Bratislavčan vytvoril unikátne historické múzeum na sociálnej sieti: Kliknite!

11.5.2022

Zdroj: Bratislava a jej Premeny/Karol Belický

Páčil sa vám článok?

Viac ako 15-tisíc vzácnych archívnych fotografií a k nim vyše tisíc porovnávacích súčasných záberov – takéto jedinečné historické múzeum vytvoril Ľubomír Deák na sociálnej sieti. Stránka Bratislava a jej Premeny funguje už päť rokov, počas ktorých sa počet fanúšikov priblížil k číslu 30-tisíc. Návratov do minulosti však pripravil pre Bratislavčanov viac.

„V rámci našich aktivít robím rôzne projekcie, prezentoval som už Petržalské premeny, Ružinovské premeny a napokon v apríli film Bratislavské premeny v budove YMCA. Keby bol záujem a niekto ma osloví, rád ho Bratislavčanom opäť premietneme,“ hovorí Ľubomír Deák, ktorý stránku Bratislava a jej Premeny spravuje spoločne so skupinou siedmich nadšencov. Fanúšikovia bratislavskej histórie si mohli nedávno pozrieť aj vzácne fotografie Karola Belického – spomienku na tohto uznávaného fotoreportéra pripravil spolu s OZ Ostredky pri príležitosti jeho nedožitých 85. narodenín.

Zaujímavé historické zábery pribúdajú na stránke denne a pri niektorých by ste bez porovnávacej aktuálnej fotky ťažko uhádli, na akom konkrétnom mieste Bratislavy vznikli. Občas je to rébus aj pre Ľubomíra.  „V archíve mám asi 300 fotografií, ktoré sú zaradené do kategórie ´neznáme miesto´. Niektoré staré fotografie sú totiž z miest, ktoré už dnes neexistujú. Je to pre mňa výzva, najprv musím identifikovať miesto vzniku podľa oporných bodov. Potom vyhľadám miesto na starých mapách, prípadne konzultujem s nadšencami konkrétnej časti Bratislavy, a mnohokrát mi pomôžu i fanúšikovia stránky,“ vysvetľuje.

Zdroj: Marián Dekan

​Ľubomír Deák pripravil s OZ Ostredky aj spomienku na uznávaného fotografa Karola Belického

Ani samotné fotenie z rovnakého miesta nebýva vždy jednoduché – a to ich má na konte už viac ako tisíc. „Najnáročnejšie je identifikovať konkrétne miesto, na ktorom stál fotograf na starej fotografii, a dodržať ho čo najpresnejšie. Nie je to vôbec ľahké, vyžaduje to veľa času, energie a nadšenia. Fotografujem  hlavne cez jeseň a zimu, aby zeleň neprekrývala okolie. Žiaľ, na niektoré staré fotografie nemôžem urobiť porovnávačky, keďže dnes je na konkrétnom mieste prekážka, ktorá nedovolí záber spraviť,“ konštatuje Ľubomír. Okrem porovnávania fotografií vedie na FB skupinu Bratislava na starých fotografiách a práve tu takéto fotografie uverejňuje.

Zdroj: Bratislava a jej Premeny/Anton Šmotlák

​Jedna z porovnávačiek: Tyršovo nábrežie, apríl 1953 a 8. november 2020

Dobové fotografie zbiera už dlho, oslovuje rôzne organizácie, komunikuje so zberateľmi starých pohľadníc, aj s majiteľmi práv po známych fotografoch. „Keďže som ich nemal možnosť osobne poznať, oslovil som prostredníctvom mojej stránky rodinných príslušníkov a požiadal o povolenie publikovať fotografie na stránke. Som veľmi rád, že naša spolupráca prináša všetkým radosť, a zároveň ocenenie práce, ktorú títo fotografi v minulosti vytvorili,“ dopĺňa veľký nadšenec bratislavskej histórie.

Zdroj: Bratislava a jej Premeny/Anton Šmotlák

A takto sa zmenil pohľad z Bratislavského hradu: 4. máj 1956 a 7. apríl 2021.

V archíve stránky Bratislava a jej Premeny je vyše 15-tisíc historických fotografií od rôznych zberateľov pohľadníc (J. Cmorej, M. Entner, P. Martinko), zo súkromných rodinných archívov, aj od známych fotografov ako sú Anton Šmotlák, Karol Belický, Kamil Vyskočil či Eugen Lazišťan. „Vážim si každú starú fotografiu, lebo v minulosti sa fotografovalo oveľa menej ako dnes. Veľmi si cením práve tie, ktoré zachytávajú miesta, ktoré už dnes odvial čas a zmena je evidentná,“ dodáva Ľubomír Deák.

Zdroj: Marián Dekan

Spomienka na Karola Belického, ​ktorý žil na Ostredkoch od vzniku sídliska v roku 1965.

(ac)

Páčil sa vám článok?