BEDEKER GURMÁNA Boli ste už v gruzínskej reštaurácii? V ponuke má veľa výnimočných chutí

15.1.2022

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

So špecialitami gruzínskej kuchyne sme nemali takmer žiadnu skúsenosť, pri niektorých sme aj váhali, ako ich správne vysloviť. Ale to nech vás neodradí. Dajte si však záležať na tom, aby ste si jedlo vychutnávali priamo za stolom z taniera, pri donáške to nie je celkom ono.

Gruzínsku reštauráciu Pirosmani´s Samovar nájdete na Zámockej ulici v Starom Meste, v rovnakých priestoroch, kde bola predtým ruská reštaurácia Samovar. V čase, keď sme ju testovali, však lockdown povoľoval výlučne okienkový predaj alebo donášku jedla, a platilo to pre všetkých bez rozdielu.

Keďže sme sa rozhodli pre donášku, k cene jedál, ktoré nie sú úplne najlacnejšie, sme si museli prirátať ešte 3 eurá pre kuriéra - platili sme rovno „na ruku“. Komunikácia na diaľku nebola ideálna, pretože pán na linke hovoril po slovensky slabšie a my po gruzínsky ani slovo. Našu objednávku sme museli opakovane potvrdzovať telefonicky aj esemeskou, v jednom prípade napokon meškala takmer hodinu. Už prvý dojem nám teda pokazil lockdown, keby sme mohli sedieť pekne pri stole, zážitok by bol úplne iný.

Zdroj: Marián Dekan

​Gruzínsku reštauráciu nájdete na Zámockej ulici v Starom Meste.

Výber špecialít je v reštaurácii bohatý, môžete objavovať rôzne výnimočné chute, ktoré ste doteraz nepoznali. Napríklad slaný koláč Kubdari (12,90 €), plnený bravčovým mäsom a ochutený koriandrom, svanskou soľou a gruzínskym korením. Pre dámy chované na diétnych šalátikoch je to možno príliš korenisté a možno príliš veľa cesta... Ale pravda je, že koláč bol výborný, dobre prepečený a dobre okorenený, so štedrou porciou chutného mäsa vnútri. A sýty až tak, že sme ho nedokázali celý zjesť, hoci prinesený v krabici na to nevyzeral.

Zdroj: kh

​Slaný koláč Kubdari 

Skvelou pochúťkou bol Šašlik (9,90 €), teda marinované bravčové mäso prekladané cibuľou, pripravené tradičným gruzínskym grilovaním. Mäsko bolo šťavnaté, dobre vychutené a bolo ho akurát. Ako prílohu nám odporučili omáčku s paradajkovým základom a výraznou chuťou. Kombinácia bezchybná, ale ak nie ste úplný mäsožrút, doobjednajte si k šašliku prílohu navyše, napríklad svieži zeleninový šalát.

Zdroj: Marián Dekan

​K šašliku nám odporučili omáčku s paradajkovým základom a výraznou chuťou.

Veľa sme čakali od Chinkali Qalaquri (7,50 €), taštičiek plnených mletým bravčovým a hovädzím mäsom, ochutených koriandrom, čiernym korením a červenou cibuľou. Máme totiž skúsenosť s podobnou špecialitkou priamo z Uzbekistanu, ktorú tam nazývajú manti. Ukázalo sa však, že chinkali nie sú manti a manti nie sú chinkali. Chinkali jedia Gruzínci rukami tak, že taštičku držia za vrchnú časť (stopku) a nahryznú ju zospodu, aby sa im horúci vývar vylial do úst, pričom stopku nezjedia, nechajú ju na tanieri. Manti môžete jesť celé, príborom alebo rukami. Rozdiel sme však vnímali najmä v kvalite cesta: v prípade chinkali bolo tuhšie, kým cesto na manti je tenšie a jemnejšie. Hovorí sa, sto ľudí, sto chutí – nám viac chutilo manti. Ale určite chinkali vyskúšajte, mnohí si túto tradičnú gruzínsku špecialitu veľmi pochvaľujú. Že má byť presne taká, ako ju robia v Pirosmani´s Samovar, potvrdil aj náš gruzínsky kamarát.

Zdroj: FB/Pirosmani´s Samovar

Chinkali - tradičná gruzínska špecialita 

Ďalší náš výber mal názov Adžaruli Chačapuri (11,90 €). Je to slaný koláč z chlebového cesta s chrumkavou kôrkou, plnený vynikajúcim gruzínskym syrom a surovým vajíčkom navrchu. Syr musí byť horúci, aby sa vajíčko trochu uvarilo, keď si ho v ňom rozmiešate - to je však pri donáške trochu problém. Ale chuťovo bol koláč perfektný a porcia akurát pre statného chlapa.

Zdroj: CŠ

​Adžaruli Chačapuri

Odporúčame aj Chorciani Blini (5 €) plnené mletým bravčovým a hovädzím mäsom, ochutené gruzínskym korením. Palacinkové cesto nám pri otvorení krabice zavoňalo akoby bolo spálené, ale našťastie tak nechutilo. Bolo super,  len na náš vkus dosť mastné. Ako dresing sme mali biely jogurt, ten sa s blinami chuťovo pekne dopĺňal.

Zdroj: CŠ

​Chorciani Blini

Naše hodnotenie: ****

Maximum: *****

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?