BEDEKER GURMÁNA - Talianske chute z ekologického jedálneho lístka: Tretie jedlo nás úplne dostalo!

2.10.2021

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Reštaurácie v historickom centre Bratislavy nájdete na každom kroku, treba si len vybrať tú správnu. Tentoraz sme pre vás otestovali taliansky podnik Gatto Matto vo dvore na Panskej ulici, kde len nedávno vynovili interiér. Priestory sú teraz väčšie, modernejšie, s príjemnou atmosférou... Ako je to s jedlom?

Ak sa do tejto talianskej reštaurácie vyberiete bez rezervácie v čase okolo obeda, môže sa stať, že voľný stôl nebudete mať k dispozícii hneď. My sme naň čakali približne desať minút, ale to bola jediná malá nepríjemnosť.

Značka Gatto Matto sa prezentuje ako sieť podnikov, ktorá predstavuje všetko to, čo je na talianskej kuchyni najlepšie. Môžeme potvrdiť, že jedlá, ktoré sme vyskúšali, boli jednoznačne z čerstvých a kvalitných surovín a pripravené tak, ako treba – napríklad všetky cestoviny, ktoré majú v ponuke, sú domáce, ručne robené. Ponuku si naskenujete priamo pri stole cez ekologický QR kód jedálny lístok a vyberáte. Žiadne obavy, je to jednoduché, no ak treba, prinesú vám „papierový“ jedálniček. Za zmienku stojí i to, že džbán s vodou sme mali grátis, čo nie je samozrejmosť v každej reštaurácii.

Zdroj: Marián Dekan

​QR kód jedálny lístok je ekologický, a tiež hygienický.

Ľahké Rukolové rizoto (8,90 €) chutilo presne tak, ako má chutiť pravé talianske rizoto. Bolo jemne krémové, zážitkom boli aj natenko narezané plátky marinovaného hovädzieho rozbifu. Slanšiu chuť mäska zaujímavo dopĺňali sladkasté kúsky červenej repy, rukola a strúhaný parmezán.

Zdroj: Marián Dekan

​Rukolové krémové rizoto s plátkami hovädzieho rozbifu.

Ak si objednáte Cézar šalát (7,00 €), dostanete obrovskú porciu trhaného rímskeho šalátu, ktorý podávajú s poctivým cézar dresingom, hoblinami parmezánu a bylinkovými krutónmi z kváskového chlebíka. Šalát bol lahodný, šťavnatý, no z dresingu by sme predsa len trochu ubrali. Naopak, parmezánu by sme prijali viac ako len na ozdobu, samozrejme, je to vec chuti. K zelenému tanieru sme si navyše dopriali Grilované kukuričné kuriatko (3,50 ). Chrumkavé plátky mäska boli výborne ochutené, doslova skvostné.

Zdroj: Marián Dekan

​Cézar šalát s krutónmi z kváskového chlebíka.

Veľkým gastronomickým zážitkom boli pre nás Domáce ravioli (12,50 €) s horúcim šalviovým maslom a najemno strúhaným parmezánom s nezameniteľnou chuťou. Plnka býva v týchto tradičných talianskych cestovinách rôzna, v Gatto Matto ich plnia ručne čerstvým špenátom a jemným krémovým syrom riccota. Ravioli majú zvyčajne štvorcový tvar, tie naše boli kruhové, no predovšetkým pripravené v domácej kuchyni – strojovo vyrábané sa im zďaleka nevyrovnajú. Určite ochutnajte!

Zdroj: Marián Dekan

​Domáce ravioli plnené čerstvým špenátom a riccotou.

Zo zvedavosti sme ochutnali aj Vyprážané kukuričné kuracie prsia (7,90 ) s pečenými batatmi s bylinkami, oživené omáčkou zo zeleného korenia a sviežim šalátom. Naozaj to nebola úplná klasika. Mäsko bolo chutné a šťavnaté a obal z kukuričnej strúhanky jemný, čo pokladáme za veľké pozitívum. Nečakane príjemným prekvapením bol tiež smotanový šalátik z hrozna a zeleru. Celkový dojem dotváralo štýlové servírovanie, takže najedli sa aj oči.

Zdroj: Marián Dekan

​Vyprážané kukuričné kuracie prsia

Našou poslednou voľbou boli čerstvé cestoviny Bucatini (7,20 ) pripravené v dômyselnej kombinácii chutí. Krémová omáčka z pečenej tekvice bola výborná, perfektne sa zladila s kúskami zrejúceho syra gorgonzola a obe spolu dokonale splynuli s hrubšími dutými cestovinami. Slnečnicové semienka by sme restovali o trošičku dlhšie a cestoviny zas varili o niečo kratšie, ale inak veľká spokojnosť.

Zdroj: Marián Dekan

Bucatini s krémovou omáčkou z pečenej tekvice.

Naše hodnotenie: *****

Maximum: *****

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?