BEDEKER GURMÁNA: Langošár z Petržalky nám vyskladal úplnú "šmakocinku"
Zdroj: Marián Dekan
Petržalské langoše
Chcete špaldový, bryndzový so slaninkou, plnený mäsom alebo niečo ešte špeciálnejšie? V nenápadnom stánku Petržalské langoše, ktorý nájdete na Námestí hraničiarov na našom najväčšom sídlisku, je všetko možné. Langoš si vyskladáte podľa svojej chuti alebo podľa fantázie - alebo si dajte poradiť ako my, budete to mať aj s prekvapením.
Chceli sme začať klasikou, no Tomáš Hortenský (áno, to je ten muž, ktorý vymyslel petržalský langoš) nás zabrzdil. „Vyskúšajte langoš zo špaldového cesta,“ navrhol. O špaldovom langoši sme už predtým čítali na sociálnej sieti, kde petržalský langošár priznal, že najdôležitejšie bolo upraviť postup výroby tak, aby nie úplne záležalo na type múky, a najmä aby nebol konzumovateľný iba dve hodiny, dal sa pohodlne naťahovať a držal si tieto vlastnosti počas celého dňa.
Dali sme sa teda nahovoriť a chybu sme neurobili. Špaldový langoš (4,10 €) s dvoma druhmi syra, čedarom a eidamom, chutil čerstvo, chrumkavo a vôbec nebol mastný (dokonca ani papier, v ktorom sme ho mali zabalený). Takže nezaťažil žalúdok, ako sa to stáva pri jedlách tohto typu. Kečupu bolo tak akurát a bol príjemne sladkastý.
Zdroj:
Marián Dekan
špaldový langoš
Špaldový langoš s dvoma druhmi syra
Druhou voľbou bol Bryndzový langoš so slaninou (3,90 €), pri ktorom sme ľutovali iba to, že sme neprišli nalačno. Super chutné jedlo bolo zložené jednoznačne z čerstvých ingrediencií. Langoš nám pripravili z kvalitne pripraveného cesta, prepečený bol tak akurát. Výborná bola aj bryndzovo-smotanová omáčka posypaná opraženými kockami slaniny a krúžkami jarnej cibuľky, s ktorou sa chuť cesnaku neuveriteľne zladila.
Zdroj:
Marián Dekan
bryndzový langoš
Langoš s bryndzovo-smotanovou omáčkou, jarnou cibuľkou a slaninou
Nad ďalšou verziou sme chvíľu špekulovali, langošár to teda vyriešil za nás – vraj nám pripraví úplnú brutalitu. Vedel, o čom hovorí, vyskladaná "brutalita" (5,10 €) bola naozaj výnimočná. Základ tvorila kombinácia syra a slaniny, kde sme mali trochu obavu, či langoš nebude príliš mastný, no nebol. Pikantnejšia omáčka piri piri a jemná taco dodali tomuto letnému streetfoodu osobitosť a šmrnc. Spojenie všetkých chutí vrátane cibule a cesnaku bolo lahodné, žiadna príliš „nevyčnievala“. Aj veľkosť langoša bola ideálna, tak ako pri všetkých ostatných, no prijali by sme ho chrumkavejší. Pri objednávaní to treba povedať vopred a urobia vám ho presne na mieru.
Zdroj:
Marián Dekan
"Brutalita" langošára z Petržalky
Testovanie sme zakončili poriadne sýtym Pulled pork (4,50 €) a bolo to čisté šialenstvo. Už samotný langošový podklad pôsobil veľmi sviežo, cesto skvelé a dobre odkvapkané, bez zbytočných stôp po mastnote. Šťavnaté trhané bravčové mäsko spolu s roztopeným syrom čedar, červenou cibuľkou a mango omáčkou bola kombinácia, ktorá najprv prekvapila, ale potom každým sústom aj potešila. Je to verzia, ktorá vám plne nahradí hlavné jedlo, takže aj pomer cena - výkon úplne v poriadku.
Zdroj:
Marián Dekan
langoš Pulled Pork
Langoš Pulled Pork vám plne nahradí obed.
Chutný petržalský streetfood by si však zaslúžil nejaké malé sedenie, všetky tieto skvelé dobroty totiž konzumujete na stojáka. Rátajte aj s tým, že neskôr popoludní čaká v rade na langoš často viac ľudí ako pri vedľajšom stánku na zmrzlinu.
Naše hodnotenie: *****
Maximum: *****
Prevádzka nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.
(bn)
BEDEKER GURMÁNA Čím prekvapili kuchári z Wakelake na Zlatých pieskoch?
Počas horúcich dní dobre padne tráviť čas pri vode. Čo tak spojiť ho aj s ľahším obedom? Otestovali sme špeciality v stredisku Wakelake na bratislavských Zlatých pieskoch, ktoré láka na adrenalínové atrakcie.