Kedy utlmia dopravu na Mickiewiczovej? Na rade sú kompetentní

22.6.2023
Páčil sa vám článok?

Petičný výbor za obmedzenie tranzitnej dopravy na Mickiewiczovej ulici netrpezlivo čaká na konanie mesta. Cieľom petície, pod ktorú sa podpísalo takmer 2000 obyvateľov mesta, je obmedziť tranzitnú automobilovú dopravu a umožniť len prejazd hromadnej dopravy a záchranných zložiek.

Zdroj: Grape PR

Ticho neveští nič dobré

„Potom ako mestské zastupiteľstvo zobralo petíciu na vedomie a žiadalo od primátora mesta vypracovať štúdie k riešeniu tejto situácie, ostalo opäť ticho,“ konštatuje Andrej Králik a dodáva: „Toto ticho je nám dôverne známe už niekoľko rokov a niekoľko volebných období.“ Králik má za to, že ak ku kroku, akým je utlmenie dopravy v meste, nepristúpi hneď na začiatku nového funkčného obdobia primátora, s pribúdajúcim časom šanca na zmenu klesá.

Na dopravných štúdiách na utlmenie tranzitnej automobilovej dopravy na Mickiewiczovej ulici a v jej okolí s dôrazom na posilnenie pešej a cyklistickej dopravy v lokalite a tiež o zabezpečenie komplexného zhodnotenia vplyvov obmedzenia tranzitnej dopravy na Mickiewiczovej ulici i v širšom centre v súvislosti s ďalšími pripravovanými projektami hlavného mesta v dotknutej lokalite, sa aktuálne pracuje – termín výsledku však nie je známy. 

Obyvatelia, ktorí bývajú v tejto lokalite, alebo tu majú svoje prevádzky dlhodobo poukazujú na neúnosný stav dopravy. Dopravné zápchy významne zhoršujú kvalitu života obyvateľom, ale aj majiteľom prevádzok.

Kedy bude Bratislava mestom pre ľudí?

Petičný výbor pozitívne vníma aj zmeny, ktoré sa počas týchto mesiacov udiali na Ulici 29. augusta. Mesto tu opravilo zastávky MHD, vybudovali zvýšený prah pre bezpečnosť chodcov a opravili vozovku v zákrute pri Poľnej ulici, ktorá bola problematickou pre vodičov. „Ulica 29. augusta sa stala o niečo príjemnejšou na pohyb chodcov. Máme však za to, že ak sa nedotiahne úsek tejto ulice aj v časti prepojenia s Mickiewiczovou, realizované práce, pri aktuálnom objeme dopravy vyjdú nazmar. Aj tieto opravy nám preto dávajú nádej, že mesto nakoniec utlmenie Mickiewiczovej zrealizuje,“ dodáva Králik.

Členovia Petičného výboru, ale aj obyvatelia Mickiewiczovej ulice prostredníctvom petície žiadali od Magistrátu, aby sa ulica stala predĺženou časťou Obchodnej ulice a slúžila viac peším chodcom, cyklistom a prevádzkovateľom reštaurácií, kaviarní či návštevníkom Centra dizajnu, ktoré sídli v tejto lokalite. Na Mickiewiczovej sa nachádza aj Univerzitná nemocnica, do ktorej denne privážajú pacientov rýchlou zdravotnou službou, ktorá má v časoch dopravnej špičky sťažený prístup do i výjazd z areálu. Obmedzenie tranzitnej dopravy a umožnenie prejazdu len pre záchranné zložky a mestskú hromadnú dopravu, v časti od Kollárovho námestia po Ulicu 29. augusta, pomôže tak aj pacientom nemocnice. Navyše, podľa obyvateľov, zníži tiež emisie výfukových plynov či hluk, čím sa významne skvalitní život v tejto lokalite Bratislave. Zvýši sa tým bezpečnosť nielen pre peších obyvateľov a návštevníkov Bratislavy, ale aj pre cyklistov a kolobežkárov.

Zdroj: Andrej Králik

Vážime si každú podporu a pomoc

Podporu petícii vyjadril, okrem takmer 2000 podpísaných občanov, aj starosta Starého Mesta – Matej Vagač. „Aj vďaka podpore zo strany mestskej časti vieme, že Magistrát hlavného mesta, pri príležitosti Európskeho týždňa mobility pripravuje viaceré aktivity, jednou z nich by malo byť utlmenie dopravy na vybraných uliciach v Bratislave.“ V petičnom výbore pevne dúfajú, že práve Mickiewiczova bude jednou z vybraných ulíc, a to práve pre demonštráciu, že sa to dá. „Váhajúcim občanom, primátorovi Vallovi či pochybujúcim poslancom, sa tak veríme, otvoria oči,“ uzatvára Králik.

 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?