Bratislavský hrad v plameňoch: Pozrite si porovnávačku, aká ešte nebola

29.5.2023

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Rovných 212 rokov uplynulo v nedeľu od dňa, keď Bratislavský hrad zachvátil ničivý požiar. Historické múzeum pri tejto príležitosti pozvalo záujemcov na špeciálnu prehliadku reprezentačných priestorov Márie Terézie. Súčasťou podujatia bolo aj premietanie porovnávacích fotografií premien hradu, ktoré pripravilo OZ Bratislava a jej Premeny. Pozrite si v článku nižšie zaujímavú porovnávačku, zverejnenú prvýkrát.

Požiar vypukol v noci 28. mája 1811 v priestoroch Zimnej jazdiarne. Ako priblížil Juraj Kucharík zo SNM – Historického múzea, hoci bol spustený poplach a boli vydané pokyny na hasenie, silný vietor rozfúkal oheň, ktorý sa cez šindľové strechy ľahko rozšíril na ďalšie hradné budovy, vrátane niekdajšieho Kráľovského paláca.

„Nedostatočné vybavenie, malé a nevýkonné striekačky či krátke hadice, ale pravdepodobne aj hektická organizácia hasenia spôsobili, že sa oheň nedarilo dostať pod kontrolu a prenikol aj do vnútra paláca. Požiar sa z Hradu rozšíril aj do Podhradia, kde si vyžiadal obete a napáchal na domoch obrovské škody,“ doplnil historik. Takmer na 150 rokov sa z Bratislavského hradu stala ruina.

Zásluhy na obnove významnej pamiatky má predovšetkým zanietený architekt Alfred Piffl (1907 – 1972), rodák z českých Kerhartíc nad Orlicí. Neúnavne spolu s maliarom Jankom Alexym bojovali proti neprajníkom, ktorí presadzovali jeho zbúranie. Rekonštrukciu ruiny vrchnosť najskôr schválila, potom prišlo zamietnutie, vraj je „zavrhnutiahodná“... Napokon však Piffl dňa 28. mája 1953 predsa len zaznamenal vo svojom denníku, že rekonštrukciu schválili. Na úvodnej fotografii k  článku vidíte hrad, ako vyzeral v roku 1964, a nižšie spomínanú porovnávačku, zverejnenú prvýkrát:

Zdroj: OZ Bratislava a jej Premeny/Galéria mesta Bratislavy

Hrad v plameňoch na obraze neznámeho výtvarníka z polovice 19. storočia - a pohľad z rovnakého miesta na aktuálnej fotografii.

Posledná rekonštrukcia z rokov 2008 až 2011 prinavrátila hradu podobu z čias panovania Márie Terézie. Reprezentačné priestory uhorskej kráľovnej, ktoré dnes využíva Národná rada SR, boli v deň 212. výročia požiaru sprístupnené pre verejnosť - pre veľký záujem plánuje historické múzeum takéto prehliadky s odborným výkladom pravidelne opakovať. Vďaka spolupráci múzea s OZ Bratislava a jej Premeny si návštevníci navyše mohli pozrieť aj porovnávacie fotografie hradu v minulosti a dnes, dokumentujúce veľkú premenu, ktorou prešla táto národná kultúrna pamiatka.

(ac)

Páčil sa vám článok?