BEDEKER GURMÁNA Lepšie ako v Grobe? Otestovali sme husacie a kačacie špeciality v legendárnej Štefánke

7.11.2021
0

Zdroj: BN

Páčil sa vám článok?

Z legendárnej kaviarne Štefánka oproti Prezidentskému palácu je dnes vyhľadávaná reštaurácia, kde býva okolo obeda plno, takže miesto si radšej vopred rezervujte. Zlákali nás sem najmä husacie a kačacie špeciality, no vyskúšali sme aj niečo z menu. Ako to dopadlo?

Na nezmyselný prenájom Štefánky, ktorá po roku 1989 fungovala ako čínska reštaurácia, môžeme definitívne zabudnúť. Novým majiteľom sa podarilo obnoviť jej niekdajší mondénny monarchistický duch a nepreháňajú, keď tvrdia, že vďaka kompletnej rekonštrukcii dokázali vrátiť do nášho mesta závan starých dobrých čias prvej polovice 20. storočia.

Okrem unikátnej atmosféry sľubujú hosťom aj gastronomický zážitok, tak sme sa dali nahovoriť. Naše prvé zistenie: na  chutnú chrumkavú husacinu nemusíte ísť až do Slovenského Grobu, v Štefánke presne vedia, ako na to.

Určite odporúčame dať si už predjedlo, na Paštétu z husacej pečene (7,99 €) majú jednoznačne top recept. Podávajú ju v skle s redukciou z červeného vína a karamelizovanými baby hruškami. Je to skutočná delikatesa, jemná a chuťovo harmonická, ku ktorej vám priložia grilované plátky chleba.

Zdroj: Marián Dekan

Paštéta z husacej pečene s grilovanými plátkami chleba

Pečené husacie stehno (15,99 €) pripravujú na karamelizovaných jablkách so škoricou a voňavým badiánom. Malým prekvapením boli pre nás opekané zemiakové šúľance ako príloha. Mäsko bolo prepečené pekne do chrumkava, mäkučké a príjemne slané. Túto lahôdku chuťovo dotiahli jabĺčka, bez ktorých by to nebolo celkom ono. Šúľance sú osobitná kapitola, boli veľmi jemné a chutné, bavilo nás poobracať ich v husacej masti a potom vložiť do úst.

Zdroj: Marián Dekan

​Pečené husacie stehno so zemiakovými šúľancami

Vynikajúce bolo tiež Pečené kačacie stehno (13,99 €), ktoré nám naservírovali s dusenou červenou kapustou a domácimi zemiakovými lokšami. Aj v tomto prípade bolo mäso ideálne prepečené, ľahko sa oddeľovalo od kosti i krájalo, a koža chrumkavá ako treba. Kapusta bola chuťou, farbou aj konzistenciou bezchybná a nezaostávali ani lokše.

Zdroj: Marián Dekan

​Pečené kačacie stehno s červenou kapustou a lokšami

Z menu sme si pochutili na Jäger divinovom guláši (9,49 €) zo srnca a jeleňa, pripravenom na tymiáne a borievkach, máme radi tieto klasiky. Jedlo lákalo už na pohľad, vizuálne i vôňou, a potom prišiel chuťový pôžitok. Mäsko bolo šťavnaté a jemné, pripravené tak akurát, ešte chvíľu a rozpadne sa, to sa nám páči. Omáčka perfektná, všetko v nej bolo pridané s rozvahou, parená knedľa bola tiež fajn a veľkosť porcie viac ako dostatočná, i keď sa nám to na začiatku tak nezdalo.

Zdroj: Marián Dekan

J​äger divinový guláš s knedľou

Ochutnali sme tiež tradičný ruský Boršč (5,99 €) s teľacím a hovädzím mäsom, kôprom, cviklou a štedrou dávkou kyslej smotany. Receptov na túto zdravú a sýtu polievku je množstvo, nám úplne vyhovela verzia Štefánky. Všetky chute sa v nej dobre pospájali a skvele do nich zapadol aj jemne pikantný kôpor, ktorým majstri kuchári nešetrili.

Zdroj: Marián Dekan

​​Tradičný ruský boršč

Naše hodnotenie: *****

Maximum: *****

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná.

(bn)

Páčil sa vám článok?