FOTO: Spoznávate tieto miesta? Aj takto sa rokmi zmenila Bratislava

9.2.2022
0

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny/Peter Kolozi

Páčil sa vám článok?

Miesta v našom meste, po ktorých bežne chodíme, vyzerali pred rokmi veľakrát úplne inak. Pripomeňme si ich na niektorých fotografiách. Pre mnohých z nás to budú nostalgické spomienky, pre niekoho zrejme úplne nové pohľady.

Fotografie starej Bratislavy zverejňujú nadšenci z občianskeho združenia Bratislava a jej premeny v rovnomenej skupine na sociálnej sieti. Prvú fotografiu, ktorou si pripomenieme starú Bratislavu, venovali v deň jeho narodenín (31. januára) nášmu v pondelok zosnulému kolegovi Romanovi Slušnému. 

Na fotografii z roku 1932 môžeme vidieť námestie SNP (v minulosti Getreidenmarkt, Grünerplatz, Brothmarkt, Marktplatz / Kenyér piac, Vásártér). "Na mieste dnešného námestia SNP bol voľný priestor okolo vnútorných hradieb mesta. Postupná zástavba tohto priestoru sa začína v 18. storočí. Zakrivenia línie hradieb rozdeľovali námestie na tri časti a každá sa nazývala podľa trhu, ktorý sa tam konal. V dolnej časti bol chlebový, neskôr hydinový trh, v strednej časti chlebový trh, v hornej časti kramársky trh. Roku 1879 všetky staré názvy zrušili a zaviedli nový názov Trhové námestie. Námestie sa stalo najrušnejším miestom Bratislavy. Sústredili sa sem obchody a pohostinské zariadenia. V 19. storočí tu bolo 91 obchodov a päť hostincov," uvádza sa na spomínanej stránke.

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny/archív PÚ SR

Námestie SNP v roku 1932.

Dnešné Námestie SNP poznáme všetci. Jeho časť pred Starou tržnicou sa v novembri 2019 premenila na Námestie Nežnej revolúcie. Na samotnom námestí nemáme trhy, ale stalo sa miestom, kde sa od novembra 1989 doslova tvorí moderná história Slovenska. Všetky významné politické demonštrácie a prejavy , pri ktorých ľudia masovo prezentujú svoje požiadavky, sa odohrávajú práve tu. Dnešné Námestie SNP tvorí tzv. mäkkú pešiu zónu, premávajú tu električky a autá iba v obmedzenom režime.

Zdroj: Marián Dekan

Námestie SNP dnes.

Na ďalšej fotografii môžeme vidieť ten istý pohľad na Kapucínsku ulicu cca z roku 1965 a pred dvoma rokmi. Budovy po ľavej strane prešli rekonštrukciou, budova vpravo dnes už nestojí. A samozrejme, podstatný rozdiel spočíva v tom, že dnes je tu vybudovaná električková trať.  Ako sa možno dozvedieť z historickej interaktívnej mapy, ktorú spustila staromestská samospráva, priestor Kapucínskej ulice zrejme predstavoval v stredoveku len nevýznamnú komunikačnú spojnicu vedúcu severne pozdĺž mestskej priekopy. Z obranných dôvodov jej priestor nesmel byť zastavaný. "Až začiatkom 18. stor., keď pominulo nebezpečenstvo osmanských či povstaleckých armád sa začalo osídľovanie – najskôr severnej strany: 1708-12 výstavba kláštora a 1711-17 výstavba kostola kapucínov, 1747 škola, 1749 vodovod, 1774 kanalizácia, 1775 most, 1778 dláždenie ulice, 1781 hostinec Zlatý kríž, 1783 mäsiarske búdy, 1786 požiarna zbrojnica," uvádza sa na interaktívnej mape Starého Mesta.

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny/Peter Kolozi

​Ten istý pohľad na Kapucínsku niekedy v polovici šesťdesiatych rokov a v súčasnosti.

"Koncom 18. stor. boli zrušené hradby, no priechod na Kapucínsku (neskôr nazvaný Široké schody) existoval zrejme už skôr, len v užšej podobe. Po tom, čo hradby stratili svoju funkciu, mohli domy vznikať po oboch stranách ulice," uvádza sa ešte na interaktívnej mape Starého Mesta. A tak vznikali papiernictvo (1864), výčap (1875), v roku 1880 mala ulica osem domov, v 1910 bola dláždená bazaltovými kockami.

(ms)

Páčil sa vám článok?