Každý je vítaný: Príďte sa pozrieť, aký bol život v Bratislave v minulých storočiach

21.9.2022

Zdroj: Múzeum mesta Bratislavy

Páčil sa vám článok?

Nedajte si ujsť novinku, ktorú pripravilo Múzeum mesta Bratislavy. Výstava s názvom Ľudia a mesto. Dejiny Bratislavy približuje obraz nášho mesta a jeho obyvateľov od konca 13. storočia až po 90. roky 20. storočia. Vernisáž je už zajtra a vítaný je na nej každý fanúšik bratislavskej histórie.

Vernisáž výstavy, ktorá je verejná, sa uskutoční vo štvrtok 22. septembra o 18. hodine na nádvorí Apponyiho paláca na Radničnej ulici (pri nepriaznivom počasí v interiéri), pričom vstup je pre každého záujemcu bezplatný. Využite príležitosť zažiť osobnejšie stretnutie s hlavným mestom a jeho históriou. Čo uvidíte?

Udalosti, osobnosti dejín a začlenenie Bratislavy do štátnopolitického rámca prezentuje podujatie prostredníctvom časovej osi v úvode. Ako ďalej informuje Múzeum mesta Bratislavy, morfológiu nášho mesta interpretujú architektonicko-urbanistické štruktúry (Mesto v hradbách, Mesto otvárajúce sa, Mesto rozrastajúce sa a Mesto na dvoch brehoch) doplnené geografiou priestoru, ktorú vytvára rieka Dunaj a podoby právneho postavenia mesta.

Zdroj: Múzeum mesta Bratislavy

Dunaj, prístav, foto Hofer, okolo roku 1924

Zdroj: Múzeum mesta Bratislavy

​Veža Dómu sv. Martina, Starý  most, do roku 1960

„Zásadným prvkom výstavy je priblíženie životného štýlu obyvateľov a obyvateliek (anonymných, ale aj konkrétnych) prostredníctvom artefaktov spojených s ich profesiou, predmetov každodennosti či archívnych prameňov dokladajúcich ich statusové a sociálne rozvrstvenie,“ dodáva mestské múzeum.

Pod námet, scenár a kurátorskú koncepciu sa podpísala Elena Kurincová, autorom grafického dizajnu je Andrej&Andrej a architektonického riešenia Grau Architects. Výstava potrvá do 26. marca budúceho roku.

(bn)

Páčil sa vám článok?