Na streche Divadla Aréna pribudla konštrukcia novej veže: Patrí k tejto pamiatkovej budove?

23.9.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Vysoká konštrukcia budúcej veže na streche Divadla Aréna, ktoré sa komplexne rekonštruuje, už z diaľky púta pozornosť Bratislavčanov. A mnohí sa zamýšľajú, či patrí k tomuto historickému objektu, keďže tam pred obnovou nebola. Je to však inak.

Divadlo Aréna prechádza v týchto dňoch rozsiahlou rekonštrukciou za takmer 9 miliónov eur, pričom všetky plánované zásahy sa realizujú pod dohľadom Pamiatkového úradu SR. Ako je to teda s výstavbou veže, ale tiež s novými „krídlami“ na bočných stranách tejto pamiatkovo chránenej budovy?

Pravda je, že Divadlo Aréna na petržalskej strane Dunaja bude po obnove vyzerať inak, ako sme ho doteraz zažili. V prípade spomínanej vysokej konštrukcie na streche ide o budúcu vežu povraziska, kde budú umiestnené systémy ťahov pre javisko, a vďaka tzv. krídlam z bočných strán sa zase zväčší divadelné zázemie – pribudnú šatne či technické miestnosti. V oboch prípadoch pritom ide o objekty, ktoré boli pred desaťročiami súčasťou tejto budovy.

Zdroj: ac

Budova bude mať opäť vysokú vežu povraziska, ktorú odstránili po druhej svetovej vojne.

„Bratislavský kraj pri rekonštrukcii pristupuje mimoriadne citlivo, keďže ide o rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky. Budova bude po rekonštrukcii v takom architektonickom stave, v akom bola naposledy v roku 1939. Obnovia sa krídla z bočných strán budovy, na streche pribudne veža. Aj tieto prvky budú obnovené podľa toho, ako ich mala budova v minulosti. Na celý proces rekonštrukcie dohliada pamiatkový úrad,“ potvrdila hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Zdroj: BSK

​Obnovené Divadlo Aréna na vizualizácii

V rámci komplexnej rekonštrukcie Divadla Aréna  sa obnovia elektroinštalácie, strecha či podlahy, obnoví sa fasáda budovy, pribudnú aj nové javiskové technológie a nová technika. Predmetom rekonštrukcie bude takisto objekt Vodnej veže v areáli divadla. Zrekonštruovaná budova sa viac otvorí verejnosti, jej súčasťou bude kaviareň s výhľadom na Dunaj a panorámu Bratislavy. Prevádzka Divadla Aréna sa má obnoviť najneskôr v divadelnej sezóne 2023/2024.

Zdroj: BSK

 Z histórie budovy divadla

• Začala sa písať v roku 1828, kedy vznikol na petržalskom brehu Dunaja priestor pre letné divadlo – nekrytý amfiteáter, preto dostalo názov Aréna. Neskôr, v roku 1898 bola na mieste amfiteátra vystavaná budova projektovaná v štýle romantického zámočku s dvojicou veží pred hlavným vstupom, ktorej podoba sa zachovala približne do roku 1939. Objekt mal vysokú vežu povraziska so sedlovou strechou, ktorú odstránili po druhej svetovej vojne.

• V roku 1945, po druhej svetovej vojne a pripojení Petržalky k Bratislave, bola budova pre verejnosť zatvorená na takmer 50 rokov, slúžila ako sklad televíznych kulís. V roku 1994 slovenský mím Milan Sládek založil nadáciu na obnovenie Divadla Aréna a v roku 1995 sa divadelná prevádzka opäť obnovila. V roku 2002, po prechode divadla do zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, bol vymenovaný za riaditeľa Juraj Kukura, ktorý je riaditeľom divadla dodnes. Predstavenia Divadla Aréna sa aktuálne hrajú na javisku Mestského divadla Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH).

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie