Pre ikonickú Kaffee Mayer sa hľadá nájomca. Nechceme tam žiadny bar ani diskotéku, tvrdí majiteľ objektu

11.2.2022

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Kaffee Mayer na rohu Hlavného námestia a Sedlárskej ulice je zatvorená už celé mesiace, v týchto dňoch však púta pozornosť výrazným nápisom na fasáde Na prenájom. Majiteľ objektu by bol najradšej, keby sa zachovala tradícia kaviarne a cukrárne, no zároveň pripúšťa, že sa to nemusí podariť...

Ešte vlani v lete nám vtedajší prevádzkovateľ Kaffee Mayer potvrdil, že k zatvoreniu tejto luxusnej kaviarne a cukrárne na rohu Hlavného námestia a Sedlárskej ulice prispela aj pandemická situácia. „Naša spoločnosť sa v Českej a Slovenskej republike venuje primárne verejnému stravovaniu, teda hlavne firemným a závodným jedálňam. A myslím si, že Kaffee Mayer si zaslúži niekoho, kto sa jej bude špeciálne venovať a bude pokračovať v tej dlhoročnej tradícii, ktorú táto cukráreň a kaviareň má,“ uviedol v júli 2021 v rozhovore pre banoviny.sk Marcel Debrecéni z Compass Group Slovakia. Zároveň dodal, že s majiteľom objektu sa veľmi korektne dohodli na ukončení zmluvného vzťahu.

Záujemcovia o priestory Kaffee Mayer, ktoré zaberajú dve podlažia, sa môžu hlásiť do konca februára, pričom majiteľ objektu tvrdí, že by bol najradšej, keby sa zachovala pôvodná funkcia cukrárne a kaviarne. Plánuje výberové konanie s jasnými kritériami. „Obnovenie kaviarne a cukrárne je naša priorita. Určite vylúčime ponuky, ktoré by chceli spraviť z Kaffe Mayer bar, piváreň či prevádzkovať tam diskotéku,“ zdôraznil pre banoviny.sk Patrik Geržo zo spoločnosti Schöndorf.

Ako ďalej uviedol, s týmto zámerom odkúpili aj ochrannú známku Kaffee Mayer, zachovaný je tiež pôvodný nábytok. „Nový nájomca s dobrým konceptom tam nájde všetko potrebné, dostane len kľúč a v podstate hneď môže začať podnikať.“

Zdroj: FB Kaffee Mayer
Krásny interiér ikonickej prevádzky je celé mesiace prázdny.

Patrik Geržo zároveň priznáva, že nájsť vhodného nájomcu nie je v súčasnej zložitej situácii v gastrosektore jednoduché.  Oznam o prenájme zverejnili na prelome januára a februára tohto roku a ponuky, ktoré im prichádzajú, sú všelijaké. „Naozaj by som bol najradšej, keby Kaffee Mayer fungovala tak ako doteraz, teda aby tam opäť bola kaviareň a cukráreň. Na druhej strane, aj v našom prípade rozhodujú tiež peniaze, máme vysoké úverové zaťaženie, nemôžeme si dovoliť nechať priestory dlhý čas nevyužité. Takže neviem, ako to napokon dopadne,“ pripúšťa Patrik Geržo.

Zdroj: FB Kaffee Mayer

Na zákusky a dobrú kávičku sem chodievali mnohí Bratislavčania aj zahraniční turisti.

Prezradil, že rokovali so spoločnosťou YEME, nejaké rozhovory mali aj s Mondieu, no nič záväzné. V priestoroch Kaffee Mayer si vie predstaviť napríklad kvalitnú reštauráciu, alebo aj kníhkupectvo s kaviarničkou... „Ide najmä o nápad, ktorý má hlavu a pätu, a v takom prípade vieme zľaviť aj z nájomného, a to až v desiatkach percent. Požadovaná výška je 12-tisíc eur mesačne, no výborný koncept určite podporíme,“ ubezpečuje s tým, že ak by sa do konca februára nenašiel vhodný nájomca, ponuku predĺžia ešte o mesiac. A keby ani vtedy nie? „V krajnom prípade sa pokúsime Kaffe Mayer prevádzkovať sami. To je posledná šanca,“ konštatuje Patrik Geržo.

Zdroj: Marián Dekan

Schöne(r) Náci mal v Kaffee Mayer vyhradený stôl.

Ikonickú kaviareň a cukráreň  založil v roku 1873 vychýrený dodávateľ cukrárenských výrobkov na cisársky dvor Julius Mayer. Pravidelným hosťom Kaffee Mayer býval aj známy bratislavský elegán Ignác Lamár – Schöne(r) Náci, ktorého pripomína socha v životnej veľkosti, inštalovaná pred kaviarňou na Sedlárskej ulici.

(ac)

ROZHOVOR - Bývalý prevádzkovateľ Kaffee Mayer sa o budúcnosť ikonickej kaviarne a cukrárne neobáva...

Pred niekoľkými dňami sme vás informovali o tom, že pandemická situácia na Slovensku pravdepodobne prispela k zatvoreniu ikonickej kaviarne a cukrárne Kaffee Mayer na rohu Hlavného námestia a Sedlárskej ulice. Snažili sme sa zistiť či bola prevádzka zatvorená natrvalo alebo dočasne, čo nám objasnil jej doterajší prevádzkovateľ - Marcel Debrecéni z Compass Group Slovakia.

Páčil sa vám článok?