidiel?

Je to absolútne bez pravidiel. Krav maga má iba technické pravidlá a taktické princípy. Je to otvorený boj, môžem používať akékoľvek dostupné predmety, aby som sa ubránil. Môže to byť stolička, taška, čokoľvek...

Teda ide aj o techniky z hľadiska bežných športov absolútne neprípustné?

Do určitej miery áno. Potrebujeme zefektívniť prácu brániaceho sa človeka a znížiť riziko zranení na jeho tele. Čiže keď udierame, neudierame päsťou do tváre, ale dlaňou, aby sme si nezranili ruku. Kopeme do rozkroku, čo je vo všetkých bojových umeniach faul. Keď však bojujem o život alebo zachraňujem niekoho napríklad pred útokom nožom, musím pracovať efektívne a všetko ide bokom.

Peter Moravec (rozhovor pokračuje pod obrázkom)

Zdroj: ms

S tým neudieraním päsťou som to nejako nepochopil...

Preferujeme úder dlaňou, lebo je vo všetkých smeroch lepší. Ak udieram päsťou, môžem si zlomiť ruku. Navyše právo neznamená spravodlivosť a ak niekoho udriem päsťou, môže tvrdiť, že útočníkom som bol ja. Ťažko presvedčíte sudcu, že ste sa bránili, keď ste niekoho bili päsťami. Prípadne útočník môže byť narkoman a pri údere päsťou do zuba si môžete spôsobiť zranenie a nakaziť sa nejakou chorobou. Navyše ide o sebaobranu a keď stojíte oproti útočníkovi a ukazujete mu dlane, pôsobí to menej agresívne a môžete sa skôr vyhnúť konfliktu.

Učíte sa i vyhýbať konfliktom?

Spomenuli sme taktiky, to je veľmi dôležité slovo pre krav maga. Tento systém má štyri základné stĺpy, na ktorých stojí tréning: Technický, fyzický, mentálny a taktický. Pri tréningoch sa bavíme o deeskalácii, upokojení situácie, snažíme sa vyhnúť fyzickej konfrontácii, ale nie vždy sa to dá. Teda pri tréningu navodzujeme aj stresové situácie, pracujeme vo dvojiciach, jeden je útočník a druhý napadnutý. Môže ho napádať verbálne, sácať, udrieť, kopnúť, vytiahnuť nôž, palicu či strelnú zbraň, to všetko sa učíme riešiť. Učíme sa aj mäkké techniky, keď sa teda nebijete, keď je napríklad útočník opitý a stačí útok iba odkloniť. Treba brať ohľad aj na útočníka, nemusí to byť zlý človek, iba v tej chvíli urobil nesprávne rozhodnutie, môže ísť o psychický skrat inak dobrého človeka, príčiny nepoznáte. Keď vás však niekto vedome chce napadnúť, tak ho neukecáte. A z tej deeskalácie treba potom veľmi rýchlo prejsť do riadenej agresivity a pracovať veľmi efektívne. Keď na vás niekto útočí nožom, ťažko budete upokojovať situáciu rečami. Veď i nie tak dávno v známom prípade muž v Bratislave bodol nožom dvoch ľudí, jedného zabil a nebol ochotný debatovať. No z človeka, ktorý trénuje, ide iná energia. Je to o nastavení psychiky, držaní tela, ako kráča a podobne... Máme študentov, ktorí boli veľmi submisívni a prišli s problémom, že ich bezdôvodne napádajú. Postupom času, keď začali trénovať, ľudia ich prestali napádať, lebo z nich ide iná energia. Pravdou je, že 95 percent konfliktov ľudia medzi sebou vyriešia verbálne.

Učíte ľudí napríklad aj brániť sa proti presile. Má šancu aj niekto, kto nie je špičkový bojovník?

Je veľmi dôležité voliť v týchto prípadoch správnu taktiku. Je dôležité vedieť, ako sa presúvať, kam sa presúvať, vedieť, ktorú z vecí naokolo dokážete využiť vo svoj prospech. Toto je pridaná hodnota krav maga. Keď sa bijem proti viacerým, presúvam sa tak, aby som ich mal v zákryte, aby ma niekto z nich neobišiel. Môžete niektorého chytiť a použiť ako štít, je toho veľa, čo sa ľudia môžu naučiť. Ale učím ľudí, aby verili svojej intuícii. Ak z niečoho nemám dobrý pocit, tak tam nejdem.

Ktorým zbraniam sa krav maga venuje?

Prakticky všetkým, s ktorými sa môžete stretnúť. Pričom nejde len o zbrane štandardné, môže to byť čokoľvek, aj stolička. No učíme sa najmä obranu proti nožom, paliciam  a strelným zbraniam. Veľmi komplikovaná je obrana proti palici alebo dnes rozšíreným teleskopickým obuškom. Palica je tvrdá a je veľká vzdialenosť medzi útočníkom a napadnutým.

Je to otvorené naozaj pre všetkých?

Áno, tá základňa je veľmi široká. Najmladší študenti majú okolo sedem rokov a najstarší bude mať tento rok 71.

Máte viac mužov alebo žien?

Žien je asi 20 percent, ale u detí je to skoro na polovicu. Ale tréning u najmenších detí je úplne iný, ide o hru zameranú na rozvoj pohybovej kultúry a sebaobranu sa učia iba podprahovo. Ak robia techniky, tak s inštruktorom, teda nebijú sa medzi sebou a vždy iba mäkké techniky, nepoužívajú kopy a údery. Väčšinu konfliktov majú deti s rovesníkmi a určite ich nechceme nastaviť tak, aby niečo skúšali v škole.

Bavíme sa o tom, kto krav maga robiť môže. Kto to však robiť nemôže? Aké sú zdravotné obmedzenia? Prípadne ak vidíte, že niekto je agresor, tak ho nevezmete?

Pokiaľ ide o zdravotné obmedzenia, dá sa nastaviť tréning individuálne. Mám aj študenta s korzetom, ktorému vybiehajú platničky. Po dohode s lekárom, ktorý určí, čo je možné, sa dá s obmedzeniami trénovať i v takýchto prípadoch. Obmedzenia vidím skôr v mentálnej rovine. Keď k nám príde niekto z ultrapravice, tak ho určite nechceme. Ani človeku, ktorý sa chce biť, krav maga neodporúčame. Buď ho pošleme preč, alebo takíto ľudia na to prídu sami. Vycítia, že nepatria do kolektívu. Príde do komunity a zistí, že tu sa učíme brániť. Človek, ktorý chce ľudí biť, sa však brániť nechce. Absolvuje pár tréningov a ide hľadať niečo iné.

Môže s tým teda začať aj úplný nešportovec?

Ja to vidím aj ako výhodu. Keď príde chalan, ktorý prešiel rôznymi bojovými umeniami, má tendenciu skĺznuť do toho, čo je naučený. Na jednej strane rýchlo napreduje, ale z dlhodobého hľadiska má chybičky v technikách. No ak je to pre niekoho prvá skúsenosť s nácvikom boja, postupuje pomaly, no učí sa to správne.

(ms)

Páčil sa vám článok?