Boli sme sa pozrieť: Ako pokračuje premena pomaľovaného Komenského námestia na skutočný parčík?

1.10.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Na Komenského námestí za historickou budovou SND v bratislavskom Starom Meste je v týchto dňoch rušno. Asfaltovú plochu, pomaľovanú pestrými farbami, už nahradila elegantná dlažba, pribudla aj zeleň, ale práce postupujú pomalším tempom, ako sa predpokladalo.

Predstavitelia magistrátu ešte v septembri 2020, pri prezentácii víťazného návrhu na obnovu námestia avizovali, že realizácia by mohla byť hotová do konca roka 2021. Dlho sa však na námestí nedialo nič, luxusný priestor v centre bratislavského Starého Mesta pôsobil bezútešne, akoby sa naň zabudlo.

V lete však už na ploche bývalého parkoviska, ktoré fungovalo do polovice roku 2019, pribudli prvé stromy a asfaltový povrch, premaľovaný žltou, modrou či tyrkysovou farbou, bol odstránený (umelecká kresba vznikla v rámci dočasnej úpravy námestia). A keď sme sa sem prišli pozrieť koncom tohto týždňa, videli sme trávnik pod stromami, takmer na celej ploche položenú novú dlažbu a zeleň vo veľkých kamenných kvetináčoch pôsobila upravene. Mobilné kvetináče pridané v rámci dočasného zlepšenia priestoru sú dávno preč.

Zdroj: ac

Kamenné kvetináče s upravenou zeleňou

Zdroj: ac

Stav námestia v roku 2020

Zdroj: ac

​Asfaltový povrch nahradila nová dlažba.

Hovorkyňa magistrátu Dagmar Schmucková nás ešte v auguste informovala, že práce na námestí budú prebiehať do konca leta. To sa síce opäť nestihlo, ale je zjavné, že budúci Komenského parčík nemá k realizácii ďaleko. Premena priestoru však nebude kompletná, teda v tej podobe, ako parčík predstavil víťazný návrh architektov z Totalstudio.

Zdroj: MIB

Budúca podoba námestia na vizualizácii 

„Po dohode so Slovenským národným divadlom, ktoré v nasledujúcich rokoch plánuje rekonštrukciu budovy divadla vrátane priestorov garáže pod povrchom námestia, bude pôvodný návrh Komenského námestia nateraz realizovaný v redukovanej miere, aby ani v prípade rozsiahlejšej rekonštrukcie podzemných priestorov divadla nebolo potrebné námestie znovu prerábať,“ vysvetlila nám ešte v lete Schmucková. 

(ac, ms)

Páčil sa vám článok?