Pamätáte si na obľúbenú jamu v centre Bratislavy? Takto tu raz cvičili čínski športovci

7.12.2022

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

V rámci osláv 10. výročia Slovenského národného povstania sa v Bratislave uskutočnil medzinárodný basketbalový turnaj, na ktorý prišli aj čínski basketbalisti. Krátko po príchode upútali pozornosť ľudí, keď si dali rozcvičku v niekdajšej „jame“ na rohu Obchodnej a Poštovej ulice. Dnes by na rovnakom mieste takýto komfort nenašli, pozrite sa, ako sa zmenilo.

Na historickej fotografii z 26. augusta 1954 vidieť zástup ľudí, ako stoja na Obchodnej, vtedy Molotovovej ulici a so záujmom sledujú čínskych športovcov. V pozadí je trolejbus, električky prišli až o desaťročia neskôr. A hoci by reprezentanti Čínskej ľudovej republiky našli aj v tých rokoch v Bratislave vhodnejšie športovisko, na rozvičku im vyhovoval práve parčík s "jamou" oproti vtedajšiemu hotelu Palace. Dôvod ani neprekvapuje.

Z textu k archívnej fotografii od Imricha Gašparíka sa totiž dozvedáme, že čínski basketbalisti, ktorí do nášho mesta pricestovali 25. augusta 1954, aby sa zúčastnili na medzinárodnom basketbalovom turnaji v rámci osláv 10. výročia SNP, boli ubytovaní práve v hoteli Palace na rohu Poštovej a Obchodnej ulice. Možno si pamätáte i to, že v priestoroch hotela bolo legendárne kino Čas a koncom 80. rokov tu otvorili prvý bratislavský fastfood Gurmán.

Ako ďalej uvádza portál vtedy.tasr.sk, hneď na druhý deň po príchode, vo štvrtok 26. augusta, mali reprezentanti Číny rannú rozcvičku „v okrasnom parčíku pred hotelom Palace“. Či boli na spomínanom basketbalovom turnaji úspešní, to sme už nezistili.

Parčík s obľúbenou „jamou“ je dávno minulosť - pozrite sa, ako sa zmenilo toto miesto, kam Bratislavčania radi chodili za oddychom a deti sa tu rady hrávali, v zime dokonca na strmých svahoch sánkovali. Pamätníci spomínajú aj na skvelú zmrzlinu, ktorá im sem lákala.

Zdroj: vtedy.tasr.sk

​1954: Rozcvička čínskych basketbalistov v parčíku oproti hotelu Palace

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

2022: Dnes by na rovnakom mieste už taký komfort na rozcvičku nenašli.

Zdroj: vtedy.tasr.sk

​1954: Rozcvička čínskych športovcov v centre mesta prilákala veľa zvedavcov.

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny, 2022

2022: Jamu zasypali v 70. rokoch... takto vyzerá miesto dnes.

Niekdajšiu „jamu“ na rohu Obchodnej a Poštovej ulice zasypali v 70. rokoch minulého storočia. Na mieste najskôr vzniklo parkovisko, potom stavenisko pre budúci hotel Forum, dnes má názov Crowne Plaza (postavili ho v rokoch 1987 – 1989). Za hotelom, smerom k Obchodnej ulici, je malé námestie.

Spomínaný hotel Palace, postavený v roku 1930 pôvodne ako Karasov obchodný dom, slúžil až do roku 1992, potom prešiel komplexnou rekonštrukciou pre potreby banky, ktorá tu sídlila ešte v roku 2014. Budovu neskôr predali v dražbe, dnes sú tu najmä kancelárske priestory, ale tiež luxusné štúdio s  prístrojmi na fitness.

(ac)

Páčil sa vám článok?