Petržalka spustila projekt pitných fontánok. Osádza ich pri ihriskách

30.8.2023
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Osvieženie v horúčavách, ale aj pomoc pri dodržiavaní pitného režimu. To je cieľom nového projektu petržalskej samosprávy, v rámci ktorého inštaluje vo viacerých lokalitách mestskej časti špeciálne pitné fontánky s označením Made in Petržalka. Informovala nás o tom hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

„Umiestňujeme ich prioritne v susedstve ihrísk a detských ihrísk, aby sa mohli osviežiť rodičia s deťmi, ale aj ľudia, ktorí si prišli zašportovať,“ objasňuje Peter Slovák, vedúci oddelenia správy verejných priestranstiev petržalského miestneho úradu, ktoré projekt zastrešuje i realizuje.

Do konca roka by chceli „petržalskí makači“ namontovať až pätnásť takýchto fontán. Aktuálne sú v prevádzke dve – na Gercenovej a na detskom ihrisku na Draždiaku. Ďalšie štyri – na Vavilovovej, Fedinovej, Ševčenkovej a Haanovej (ma foto) by mali začať fungovať v najbližšom čase.

„Čakáme ešte na inštaláciu systému, ktorým dokážu naši kolegovia z referátu informačných technológií fontánky na diaľku vypnúť – napríklad v prípade havárie. Systém bude tiež monitorovať spotrebu vody,“ upresňuje Slovák.

Na stenách kotolní

Nové fontánky sú namontované na odovzdávacích staniciach tepla spoločnosti Veolia. Všetky komponenty, z ktorých sú zhotovené sú certifikované a zo zdravotne nezávadných materiálov. Užívatelia si ich ľahko všimnú – fontánka má totiž charakteristickú „petržalskú“ zelenú farbu a jednotný dizajn.

Zdroj: MÚ Petržalka

Petržalská pitná fontánka.

Okrem nich sú stále v prevádzke aj existujúce štyri pitné fontánky. Tri z nich sú umiestnené na Petržalskom korze – na Daliborovom námestí, pri podchode na začiatku korza, na Nobelovom námestí a jedna je k dispozícii v Psom parku na Wolkrovej ulici.

Všetky pitné fontánky - pôvodné aj tie nové - poskytnú občerstvenie od jari do jesene, vypínať by sa mali kvôli mrazom najneskôr v októbri.

(ms)

Páčil sa vám článok?