Vodič bratislavskej električky Marek maľuje nádherné obrazy. Ako vidí naše mesto z kabíny vozidla?

15.3.2024
0

Zdroj: Galéria Starý Avion

Páčil sa vám článok?

„Tu a tam: Čo som videl cestou“ je názov výstavy mladého vodiča električky, ale takisto talentovaného výtvarníka Mareka Antoniaciho, ktorú práve otvorili v bratislavskej Galérii Starý Avion. Presne o tom sú jeho obrazy – svojím vlastným štýlom zachytáva, ako vníma rôzne miesta z kabíny električky či počas jazdy na bicykli po slovenskom vidieku. V každom jednom je jeho spomienka.

„Keď mi Marek napísal mejl, bol veľmi skromný. Navrhol, že by sme sa mohli stretnúť a spolu niečo vymyslieť. Keď mi potom ukázal svoje diela, uvedomila som si, že takýto talentovaný výtvarník by nemal byť nesmelý, mal by byť hrdý na svoju tvorbu. Veľmi sa teším, že jeho prvá autorská výstava je práve u nás,“ spomenula pri otváraní výstavy Jana Chrappová, riaditeľka Galérie Starý Avion, ktorá sídli v pamiatkovej budove z 30. rokov na Americkom námestí.

Marek pracuje ako vodič električky v bratislavskom dopravnom podniku už viac ako desať rokov, v posledných troch rokoch súčasne aj na pozícii grafika. Fakt je, že rád kreslil už ako štvorročný, neskôr ho bavilo i fotografovanie, maľbe sa však začal systematicky venovať až nedávno. „V čase pandémie som v truhlici našiel zabudnutý skicár s hnedým papierom, a povedal som si, že skúsim niečo namaľovať bielym tušom. Neskôr  som vyskúšal maľbu na plátno aj na sololitové dosky,“ približuje.

Zdroj: ac

​Marek Antoniaci na otvorení svojej prvej autorskej výstavy

Počas jazdy električkou nachádzal veľa podnetov pre svoju tvorbu, fascinujú ho najmä prázdne ulice, keď má službu od štvrtej rána či do neskorého večera. Vysvetľuje, že spočiatku išiel pri maľovaní viac do detailu, postupne zjednodušoval, až si napokon vytvoril svoj vlastný štýl: využíva len málo farebných odtieňov, zameriava sa na jedinečnú kompozíciu konkrétneho miesta a na hru svetla s tieňom. Bez ľudí. 

Ľudia mu nechýbajú, a to nielen na jeho obrazoch. Priznáva, že je introvert a davom sa radšej vyhýba. Za riadiacim pultom električky sa však cíti dobre, je to svet, ktorý má rád, kde sa môže uvoľniť. „Táto práca ma baví.“ Prekvapuje, že radšej jazdí starými električkami. „Nové červené sú síce tichšie a aj pohodlnejšie, no dlhé služby môžu byť monotónne.“

Zdroj: ac

Aj tieto diela uvidíte na výstave: v popredí zľava Suché mýto, Zimný prístav a Špitálska (od Lazaretskej).

Fakt, že má Marek Antoniaci výstavu práve v obytnom dome Avion, nie je podľa riaditeľky galérie Jany Chrappovej náhoda – budova, v ktorej sa nachádza i galéria, je jeho obľúbeným objektom stvárnenia. Umenie nadaného výtvarníka hodnotí takto: „Markova tvorba ma zaujala na prvý pohľad. Je vyzretá, originálna, výrazná a zapamätateľná. Miesta, ktoré stvárňuje, sú nám dobre známe, sú rozpoznateľné, okamžite k nim môžeme inklinovať, lebo aj nám sa k nim viažu spomienky. Marek ich však oslobodzuje od klasickej podoby, realitu posúva do inej dimenzie, ktorou nás na jednej strane stále drží pri zemi, na druhej strane hovorí, že to, čo vidíme, má aj svoju skrytú podobu. Pre tento zámer využíva tvarovú zjednodušenosť a redukovanú farebnosť. To všetko vytvára silný dojem.“ 

Zdroj: Galéria Starý Avion

​Družba, akryl na plátne

Marek Antoniaci vystavoval aj predtým, a to v Národnom osvetovom centre v rámci súťaže Výtvarné spektrum (2023),  v krajskom kole získal cenu za celú kolekciu. Z celoštátneho kola v Leviciach si odniesol ocenenie za kolekciu dvoch obrazov, z ktorých sa jedno ocitlo aj na obálke kurátorského katalógu k podujatiu. V tomto roku sa jeho tvorba opäť objaví na výstave Výtvarné spektrum, a na jeseň bude mať takisto výstavu v neďalekej Modre.  

Výstava Mareka Antoniaciho v bratislavskej Galérii Starý Avion potrvá do 5. apríla, príďte sa pozrieť na svet jeho očami. Otvorená je každý deň okrem nedele - v pondelky, stredy, piatky a soboty od 10. h do 14. h a v utorky a štvrtky od 16. h do 19. h.

(ac)

SND si pripomína storočnicu legendárneho Jozefa Kronera, vstup je voľný

Slovenské národné divadlo (SND) si v marci spolu s divákmi pripomína storočnicu legendárneho herca Jozefa Kronera. Narodil sa v Staškove na Kysuciach 20. marca 1924, zomrel v Bratislave 12. marca 1998. Hold umeniu majstra "smutného smiechu" vzdáva prvá scéna výstavou Legenda zvaná Jozef Kroner aj štvrtkovým Hommage á Jozef Kroner. V Modrom salóne SND o 17.30 h priblíži osobnosť hereckej legendy teatrológ Karol Mišovic.

Páčil sa vám článok?