Namiesto stromov kvetináče? Starostka reaguje na obavy o najkrajšie námestie v centre Bratislavy

20.5.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Viacerých Bratislavčanov zaskočili správy, ktorým bolo od začiatku ťažké uveriť: návrh revitalizácie Hviezdoslavovho námestia vraj ráta s odstránením 29 stromov. O projekte mali poslanci Starého Mesta rokovať tento týždeň, napokon bol z programu stiahnutý. Starostka Zuzana Aufrichtová vysvetľuje, že rozruch okolo výrubu je zbytočný.

Obavy z masového výrubu stromov, ktoré sa v posledných dňoch šírili aj na sociálnej sieti, vyvolal pôvodný návrh na revitalizáciu Hviezdoslavovho námestia, vypracovaný ešte v minulom volebnom období. Ten skutočne hovoril o tom, že niektoré dreviny na tomto námestí, ktoré patrí k najkrajším v Bratislave, by sa mali odstrániť.

„Stromy nad podzemnou garážou je potrebné asanovať a výsadbové otvory vyplniť dlažbou. Ako náhradu za stromy je možné využiť stromy vysadené v nádobách, ktoré bude možné v prípade potreby premiestniť, aby neprekážali prevádzke,“ navrhoval pôvodný projekt napríklad riešenie miesta oproti hotelu Carlton.

Zdroj: Staré Mesto/Barbora Jančárová

​Vďaka množstvu stromov je Hviezdoslavovo námestie príjemným miestom aj v horúcom lete.

Dôvod, prečo by sa mali stromy rúbať, a nie zachraňovať, bol naozaj neprijateľný. „Stromy na týchto miestach nie sú schopné dorásť do štandardných rozmerov a živoria. Ďalším negatívnym faktorom, ktorý ovplyvňuje zdravotný stav stromov, je blízkosť predajných stánkov, pričom pri ich prevádzke prichádza k zhutňovaniu povrchu v tesnej blízkosti stromov, a nie je vylúčené ani iné poškodzovanie (napr. vylievanie odpadu a pod.),“ píše sa ďalej v pôvodnom návrhu revitalizácie námestia.

Na rokovanie miestneho zastupiteľstva v utorok 17. mája sa však už dostal prepracovaný projekt, v ktorom o výruboch stromov nie je zmienka.

Pôvodný projekt navrhoval výrub viacerých stromov:

Zdroj: Archív

V novom, prepracovanom projekte o výruboch nie je zmienka:

Zdroj: Archív

​Rozruch okolo výrubu bol teda podľa samosprávy úplne zbytočný, ​„Od začiatku bolo jasne komunikované, že práve pre neprijateľné výruby musí prejsť tento projekt zmenami. K zmenám sa mali možnosť vyjadriť poslanci aj odborníci a na základe pripomienok bol projekt revitalizácie Hviezdoslavovho námestia upravený,“ vysvetľuje hovorca Starého Mesta Matej Števove. „Všetci dobre vieme, že momentálne treba reagovať na environmentálne výzvy oveľa naliehavejšia ako pred rokmi, a s týmto sme k projektu aj pristupovali. Výsledkom je súčasný projekt, ktorý s neprijateľnými výrubmi neráta. Tento projekt bol poslancom riadne predložený,“ dodáva.

Napriek tomu ho napokon sama starostka navrhla z programu rokovania stiahnuť s vysvetlením, že sa stal predmetom rôznych diskusií, ktoré podľa jej slov nie vždy mali racionálny základ. Zdôraznila pritom, že cieľom bolo schváliť projekt revitalizácie, na ktorý chcela mestská časť získať externé zdroje – plánovala sa zapojiť do výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku, ktorú vyhlásilo ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Zdroj: ac

Samospráva pripomína, že Hviezdoslavovo námestie potrebuje revitalizáciu zelene.

„Pre mňa osobne je narastajúca miera produkcie a šírenia klamstiev obrovským prekvapením. Hviezdoslavovo námestie je výkladnou skriňou centrálnej časti mesta a množstvom statných stromov je v podstate už unikátom. Úprimne poviem, unikátom sú aj nepochopiteľné snahy o zastavenie takej potrebnej revitalizácie zelene, a to práve v čase, keď musíme reagovať na vážne environmentálne výzvy. Dobrý stav stromov, kríkov a zelene je to, na čom by nám malo záležať viac ako na ideológii či politike,“ uviedla pre banoviny.sk Zuzana Aufrichtová.

Aký teda bude ďalší postup samosprávy? „Hviezdoslavovo námestie, jeho zeleň aj mobiliár revitalizáciu naozaj veľmi potrebuje, a preto budeme hľadať ďalšie možnosti, sledovať dotačné výzvy, pričom, samozrejme, budeme o všetkých krokoch transparentne informovať verejnosť,“ ubezpečuje hovorca Starého Mesta.

(ac)

VIZUALIZÁCIE Veľká premena: Staré Mesto sa opäť spojí s podhradím, autá na Staromestskej pôjdu popod plató

Nad Staromestskou ulicou, ktorá v 70. rokoch rozdelila centrum mesta, má vzniknúť približne 218-metrov dlhé a 20-metrov široké Plató pre peších. Nová plocha scelí Staré Mesto a prinavráti chýbajúci verejný priestor. Pribudne množstvo zelene, detské ihriská, workoutové preliezky pre dospelých a plató má pomôcť túto lokalitu ozdraviť aj odhlučnením frekventovanej ulice pod ním.

Páčil sa vám článok?