Nádherné fotografie: Do sveta odprevadili publikáciu prinášajúcu fascinujúci pohľad na minulosť i súčasnosť ikonického Mosta SNP

21.3.2023
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Obdivovaný i zatracovaný, no určite krásny a originálny. Most SNP už 50 rokov patrí medzi najväčšie dominanty Bratislavy, je jej symbolom rovnako ako Bratislavský hrad. Kto z nás by ho nepoznal, kto sa nebol aspoň raz pokochať pohľadom na mesto z kaviarne Bystrica či po novom z UFA? A práve tu sa v utorok krstila nová kniha približujúca prostredníctvom úžasných fotografií minulosť i súčasnosť tejto výraznej stavby Bratislavy.

Most SNP je pre Bratislavu čímsi ako Eiffelova veža pre Paríž. Pravdepodobne ťažko nájdete turistu, ktorý by opúšťal naše mesto bez jeho fotografie. V utorok sa na vyhliadkovej veži UFO konala veľmi milá udalosť - krst knihy Bratislava a jej Premeny - Most SNP z dielne vydavateľstva Eruditio.

Krstným otcom výnimočnej knihy bol oblúbený moderátor, rodený Bratislavčan Richard Vrablec. Krstilo sa, ako inak, vodou. Od dnešného dňa tak majú milovníci a pamätníci Bratislavy, jej histórie a krás k dispozícii ďalšie dielo, pri ktorom zaručene pocítia silné emócie.

VIDEO: Knihu v rukách fotografa a milovníka histórie Bratislavy, zakladateľa občianskeho združenia Bratislava a jej Premeny Ľubomíra Deáka pokrstil moderátor Richard Vrablec:

Publikáciu tvoria raritné fotografie Juraja Bonča v konfrontácii so súčasnými zábermi Ľubomíra Deáka. To isté miesto kedysi a dnes, zachytené z toho istého uhla. Zábery Juraja Bonča zachytávajú zrod Mosta SNP od počiatku až po dostavbu jeho okolia, napríklad Staromestskej ulice.  Prvá z chronologicky usporiadaných fotografií je z 11. októbra 1967, postupne sa v čase presunieme až do roku 1977, pričom takmer každý z dnes už historických záberov sprevádza pohľad na to isté miesto cez objektív Ľubomíra Deáka.

Zdroj: Marián Dekan

Knihu v rukách Ľubomíra Deáka pokrstil Richard Vrablec vodou.

V publikácii sa pred vami otvorí fascinujúci svet histórie, socialistickej výstavby a čiernobiele pohľady na dnes už neexistujúce kúty Bratislavy v konfrontácii s farebným svetom modernej doby.

FOTOGALÉRIA (Ochutnajte pár strán z publikácie Most SNP):

​"Vďaka QR kódom pri niektorých dvojiciach záberov sa na pátrača môžete zahrať aj vy. Kniha však rozhodne nie je len pre detektívnych amatérov, architektonických nadšencov či Prešpurákov plných nostalgie. Táto precízne zachytená bratislavská premena ako memento doby bude dozaista ohurovať ešte aj niekoľko generácii po nás," uviedol o tejto publikácii vydavateľ. 

Zdroj: Marián Dekan

Ľubomír Deák, Richard Vrablec a vydavateľ Peter Fašung.

Ako sme už spomínali, krstným otcom knižnej novinky bol známy moderátor Richard Vrablec,  ktorý sa zo svojho vzťahu k Mostu SNP vyznal i v jej závere: "Obdivujem ľudí,  ktorí dokážu prepojiť dva brehy. Mostami z dreva, kameňa, zo železa či betónu. Skláňam sa pred ich šikovnosťou. Ako rodený Bratislavčan som hrdý na všetky tunajšie mosty. Najviac mi však prirástol k srdcu nadčasový Most SNP. Dominanta mesta začala slúžiť ľuďom v tom istom roku, keď som sa prvýkrát nadýchol. V roku 1972..." uviedol Richard Vrablec s tým,  že ako každému z nás sa i jemu spája týmto mostom rad zážitkov a pocitov. "Mosty spájajúce brehy stavať neviem. Rád staviam mosty spájajúce srdcia ľudí. Ich základným stavebným materiálom sú slová, úsmev, empatia a spomínané maličkosti. V tom sa vyznám a robím to rád. Nikdy nepostavím most,  po ktorom sa dá prejsť, no môžem postaviť desiatky pevných neviditeľných mostov. Milí čitatelia,  pridajte sa ku mne..." prihovára sa na záver čitateľom knihy Richard Vrablec. 

(ms)

Páčil sa vám článok?