ROZHOVOR - Bývalý prevádzkovateľ Kaffee Mayer sa o budúcnosť ikonickej kaviarne a cukrárne neobáva...

4.7.2021

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Pred niekoľkými dňami sme vás informovali o tom, že pandemická situácia na Slovensku pravdepodobne prispela k zatvoreniu ikonickej kaviarne a cukrárne Kaffee Mayer na rohu Hlavného námestia a Sedlárskej ulice. Snažili sme sa zistiť či bola prevádzka zatvorená natrvalo alebo dočasne, čo nám objasnil jej doterajší prevádzkovateľ - Marcel Debrecéni z Compass Group Slovakia.

Verejnosť bude určite zaujímať predovšetkým to či bola Kaffee Mayer zatvorená len dočasne alebo natrvalo...

- Môžem potvrdiť, že v dôsledku pandémie a vládnych nariadení museli byť reštauračné zariadenia vrátane toho nášho zatvorené, nakoľko ani predaj cez okienko pre nás nedával žiaden ekonomický zmysel. Naša spoločnosť sa v Českej a Slovenskej republike venuje primárne verejnému stravovaniu, teda hlavne firemným a závodným jedálňam. A myslím si, že Kaffee Mayer si zaslúži niekoho, kto sa jej bude špeciálne venovať a bude pokračovať v tej dlhoročnej tradícii, ktorú táto cukráreň a kaviareň má. Dlho sme vo firme uvažovali, čo s ňou ďalej, ale dospeli sme k záveru, že by nemalo význam nechať si takúto prevádzku len zo sentimentu, aj keď je to pekná a prestížna záležitosť, ale my teraz musíme  svoju energiu smerovať do nášho hlavného biznisu. 

Naozaj neexistovala šanca, aby ste kaviareň a cukráreň v historickom centre Bratislavy udržali pri živote vo vašej réžii?  

- Museli by sme vytvoriť špeciálny tím, ktorý by kaviareň opäť naštartoval. Môj plán bol spraviť z Kaffee Mayer špičkovú cukráreň, ktorá bude primárne postavená na lokálnej klientele, keďže doteraz bola zameraná skôr na zahraničných turistov. Dá sa očakávať, že tie počty turistov sa už nikdy nevrátia na tie čísla, ktoré do Bratislavy chodili pred začiatkom pandémie. Určite by sme to museli robiť inak a na iných princípoch než doteraz, ak by sme chceli osloviť domácu klientelu, vybudovať kaviarni a cukrárni svoje meno a aby sa nám zákazníci na prevádzku pravidelne vracali. Nebol by problém nájsť na to vhodných ľudí, ani ich zaplatiť, ale venovali by sme príliš veľa energie len jednej prevádzke, ktorých máme na Slovensku ďalších 65 a v Čechách vyše 250. 

Keď sme do Kaffee Mayer pred niekoľkými dňami telefonovali, tak nám zdvihla pracovníčka, ktorá povedala, že vôbec netuší, čo bude s ňou a ostatnými zamestnancami...

- Ľudí, ktorí boli zamestnaní v kaviarni sme sa snažili umiestniť v iných obchodných jednotkách v Bratislave a okolí, ale pár ľudí bolo po zatvorení cukrárne, bohužiaľ, aj prepustených. Bol to dôsledok krízy v gastronómii, ktorá zasiahla všetkých rovnako. 

Inými slovami to znamená, že vaša spoločnosť už Kaffee Mayer prevádzkovať nebude. Čo bude s kaviarňou a cukrárňou ďalej - hrozí jej zánik? 

- Dohodli sme sa s majiteľom objektu na ukončení zmluvného vzťahu po vzájomnej dohode, veľmi korektne s tým, že on má záujem, aby tam tá prevádzka, teda cukráreň Mayer naďalej bola a ďalej pokračovala. Priestor zostáva a bude plniť tú istú úlohu, čo doteraz. Dokonca sme sa dohodli, že dôjde aj k nejakému prevodu práv k tej značke. Majiteľ objektu si hľadá nového prevádzkovateľa a je možné sa domnievať, že už má niekoho vyhliadnutého. Bratislavská verejnosť sa teda nemusí obávať, že priestory ovládne nejaký nadnárodný kaviarenský komplex, nakoľko to miesto má svojho ducha aj historický význam v rámci Bratislavy či gastromapy mesta. A chcem veriť, že to tak aj ďalej zostane. To miesto si zaslúži niekoho, kto mu bude venovať 100-percentné nasadenie i pozornosť, veď už samotná lokalita ponúka obrovský potenciál a ak by som sa rozhodoval ho prevádzkovať ako súkromná osoba, tak by som sa nebál do tohto projektu ísť. 

(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie