Toto sa udeje len raz za niekoľko generácií: Už o pár hodín zapečatia časovú schránku a vy môžete byť pri tom

19.9.2022
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Nedajte si ujsť výnimočný okamih, ktorý sa zapíše do našej histórie! Už zajtra budeme svedkami zapečatenia časovej schránky s odkazom pre našich potomkov – kópie tajomnej krabičky, ktorá bola 175 rokov ukrytá v soche archanjela na bratislavskej Michalskej veži a presne pred rokom ju reštaurátor Stanislav Kožela (na úvodnej foto) otvoril.

Otváranie tajomnej schránky, ktorá bola uložená v hlave sochy, s napätím sledovali vlani v októbri tisíce Bratislavčanov, ale aj ľudia z iných miest Slovenska. Bola to udalosť, ktorá sa udeje len raz za niekoľko generácií, a podobným vzrušujúcim okamihom bude zapečatenie časovej schránky s odkazom pre našich nasledovníkov. Vysielať sa bude online na sociálnych sieťach Múzea mesta Bratislavy, BKIS aj hlavného mesta.

Medenú štvorhrannú krabičku zapečatí reštaurátor Stanislav Kožela v historických priestoroch Starej radnice tak, aby sa jej obsah uchoval pre ďalšie generácie. Počas online vysielania s názvom Veľké uloženie odkazov pre budúcnosť do malej časovej schránky uvidíte naživo nový obsah novej schránky, ktorá sa uloží do zreštaurovaného súsošia archanjela Michala bojujúceho s drakom. Toto obdivuhodné dielo medikováčskeho majstra Petra Ellera, ktoré zdobilo Michalskú vežu od roku 1758, osadia začiatkom októbra naspäť na jej vrchol.

Zdroj: Marián Dekan

Reštaurátor Stanislav Kožela s časovou schránkou​

„O tom, čo do novej schránky vložíme, aké je jej posolstvo, ale aj o tom, ako pokračuje obnova ikonickej stavby Bratislavy, sa budeme zhovárať už tento utorok (20. 9.) o 20:00,“ informuje mestské múzeum na sociálnej sieti.

Do časovej schránky by sa mali vrátiť niektoré z predmetov, ktoré boli objavené pri otvorení tej pôvodnej, no zároveň do nej pribudne predmet pripomínajúci súčasnosť. Vzísť mal z online hlasovania verejnosti, ktorá vyberala zo štyroch návrhov. Do finále sa dostala kapsula s DNA Bratislavy (semená vybraných stromov, pôda z mestských lesov a podobne), mapa liniek mestskej hromadnej dopravy, mapa Bratislavy i vízia Bratislavy, teda futuristická pohľadnica mesta a jeho podoby o približne 200 rokov. Nechajme sa prekvapiť.

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR

​Časová schránka po otvorení vlani v októbri - s odkazom našich predkov pre nás

Naši predkovia nám odkázali zapečatenú malú kapsulu s relikviami svätých, poskladané pergamenové písomnosti, dobové platidlá, dokument s podpisom archivára Jakuba Gürtha, ale tiež svedectvo z roku 1758 s menami štyroch stavebných a tesárskych majstrov a staviteľov: ´Pri tejto stavbe sme prácou rúk usilovne pomáhali, až sme s pomocou Božou vyviedli do výšky túto vežu. Vy, ktorí nájdete túto ceduľku a prečítate ju, spomeňte si na nás zomrelých a pomodlite sa za naše úbohé duše. Anno, Domini po narodení Ježiša Krista, 1758, 20. júna.“

(ac)

Historické dokumenty mohli zhorieť: Pozrite sa, ako otvárali časovú schránku z Michalskej veže a čo v nej našli

Tajomstvo spred 175 rokov je odhalené! Už niekoľko dní web hlavného mesta aj primátor na svojom FB podnecovali zvedavosť ľudí, čo asi odkryje časová schránka z Michalskej veže. Vďaka živému online streamu sme si všetci mohli užiť výnimočnú chvíľu, keď reštaurátor Stanislav Kožela otváral vzácnu medenú krabičku, ktorú vybral zo sochy archanjela. Postup si musel vopred premyslieť, aby sa historický odkaz našich predkov nezničil.

Páčil sa vám článok?