BEDEKER GURMÁNA Ak sa k obedu nebudete náhliť, v Balans bistre vám ponúknu viac

9.8.2022

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Máte chuť na niečo stopercentne vegetariánske či rovno vegánske? Vyskúšajte bistro Balans v centre mesta. Odporúčame však prísť neskôr, nie hneď na obed, budete mať oveľa lepší výber.

Bistro funguje v domčeku na Jozefskej ulici neďaleko Kollárovho námestia v Starom Meste. Ak nie ste práve v centre, ideálne je prísť mestskou dopravou alebo hoci na kolobežke, aby ste nemuseli riešiť problém s parkovaním. Prekvapilo nás, že už pred dvanástou bolo plno, jedálny lístok bez kúska mäsa má zjavne veľa fanúšikov. Našli sme posledný voľný stôl v príjemne klimatizovanej miestnosti, sedieť sa však dá aj vonku na terase.

Prvá dôležitá informácia je, že špeciály ako Vegan tatarák či Vegan BBQ rebierka podávajú až od 14. hodiny. Asi ani netušíte, koľko gastro zážitkov dokážu majstri kuchári vyčarovať aj bez použitia mäsa, treba prísť a vychutnávať. Keďže sme si však dohodli obed na pravé poludnie, vyberať sme si mohli len z ponuky streetfoodu alebo si objednať denné menu. Rozhodli sme sa pre oboje a na stole sme mali všetko expresne rýchlo.

V rámci menu (7,50 €) podávali v deň našej návštevy polievku Hokkaidovo-batatový krém, a bol to naozaj viac krém ako polievka – hutný a chutný, voňavý a lákavo farebný, vyzdobený tekvicovými semiačkami. Dobrota, ktorá zachutí aj vašim deťom, a porcia taká, že slabším jedákom vie nahradiť obed.

Zdroj: Marián Dekan

Hokkaidovo-batatový krém

My sme si však trúfli aj na druhý chod, a to na Zapekanú ryžu s domácim pomodorom, s vegsyrom a mletým vegemäsom. V smaltovanej miske ako od babičky (to tiež malo šmrnc) sme našli i kúsky brokolice, cukety, červenú papriku, beluga šošovicu či tofunicu – pestrý mix lahodných chutí, ktoré príjemne osviežil fresh šalát s dresingom. Bola to ľahká a zdravá pochúťka, na ktorú sa tu radi zastavíme aj inokedy.

Zdroj: Marián Dekan

​Zapekaná ryža

Zo street foodu sme stavili na Balans burger (11,50 €), ale teda kompletný, čiže aj s domácimi hranolčekmi a majonézou. Vkusne servírované kusisko burgera, tentoraz na kovovom podnose, bolo už z diaľky prísľubom, že dostaneme to pravé. Mal slušnú hmotnosť a po zakusnutí pustil všetky príjemné šťavy. Plátok robi mäsa, zeleninka a dresing boli bez chyby, pekne sa zladili, takže aj toto bola dobrá vege voľba. Dodávame, že žemle, ktoré sú základom každého hamburgera, si pečú sami a robia to dobre.  

Zdroj: Marián Dekan

​Balans burger

Druhou rýchlou pochúťkou bola El Mejor Quesadilla (7,50  €). Tortilla chrumkavá, v nej delikátne ochutené mleté vegemäso s čiernou šošovicou, kukuricou, grilovanou červenou paprikou, cibuľkou.... Opäť malý zážitok. Vyváženú mexickú chuť dotvoril vegsyr, ktorý sa vnútri placky pekne roztekal. Keďže sa nám nežiadalo pikantné, vynechali sme habanero dip, hoci k tejto špecialitke určite patrí. Tentoraz sme si však vystačili so skvelou nesyrovou omáčkou, ktorú tiež podávajú ku quesadille. Bola vláčna a krémová, celkový dojem vyzdvihla o ďalší stupienok vyššie. Mimochodom, „el mejor“ znamená „najlepší“ a konštatujeme, že tento prívlastok si quesadilla zaslúžila.

Zdroj: Marián Dekan

El Mejor Quesadilla 

Naše hodnotenie:  *****

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?