Tip na víkend: Po Dunaji sa bude plaviť replika rímskej lode zo 4. storočia

4.8.2022
0

Zdroj: FB Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave

Páčil sa vám článok?

Cez víkend si môžete vychutnať dobrodružnú cestu modernej repliky rímskej lode typu Lusoria zo 4. storočia, ktorá sa kedysi plavila po Dunaji a strážila hranicu medzi Rímskou ríšou a necivilizovanou pustatinou, tzv. „Barbaricum“. Informuje o tom organizácia pre cestovný ruch Bratislava Tourist Board na svojom webe.

Loď môžete vidieť počas jej premiérovej dunajskej plavby na Devíne, alebo si ju pozriete zblízka v Karloveskom ramene či pri Danubiane.

Výhľad na blížiacu sa Danuvinu Alacris sa vám naskytne 5. augusta z hradu Devín (15:00-16:00. Po návšteve Devína popláva loď v sprievode kajakárov z bratislavských lodeníc dole Dunajom do Karloveského ramena (od 18:00) , kde na noc zakotví. Hlavný program sa odohrá 6. augusta v Karloveskej zátoke, keď bude loď v poobedňajších hodinách (12:00-16:00) prvýkrát v Bratislave prístupná verejnosti.

Zdroj: FB Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave

V sobotu popoludní (od 16:00) loď v sprievode kajakov vypláva do Čunova k Múzeu umenia Danubiana (predpokladaný príchod o 19:00) , postaveného vo forme rímskej galéry. Tu ostane kotviť počas noci. Posledný deň svojho pobytu v Bratislave, 7. augusta, navštívi posádka lode Antickú Gerulatu (loď by tu mala kotviť do 18:00). Pre uzavretie hrádze v Čunove veslicu na Dunaj prevezú, budete teda môcť sledovať ako loď nakladajú na nákladné auto. Na vodu ju opäť spustia až za Gabčíkovom, cez ktoré sa veslica plaviť nemôže.

Plavidlo typu Lusoria bolo dlhé približne 17 až 21 metrov, jeho maximálna šírka bola 2,5 metra. Kvôli obmedzenému priestoru posádku lode tvorili samotní vojaci. Mohlo v nej byť 27 až 35 mužov, z toho 24 až 32 veslárov, dvaja  muži obsluhujúci loď a plachtu a jeden kormidelník, ktorý bol pravdepodobne tiež veliteľom lode.

Zdroj: FB Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave

Verná kópia antickej lode s 30-člennou posádkou sa vydala na svoju premiérovú plavbu  v polovici júla. Autentická replika rímskej lode Danuvina Alacris, ktorú postavili iba z dobových materiálov podľa rímskych technologických postupov sa s posádkou oblečenou v historických kostýmoch plaví z Nemecka až do Rumunska. Vyvrcholí tak medzinárodný projekt Living Danube Limes.

Na projekte spolupracuje okrem Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave aj Múzeum mesta Bratislavy ako pridružený projektový partner Slovenskej technickej univerzity v Bratislave

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?