BEDEKER GURMÁNA: Langošár z Petržalky nám vyskladal úplnú "šmakocinku"

7.8.2021

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Chcete špaldový, bryndzový so slaninkou, plnený mäsom alebo niečo ešte špeciálnejšie? V nenápadnom stánku Petržalské langoše, ktorý nájdete na Námestí hraničiarov na našom najväčšom sídlisku, je všetko možné. Langoš si vyskladáte podľa svojej chuti alebo podľa fantázie - alebo si dajte poradiť ako my, budete to mať aj s prekvapením.

Chceli sme začať klasikou, no Tomáš Hortenský (áno, to je ten muž, ktorý vymyslel petržalský langoš) nás zabrzdil. „Vyskúšajte langoš zo špaldového cesta,“ navrhol. O špaldovom langoši sme už predtým čítali na sociálnej sieti, kde petržalský langošár priznal, že najdôležitejšie bolo upraviť postup výroby tak, aby nie úplne záležalo na type múky, a najmä aby nebol konzumovateľný iba dve hodiny, dal sa pohodlne naťahovať a držal si tieto vlastnosti počas celého dňa. 

Dali sme sa teda nahovoriť a chybu sme neurobili. Špaldový langoš (4,10 €) s dvoma druhmi syra, čedarom a eidamom, chutil čerstvo, chrumkavo a vôbec nebol mastný (dokonca ani papier, v ktorom sme ho mali zabalený). Takže nezaťažil žalúdok, ako sa to stáva pri jedlách tohto typu. Kečupu bolo tak akurát a bol príjemne sladkastý.

Zdroj: Marián Dekan

​Špaldový langoš s dvoma druhmi syra

Druhou voľbou bol Bryndzový langoš so slaninou (3,90 €), pri ktorom sme ľutovali iba to, že sme neprišli nalačno. Super chutné jedlo bolo zložené jednoznačne z čerstvých ingrediencií. Langoš nám pripravili z kvalitne pripraveného cesta, prepečený bol tak akurát. Výborná bola aj bryndzovo-smotanová omáčka posypaná opraženými kockami slaniny a krúžkami jarnej cibuľky, s ktorou sa chuť cesnaku neuveriteľne zladila.

Zdroj: Marián Dekan

​Langoš s bryndzovo-smotanovou omáčkou, jarnou cibuľkou a slaninou 

Nad ďalšou verziou sme chvíľu špekulovali, langošár to teda vyriešil za nás – vraj nám pripraví úplnú brutalitu. Vedel, o čom hovorí, vyskladaná "brutalita" (5,10 €) bola naozaj výnimočná. Základ tvorila kombinácia syra a slaniny, kde sme mali trochu obavu, či langoš nebude príliš mastný, no nebol. Pikantnejšia omáčka piri piri a jemná taco dodali tomuto letnému streetfoodu osobitosť a šmrnc. Spojenie všetkých chutí vrátane cibule a cesnaku bolo lahodné, žiadna príliš „nevyčnievala“. Aj veľkosť langoša bola ideálna, tak ako pri všetkých ostatných, no prijali by sme ho chrumkavejší. Pri objednávaní to treba povedať vopred a urobia vám ho presne na mieru.

Zdroj: Marián Dekan

​"Brutalita" langošára z Petržalky

Testovanie sme zakončili poriadne sýtym Pulled pork (4,50 €) a bolo to čisté šialenstvo. Už samotný langošový podklad pôsobil veľmi sviežo, cesto skvelé a dobre odkvapkané, bez zbytočných stôp po mastnote. Šťavnaté trhané bravčové mäsko spolu s roztopeným syrom čedar, červenou cibuľkou a mango omáčkou bola kombinácia, ktorá najprv prekvapila, ale potom každým sústom aj potešila. Je to verzia, ktorá vám plne nahradí hlavné jedlo, takže aj pomer cena - výkon úplne v poriadku.

Zdroj: Marián Dekan

Langoš ​Pulled Pork vám plne nahradí obed.

Chutný petržalský streetfood by si však zaslúžil nejaké malé sedenie, všetky tieto skvelé dobroty totiž konzumujete na stojáka. Rátajte aj s tým, že neskôr popoludní čaká v rade na langoš často viac ľudí ako pri vedľajšom stánku na zmrzlinu.

Naše hodnotenie: *****

Maximum: *****

Prevádzka nebola o  návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?