Novinka od septembra: Pred školami v Bratislave vzniknú školské ulice - tu budú deti v bezpečí

1.9.2023

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Školské ulice, osvedčené v mnohých mestách za našimi hranicami, budú od septembra aj v Bratislave. Nový režim, ktorý v čase príchodu žiakov do školy vylúčil z jej bezprostredného okolia autá, už úspešne otestovala ZŠ na Nevädzovej v Ružinove a teraz sa k projektu pridajú ďalšie.

Ranná dopravná špička býva pri základných školách chaotická: z áut vyskakujú deti, pomedzi ne sa prepletajú ďalšie, ktoré prišli peši alebo vystúpili z trolejbusu či električky, tie najmenšie vedie mama za ruku až k bráne... A všetci pritom musia dávať pozor na kolízie, ktoré hrozia v neprehľadnej situácii. S fenoménom „mama taxi“, keď rodičia privezú svoje ratolesti až pred budovu, zastavia, vyložia ich a vzápätí odídu (no ich vozidlá medzitým upchajú celú ulicu), však už prvé školy v našom meste končia.

Dá sa to inak, ako ukázalo nedávne testovanie pred ZŠ Nevädzová, kde v pracovných dňoch každé ráno vznikla školská ulica bez áut. Časť Nevädzovej od križovatky so Sedmokráskovou až k škole sa počas júna v čase od 7.30 h do 8.00 h menila na pešiu a cyklistickú zónu, vďaka čomu bol príchod žiakov do triedy bezpečný, pohodový, a tiež zdravší - na rozdiel od minulosti, keď sa ráno desiatky áut snažili dostať cez slepú ulicu čo najbližšie k vchodu budovy a potom sa otočiť a odísť, pričom často cúvali pomedzi kráčajúce deti. Po novom tí rodičia, ktorí aj naďalej potrebujú voziť svoje ratolesti zo vzdialenejších častí mesta, ich vyložia v tzv. drop-off zóne. Od drop-off zóny vedie bezpečný priechod pre chodcov smerujúci k pešiemu chodníku, ktorý pokračuje až k vstupu do školy.

Zdroj: Marek Velček

​Testovanie školskej ulice pred ZŠ Nevädzová

Vedeli ste, že viac ako 97 percent domácností v Bratislave má k najbližšej základnej škole 15 minút pešej chôdze? Napriek tomu sa mnohí žiaci zbytočne vezú až k budove v „rodičovskom taxi“. Pritom aj im slúžia nohy na chôdzu, žiada sa dodať. „Neexistuje dôvod, aby rodičia museli deti voziť autom, napriek tomu to veľká časť robí,“ konštatoval počas testovania nového dopravného režimu pred základnou školou na Nevädzovej starosta Ružinova Martin Chren. Dôvodom však nie je podľa neho iba pohodlnosť rodiča, ale najmä obava o bezpečnosť dieťaťa. Ulice bez áut v bezprostrednej blízkosti školy to chcú zmeniť.

Okolie prvých desiatich škôl, zapojených do projektu Mesto pre deti, sa postupne dočká úpravy tak, aby sa žiaci dostali do budovy bezpečne, či už pešo, na bicykli alebo na kolobežke.  K Nevädzovej sa pridávajú najskôr staromestské základné školy na Vazovovej a Mudroňovej ulici, kde sa v priebehu tohto mesiaca bude testovať nový dopravný režim. So zmenou treba rátať i pred ZŠ Tbiliská a ZŠ Plicková v Rači - ako informoval starosta Michal Drotován na sociálnej sieti, od septembra tu bude medzi 7.30 h a 8.00 h zakázaný vjazd všetkých vozidiel okrem záchranných zložiek.

Zdroj: ac

​Do projektu sa zapojí i ZŠ Mudroňova. Takto pred pár dňami začali meniť rušnú križovatku, reakcie ľudí sú však rozpačité.

„Pôjde však stále len o čiastočné zmeny vo verejnom priestore, keďže pri každej z desiatich škôl sa pripravuje školský plán mobility. Na základe plánu sa bude postupovať s úpravami v ďalšom období,“ upresnila Annamária Krchnavá z Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB), ktorý projekt zastrešuje. Pripomenula tiež, že v každej zúčastnenej škole sa najprv uskutočnil participatívny proces, do ktorého sa zapojili žiaci, rodičia, zamestnanci školy i rezidenti, aby MIB zistil ich aktuálne potreby a problémy, a teda sa mohli urobiť cielenejšie opatrenia. „Aktuálne ich vyhodnocujeme a výsledky plánujeme zverejniť na jeseň.“

Záverečná správa z participatívneho procesu, socio-priestorová analýza a získané dáta od kľúčových aktérov budú podkladom na spracovanie Školského plánu mobility, ktorý identifikuje problémové alebo nebezpečné miesta v okolí základných škôl. „Následne sa vyhodnotí, v koho kompetencii sú jednotlivé opatrenia, tie by sa potom mali dostať do rozpočtu daného subjektu pre budúci rok a môže sa začať s realizáciou,“ uviedla Annamária Krchnavá.  

Zdroj: ac

​Súčasťou projektu Mesto pre deti je aj festival Ulica na hranie.

Školy v projekte Mesto pre deti

• Tento celomestský projekt aktuálne naplno prebieha na 11  školách: na ZŠ Tbiliská, ZŠ Biskupická, ZŠ Budatínska, ZŠ Černyševského, ZŠ Drieňová, ZŠ Malokarpatské námestie, ZŠ Mudroňova, ZŠ Nevädzová, ZŠ Riazanská, ZŠ Vazovova a ZŠ Za kasárňou.

• Okolie prvých škôl, zapojených do projektu sa postupne dočká úpravy tak, aby sa žiaci dostali do budovy bezpečne, či už pešo, na bicykli alebo na kolobežke. V budúcnosti by sa mal realizovať aj v ďalších školách

• Odborníci MIB najprv vybrali najvhodnejšie školy pre projekt, pričom posudzovali dopravnú situáciu v ich okolí, stav verejných priestorov, no rozhodovalo napríklad i percentuálne zastúpenie detí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. 

(ac)

Páčil sa vám článok?