Pravidlá sa menia! Po nevydarenej súťaži o Mýtny domček ho mesto skúsi prenajať inak

14.2.2022

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Unikátna stavba na unikátnom mieste, a predsa bez využitia. Pokus o nekomerčný prenájom Mýtneho domčeka hlavnému mestu nevyšiel. V súvislosti s obchodnou verejnou súťažou vznikli navyše nejasnosti, ktoré teraz magistrát vysvetľuje. Zároveň tvrdí, že druhé kolo súťaže urobí inak.

V predchádzajúcich dňoch sme informovali o skúsenostiach dvoch sklamaných súťažiacich, ktorí mali záujem o Mýtny domček, no z ich projektu napokon nebude nič. Zároveň treba povedať, že záujemcov o tento historický objekt nebolo veľa. „Vo verejnej obchodnej súťaži na nájom Mýtneho domčeka v Starom Meste boli Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy doručené 4 obálky so súťažnými návrhmi, ktoré hodnotiaca komisia posudzovala,“ potvrdila hovorkyňa magistrátu Dagmar Schmucková. O to väčšiu smolu malo OZ Nonsensus, ktorého projekt sa pred výberovú komisiu ani nedostal – obálka s ich návrhom totiž prišla otvorená.

Miroslav Tauchmann zo spomínaného združenia uznal, že urobili chybu, keď na obálku nenapísali slovo NEOTVÁRAŤ. Myslí si však, že mohlo stačiť výrazné označenie, že ide o návrh do obchodnej verejnej súťaže. Nechápe preto, ako je možné, že niekto ich obálku odlepil skôr, ako sa dostala pred členov komisie.

Hovorkyňa Dagmar Schmucková pre banoviny.sk potvrdila, že obálku so súťažným návrhom občianskeho združenia Nonsensus otvoril niektorý zo zamestnancov na podateľni magistrátu. Je to podľa nej v súlade so štandardným postupom, keďže prišla bez označenia NEOTVÁRAŤ. „Požadované označenie obálky so súťažným návrhom slovom ´NEOTVÁRAŤ´ je opatrením, ktorým sa má zabrániť manipulácii so súťažnými návrhmi a každá osoba, ktorá na Magistráte hlavného mesta SR Bratislavy príde do styku s takto označenou obálkou, je upozornená na to, aby obálku neotvárala. Uvedené upozornenie však v dôsledku chyby súťažiaceho absentovalo,“ uviedla.

Zdroj: OZ Nonsensus

Divadelný priestor podľa návrhu OZ Nonsensus

​Súťažiaci z OZ Nonsensus boli zaskočení aj tým, že spolu s projektom mali zároveň poslať vlastnoručne podpísaný návrh na uzavretie zmluvy o nájme. Návrh zmluvy bol prílohou súťažných  podmienok, čo považujú za neštandardný postup. Podľa Schmuckovej ide, naopak, o štandardnú podmienku obchodných verejných súťaží na nájom nebytových priestorov vo vlastníctve hlavného mesta SR Bratislavy.

V každom prípade, Mýtny domček, v ktorom mohlo byť napríklad divadlo (návrh OZ Nonsensus) alebo aj kaviarnička spolu s ponukou umeleckých diel (návrh víťaza súťaže E-VO, s. r. o., ktorý však napokon zmluvu s mestom nepodpísal) je stále prázdny. Mesto bude ďalej hľadať záujemcu o domček, ale súťaž o nekomerčný prenájom, kde nešlo len o ponúknutú výšku nájmu, ale rozhodovali tiež hodnotové kritériá, už nezopakuje. V súčasnosti plánuje opravu Mýtneho domčeka, o čo sa mal pôvodne postarať vybraný nájomca na vlastné náklady. „Hlavné mesto SR Bratislava sa rozhodlo uskutočniť druhé kolo súťaže až po vykonanej oprave, keďže plánuje komerčnú formu nájmu Mýtneho domčeka,“ informovala Dagmar Schmucková.

(ac)

Súťaž o Mýtny domček sa skončila fiaskom. Magistrát tvrdí jedno, víťazná firma druhé

Uplynulo niečo vyše roka, keď hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy spustili pilotný projekt prenájmu vybraných mestských budov vo verejnej súťaži. Nesúťažilo sa len ponúknutou cenou za nájom, rozhodovali tiež hodnotové kritériá. V hre bol aj Mýtny domček pri Starom moste, no hoci odborná komisia našla víťaza, objekt je stále zatvorený. Dôvod, prečo nedošlo k uzavretiu nájomnej zmluvy, vysvetľuje magistrát inak ako víťazná firma.

Páčil sa vám článok?