BEDEKER GURMÁNA Testovali sme kórejskú kuchyňu v centre mesta: Veľa prekvapení!

8.5.2022
Páčil sa vám článok?

Ochutnali ste už niečo z kórejskej kuchyne? Na rozdiel od čínskej či vietnamskej je u nás menej známa, ale určite si zaslúži pozornosť. Otestovali sme ju v reštaurácii v Starom Meste a boli sme pripravení na všetko, aj na jedlá pekelne „spicy“. Realita v mnohom prekvapila.

V reštaurácii K-BAB by Maehwa na Štefánikovej ulici nás hneď po príchode privítali dvoma farebnými miskami. V jednej bola nakladaná žltá reďkovka zaujímavej sladkasto-korenistej chuti, v druhej príjemne pikantné kimči, populárny šalát z kvasenej zeleniny, ktorý je základom kórejskej kuchyne. Hneď na úvod sme si tak precvičili aj zručnosť v jedení s pomocou paličiek. Prípadný neúspech istili lyžice, ktoré môžete pokojne použiť pri naberaní jedla z veľkej misy.

Začali sme zeleninovou polievkou Mandu Guk (3,50 €) s tenkými plátkami hovädzieho mäsa, množstvom rôznej zeleniny, a najmä výbornými pirôžkami mandu, plnenými mletým bravčovým mäsom a  zeleninou. Náplň lahodná a cesto na rozdiel od gruzínskych chinkali jemné. Hovädzí vývar bol trošku pikantný, ale nie až tak, že by spálil chuťové poháriky. Celé to bolo vyvážené a veľmi dobré.

Zdroj: Marián Dekan

​Polievka Mandu Guk

Ochutnali sme aj polievku z miso pasty, fermentovaných sójových bôbov, ktorá môže byť v rôznych variáciách, no platí, že je jednou z najzdravších. Tej našej, s názvom Misoshiru (1,90 €), dodali zaujímavý šmrnc morské riasy. Ocenili sme v nej aj pridané tofu a čerstvú, prekvapujúco chrumkavú zeleninu. Chuť jemná, konzistencia redšia, ale ako príprava na ďalší chod ideálna.

Zdroj: Marián Dekan

​Miso polievka

Pochutili sme si aj na Japchae (8,90 €), ktorého základom sú sklenené rezance zo sladkých zemiakov batatov, restované so zeleninou (mrkva, huby, kapusta, pór...) a hovädzím marinovaným mäsom bulgogi. Dobrá kombinácia ingrediencií, kde nás potešilo, že ani jedna chuťovo nevyčnievala. Nič príliš ostré, naopak, ladilo to spolu a bolo to lahodné.

Zdroj: Marián Dekan

​Japchae

Pod Bulgogi Deopbap (10,50 €) si predstavte misu uvarenej ryže prikrytú čerstvou zeleninou s topingom a marinovaným hovädzím mäskom. Šťavnaté plátky mäsa boli pálivejšie, ale zároveň pohladili. Keby sa vám ostrosti málilo, pridajte si pár kvapiek tmavočervenej omáčky z malej misky. Chuť má správne pikantnú a špecifickú, v jej závere sme zacítili akoby čokoládu, možno i karamel...? Identifikovať prísady nevedela ani milá a ochotná (slovenská) servírka.

Zdroj: Marián Dekan

Bulgogi Deopbap 

Jeyuk Deopbap (10,30 €) bola ďalšia misa ryže, na nej chrumkavá zelenina rôzneho druhu a tenučké plátky bravčovej krkovičky. Mäso pripravené v gochujang marináde z fermentovanej pasty z čili papričiek bolo pikantné len mierne, chuťovo naozaj príjemné. Zmiešajte si všetky tie exotické ingrediencie dohromady veľkou lyžicou a máte dokonalý zážitok z pozoruhodných chutí.

Zdroj: Marián Dekan

Jeyuk Deopbap

Zvládli sme ešte aj Jeyuk Bibimbap (10,90 €), misu vyskladanú podobne ako Jeyuk Deopbap. Ryža a mäso boli takmer identické, krkovičku však tentoraz marinovali v kórejskej BBQ marináde. A k surovej zelenine sme dostali aj varenú zeleninu, sójové klíčky, tiež huby shitake a misku s čili pastou gochujang. Teda ďalšie „poké bowl“ so skvelými a zdravými kórejskými chuťami. Vnímali sme ich najmä pri mäsku, ktoré bolo vo všetkých testovaných variantoch fantasticky pripravené. Spolu so zeleninou a ryžou predstavovali kvalitnú porciu kórejského kulinárskeho umenia.

Zdroj: Marián Dekan

Jeyuk Bibimbap

Jedinou nepríjemnosťou počas nášho hodovania bol nestabilný stôl, s ktorým si v reštaurácii akosi nevedia rady – vraj, aj keď ho niečím podložia, vždy sa rozkýve...  Ale s jedlom to vedia. Kto tvrdí, že kórejské špeciality sú také dobré, až sú návykové, nie je ďaleko od pravdy.

Naše hodnotenie: 4,5

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

Zdroj: Marián Dekan

​Interiér reštaurácie

(bn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie