Predvianočné podujatia: Návrat do socialistickej Bratislavy, aj výlet k stavbám slávneho architekta

5.12.2022
0

Zdroj: MMB/TASR

Páčil sa vám článok?

Pripomenutie nášho života v režime nastolenom po roku 1968, ale aj predvianočná prechádzka po stopách významného architekta Dušana Jurkoviča v okolí bratislavských Palisád. Dve zaujímavé podujatia pripravilo na tieto dni Múzeum mesta Bratislavy.

Súčasťou výstavy Ľudia a mesto v Apponyiho paláci je aj prezentácia Bratislavy v období socializmu prostredníctvom fotografií z agentúry TASR. Ako nás informovala Katarína Selecká z Múzea mesta Bratislavy (MMB), ide o oficiálne fotografie režimu, zachytávajúce život ľudí po roku 1968. Na komentovanej prehliadke, ktorá sa začína v utorok 6. decembra o 17.30 hodine, uvidíte, ako v tých rokoch vyzerali hromadné oslavy sviatkov, ako ľudia trávili voľný čas, ale aj to, ktoré významné architektonické dominanty z tohto obdobia formovali podobu Bratislavy.

Kurátorkou tejto časti výstavy je Petra Hanáková, kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia Slovenskej národnej galérie, ktorá vám v rámci komentovanej prehliadky povie viac o tom, čo ovplyvnilo jej výber. Petru Hanákovú doplní kurátorka výstavy Ľudia a mesto Elena Kurincová, ktorá predstaví predmety dokresľujúce život v daných časoch. Vstupenky (4 €, zľavnené 2 €) si môžete kúpiť v pokladnici Starej radnice alebo na GoOut.net.    

Zdroj: MMB/D. Bolgáčová

Súčasťou výstavy Ľudia a mesto je aj časť, ktorá prezentuje Bratislavu v období socializmu.

Výnimočným zážitkom môže byť komentovaná predvianočná prechádzka s názvom Od secesie k modernizmu. Po stopách Dušana Jurkoviča. Uskutoční sa v sobotu 17. decembra od 14. hodiny, stačí prísť pred budovou bývalej ŠUP-ky na Palisádach 51. Prejdete sa po okolí Palisád a spoznáte miesta, ktoré sú spojené s osobnosťou architekta Dušana Jurkoviča. V tejto lokalite dodnes stojí niekoľko významných stavieb z medzivojnového obdobia, ktoré architekt navrhol a v ktorých je zachytený nielen Jurkovičov prechod od secesie k modernizmu.

Zdroj: MMB

Pri návrhu Kochovho sanatória spolupracoval Dušan Jurkovič s architektmi Jindřichom Mergancom a Otmarom Klimešom. 

Počas prechádzky, ktorá sa uskutoční v rámci sprievodného programu k výstave Človek človeku. Karel Koch a Dušan Jurkovič, vás bude sprevádzať architekt Martin Zaiček zo Slovenskej komory architektov. Vstupenky (4 €, zľavnené 2 €) si kúpite iba v pokladnici Starej radnice alebo na GoOut.net, nie je možnosť kúpiť si ich  na mieste tesne pred začatím podujatia.  

(ac)

Páčil sa vám článok?