Stavba Mosta SNP: Príďte si zaspomínať, aké to bolo, aj sa zasnívať, aké to mohlo byť

15.5.2023
0

Zdroj: Juraj Bončo, Ľubomír Deák: Bratislava a jej premeny - Most SNP

Páčil sa vám článok?

Máloktorý turista odchádza z Bratislavy bez fotografie ikonického Mosta SNP. Je pravda, že jeho umiestnenie bolo nešťastné, ustúpiť mu museli historicky a architektonicky cenné budovy a miesta, je však nespochybniteľne unikátnou stavbou. Nedajte si ujsť podujatie s raritnými zábermi, ktoré uvidíte možno prvýkrát.

„Most SNP vtisol Bratislave novú, jedinečnú nadčasovú panorámu. Nedávno sme si pripomenuli 50 rokov od jeho otvorenia a k tomuto výročiu vyšla aj publikácia fotografií pokrývajúca desaťročie výstavby a súčasnú podobu mosta,“ pripomenul spoluautor publikácie Most SNP, Ľubomír Deák z OZ Bratislava a jej Premeny. Majstrovsky spracovaná kniha, ktorá  dokumentuje jednu z najvýraznejších premien Bratislavy, mala krst v marci na vyhliadkovej veži UFO. Teraz na vás čaká iný neopakovateľný zážitok.

Už tento týždeň si môžete pozrieť film o Moste SNP, kde si pomyselne podajú ruky fotograf Juraj Bončo, autor vzácnych a ojedinelých fotografií z čias výstavby mosta, a fotograf Ľubomír Deák, ktorý sa podujal zdokumentovať jeho súčasnosť. Je zrejmé, že ani pri sledovaní filmu, tak ako pri listovaní knižky, nebudú chýbať silné emócie. „Filmové predstavenie sa uskutoční v stredu 17. mája o 19. hodine v Kine Film Europe v Pistoriho paláci na Štefánikovej ulici,“ priblížil Ľubomír Deák.

Zdroj: Marián Dekan

Výnimočnú publikáciu pokrstil ​obľúbený moderátor Richard Vrablec (vpravo), na foto s jej spoluautorom Ľubomírom Deákom.

Okrem nevšedného zážitku sa dozviete zaujímavé informácie o vzniku tejto jedinečnej publikácie z dielne vydavateľstva Eruditio, ktorú si budete môcť nielen prelistovať, ale rovno kúpiť. „A možno zažijete aj nejaké prekvapenia,“ sľubuje Ľubomír Deák. „Príďte si zaspomínať aké to bolo a možno zasnívať, aké to mohlo byť.“

Predstavenie uvedie obľúbený moderátor, rodený Bratislavčan Richard Vrablec, ktorý je aj krstným otcom knihy Most SNP. Potrvá hodinu a vstup naň je voľný.

(ac)

Nádherné fotografie: Do sveta odprevadili publikáciu prinášajúcu fascinujúci pohľad na minulosť i súčasnosť ikonického Mosta SNP

Obdivovaný i zatracovaný, no určite krásny a originálny. Most SNP už 50 rokov patrí medzi najväčšie dominanty Bratislavy, je jej symbolom rovnako ako Bratislavský hrad. Kto z nás by ho nepoznal, kto sa nebol aspoň raz pokochať pohľadom na mesto z kaviarne Bystrica či po novom z UFA? A práve tu sa v utorok krstila nová kniha približujúca prostredníctvom úžasných fotografií minulosť i súčasnosť tejto výraznej stavby Bratislavy.

Páčil sa vám článok?