Vojdite s deťmi do čarovného sveta rozprávok: BIBIANA sa pridáva k medzinárodnému podujatiu Noc s Andersenom

19.3.2024
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

V jeden krásny jarný deň roku 1841 zakotvil v prešporskom prístave diaľkový parník, aby doplnil uhlie pre ďalšiu plavbu hore Dunajom. Medzi pasažiermi, ktorí si vo voľnej chvíli išli prezrieť mesto, bol aj slávny rozprávkar Hans Christian Andersen. A práve H. Ch. Andersena, rozprávky a čítanie pripomína aj piatkové podvečerné podujatie v BIBIANE.

Ako nás informovala PR manažérka Lucia Marcinátová, BIBIANA sa prvýkrát pridáva k medzinárodnému podujatiu Noc s Andersenom, ktoré cez rozprávky podporuje záujem deti a mládeže o čítanie.

Noc v BIBIANE sa začína v piatok 22. marca o 17:00 a v Medzinárodnom dome umenia pre deti potrvá do 20:00.

"V súvislosti s podujatím uverejnila BIBIANA špeciálne otázky a každý, kto ich správne zodpovie a príde v piatok 22. marca od 17:00 do 20:00 počas podujatia Noc s Andersenom v BIBIANE, dostane sladkú odmenu," avizuje Marcinátová.

Otázky súvisia s H.Ch. Andersenom, ktorého socha stojí v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí.

Zdroj: bibiana

Socha ​H.Ch. Andersena na Hviezdoslavovom námestí.

Už 24. ročník Noci s Andersenom pripomenie rozprávku Snehová kráľovná, ktorá bola publikovaná prvýkrát v roku 1844. Práve ilustrovanie tohto príbehu čaká deti počas piatkového podujatia.

BIBIANA okrem toho vo svojich priestoroch pripravila čitateľský maratón s knihami H. Ch. Andersena. Čítať budú nielen deti z dramatického odboru ZUŠ J. Albrechta, ale aj tlmočníčka do posunkovej reči. Na interaktívny program totiž  pozývajú aj deti so stratou sluchu.

V knižnici BIBIANY možno spoznať raritné vydania Andersenových kníh v rôznych jazykoch. Spolu so scenáristkou výstavy Janou Michalovou a lektormi sa bude dať prezrieť aj výstava Nebojím sa strachu na prvom poschodí Medzinárodného domu umenia.
Vstup na podujatie je voľný.

Ak na tieto otázky budú deti deti vedieť na podujatí odpovedať, čaká ich sladká odmena:

Tri otázky o soche H. Ch. Andersenovi na Hviezdoslavovom námestí, za tri odpovede je sladká odmena.

1. Vieš, z akej krajiny a akého mesta pochádza najznámejší svetový rozprávkar H. Ch. Andersen?

2. H. Ch. Andersen na svojej ceste po Európe v roku 1841 navštívil aj Bratislavu. Vieš ako sa vtedy Bratislava volala?

3. Tibor Bartfay je autorom bratislavskej sochy H. Ch. Andersena a aj postavičiek, ktoré mu robia spoločnosť. Poznáš aspoň jednu?

Program podujatia:
• Odkrývanie tajomstiev sochy H. Ch. Andersena na Hviezdoslavovom námestí
• Čitateľský maratón s knihami H. Ch. Andersena
• Raritné vydania Andersenových kníh v rôznych jazykoch
• Ilustrovanie príbehu Snehová kráľovná
• Výstava Nebojím sa strachu a Andersenove rozprávky

Socha H.Ch. Andersena v Bratislave

Bronzovú sochu Hansa Christiana Andersena odhalili na Hviezdoslavovom námestí 2. júna 2006 pri príležitosti 165. výročia návštevy H. Ch. Andersena Bratislavy. Autorom sochy je akademický sochár Tibor Bartfay.
Tibor Bartfay vytvoril päť návrhov sochy bez nároku na honorár. Na projekte spolupracovali Občianske združenie Hansa Christiana Andersena a BIBIANA.

Na podstavci sochy je vyrytá veta o Bratislave z Andersenovho denníka: „Hádam si raz spomeniete na cudzinca, ktorý navštívil vaše mesto."

(ms)

Páčil sa vám článok?