Čo poviete na takúto križovatku? Zelené stĺpiky zaskočili ľudí v bratislavskom Starom Meste

30.8.2023
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Novinka, ktorá dnes poriadne prekvapila mnohých ľudí v bratislavskom Starom Meste - malé námestie pri Základnej škole Mudroňova „rozparcelovali“ zelené plastové stĺpiky. A prídu aj ďalšie zmeny, ako informuje tabuľa umiestnená pri niekdajšom malom parkovisku. Mimochodom, ani s ním sa už zjavne neráta.

Plastové stĺpiky, ktoré sú pevne osadené v priestore križovatky Mudroňovej ulice s ulicami Slávičie údolie a Myjavskou ulicou, nie sú žiadnym provizóriom na pár dní. Ide o tzv. taktický urbanizmus, ktorý stavia na rýchlych riešeniach pri malých nákladoch, pričom výsledkom má byť zvýšenie kvality a atraktivity daného verejného priestoru.

Tabuľa umiestnená pred hotelom Albrecht, hneď vedľa parkoviska (ktoré však stĺpiky zrušili v okamihu, keď tam zabránili vjazd),  informuje o zámere takto: „Milé susedky a susedia, na tomto mieste realizujeme v rámci projektu Mesto pre deti taktický urbanizmus. Jeho súčasťou je maľba na asfalt a osádzanie nového mobiliáru. Ide o rýchle a jednoduché zásahy, ktoré spravia cestu do školy viac hravou a zábavnou, zároveň spríjemňujú priestor pred školou.“

Zdroj: ac

​Výjazd z Myjavskej ulice

Od septembra sa totiž aj ZŠ na Mudroňovej ulici zapojí do projektu školských ulíc s novým dopravným režimom, ktorý v čase príchodu žiakov do školy vylúči z jej bezprostredného okolia autá. Ako však vidieť, idú ešte ďalej.

Na webe projektu Mesto pre deti, ktorý zastrešuje Metropolitný inštitút Bratislavy, sa o zmenách na Mudroňovej dočítate, že v priestore križovatky nemá pribudnúť iba asfalt art, ktorým sa rozšíri plocha venovaná chodcom. Uvádza ďalej: „ Verejný priestor oživia kvetináče s rastlinami, lavičky, tabuľa na kreslenie a sudy s bylinkami, čo vychádza z požiadavky samotných detí z neďalekej základnej školy. Súčasťou zmien bude aj doplnenie drop-off miesta na vysádzanie detí prichádzajúcich na vyučovanie autom.“

Zdroj: ac

​Retardér, ktorý má spomaliť autá, osadili až za priechodom pre chodcov...

V záujme väčšej bezpečnosti detí zatiaľ pribudli – okrem zelených stĺpikov – retardéry pred priechodom, ktorý je priamo pred školou, aby spomalili prechádzajúce autá. Má to však chybičku, ako upozornil náš čitateľ, Staromešťan Ivan: „Retardér v smere k Bratislavskému hradu a ďalej do centra je umiestnený tak, ako má byť, pred priechodom, a autá tam naozaj brzdia. Zato v opačnom jazdnom pruhu smerom na Búdkovú ulicu ho osadili až za priechodom. Je to veľmi nebezpečné, keďže núti auto brzdiť na priechode, kadiaľ pôjdu deti do školy. Dúfam, že to čím skôr napravia.“

Zdroj: ac

Na "cik-cak" čiare pred hotelom Albrecht bude môcť rodič zastaviť, aby dieťa vystúpilo. 

O zmenách v okolí školy sú rodičia žiakov informovaní cez Edupage: maximálna povolená rýchlosť sa znížila na 30 km/h, nový priestor pre peších pred hotelom Albrecht má vytvoriť bezpečné možnosti priameho pešieho prechodu od zastávky MHD k škole (fakt je, že na tomto mieste vznikal každé ráno chaos), pričom vyznačenie kľukatej "cik-cak" čiary na okraji vozovky umožní vodičovi na chvíľu zastaviť a dieťa vystúpi do pešieho priestoru. Miesto na krátkodobé zastavenie a 10-minútové státie nájde aj na Myjavskej ulici .

Ďalšou zmenou je, že od 18. septembra bude zakázaný vjazd do ulice Slávičie údolie (oproti Myjavskej). "Režim bude platný od 7.30 h do 8.00 h v dňoch školského vyučovania. Nový režim budeme testovať a počas neho mapovať dopravnú situáciu," informuje tím projektu Mesto pre deti.

(ac)

Páčil sa vám článok?