BEDEKER GURMÁNA Otestovali sme špeciality hummusbaru: Prekvapili viackrát!

5.9.2021

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Viete, kde v Bratislave pripravujú najlepší autentický hummus vo variáciách od výmyslu sveta? V Hummusbare v Starom Meste tvrdia, že práve u nich, tak sme niektoré špeciality vyskúšali.

Reštauráciu nájdete neďaleko nového SND, vo vnútrobloku výškoviek Panorama City na Pribinovej ulici, a prvé, čo odporúčame, je prísť sem na obed radšej o niečo skôr. Toto nenápadné miesto už totiž stihli objaviť mnohí Bratislavčania, zvyknú sem chodiť aj zamestnanci z okolitých firiem, takže býva plno.

Z  čerstvých jedál výnimočných chutí si vyberie každý, nielen vegetarián, v ponuke nechýbajú ani klasické chute bežnej kuchyne. Tunajší znalci kulinárskeho umenia presviedčajú, že hummus môže mať akúkoľvek formu, môžete ho pridať k akémukoľvek jedlu a servírovať ho na akomkoľvek tanieri – vždy a všade sa vám bude hodiť.

My sme najskôr vyskúšali klasickú kombináciu Hummus s tahini - pastou zo sezamových semien (4,50 €) a do misky sme si navyše pridali polovičnú porciu Arabského šalátu (1,50 €), ktorý sa pripravuje z nadrobno nasekaných uhoriek a rajčín, olivového oleja, citrónovej šťavy a petržlenovej vňate. Jedlo bolo chutné, ľahké, tahini s hummusom výborne ladí, spolu so šalátom vyznelo ako veľmi fresh a výživná kombinácia plná bielkovín. Prezradíme ešte, že na túto špecialitku chodievala naša kolegyňa celé leto, nedokázala odolať.

Zdroj: nc

​Hummus s tahini a čerstvým šalátom

Na ďalší tanier sme si objednali Hummus so shawarmou, čo sú grilované kúsky marinovaných kuracích stehien (7,80 €). Konzistencia aj dochutenie hummusu boli vynikajúce, jednoznačne patrí v rámci Bratislavy medzi najlepšie. Ani mäsu sme nemali čo vyčítať, prepečené akurát, chuť lahodná. Ak si však zvyknete objednávať hummus shawarmu aj v iných bratislavských prevádzkach, čakajte jeden rozdiel. V Hummusbare na Pribinovej dostanete presne to, čo uvádza jedálny lístok, teda najmä samotný hummus, kuracie kúsky a dozdobenie koreninami, ako prílohu ešte pikantnú omáčku a pita chlieb, ktorý si pečú sami. Nie však bohaté zeleninové obloženie, na ktoré ste možno zvyknutí z iných reštaurácií.

Zdroj: Marián Dekan

​Hummus so shawarmou

Aj Hummus s kebabom (8,30 €) môže prekvapiť. Nečakajte nič, čo sa podobá tureckému döner kebabu či gréckemu gyrosu. K bezchybnému hummusu vám priložia štyri hovädzie fašírky z domáceho grilu, ktorý im zaručí nezameniteľnú chuť. A keď si toto jedlo objednáte ako menu, čo sme urobili, pridajú vám na tanier aj mix čerstvého arabského šalátu, kyslej kapusty a krúžkov marockej mrkvy. Výsledkom je kombinácia pestrých chutí, ktoré sa zaujímavo dopĺňajú.

Zdroj: Marián Dekan

​Hummus s kebabom 

Keď sme si prečítali, čo obsahuje Jeruzalemský mix (4,80 €), tak túto kombináciu sme museli vyskúšať! Kto si však myslí, že dostane klasický pita chlieb, je na omyle. Prinesú vám hrubšiu rozkrojenú placku, vnútri ktorej je náplň vpasovaná ako po poschodiach. Naspodu je humus, na ňom kuracie mäsko a ako toping kuracie pečienky restované na cibuľke. Takže sme sa postupne prekúsavali rôznymi zaujímavými chuťami, od najťažšej prílohy po najľahšiu, a celkový dojem ostal skvelý. Keď sme jedlo vzali do ruky, už jeho hmotnosť naznačovala že bude veľmi sýte. Ale nakoniec sa dalo zvládnuť a pomer cena - výkon nabral nový rozmer.

Zdroj: Marián Dekan

​Jeruzalemský mix

Naše hodnotenie: ****

Maximum: *****

Reštaurácia nebola o  návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?