Podzemný parkovací dom na Kollárovom námestí má stavebné povolenie - na jeho streche má byť park!

23.9.2021

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Bratislavské Staré Mesto vydalo stavebné povolenie pre podzemný parkovací dom s takmer 300 parkovacími miestami na Kollárovom námestí a mestský park s oddychovou zónou. Stavebné povolenie zatiaľ nie je právoplatné, je voči nemu možné odvolať sa v zákonnej lehote 15 dní. Mestská časť o tom informuje na svojej webovej stránke.

 "Podklad v stavebnom konaní je právoplatné územné rozhodnutie, ktoré potvrdil aj nadriadený orgán, námietky voči tomu, že stavba je v rozpore s územným plánom, sú neopodstatnené, nedôvodné, v rozpore s princípmi stavebného zákona," konštatuje stavebný úrad vo svojom rozhodnutí. Zamietnuté v plnom rozsahu boli aj námietky, týkajúce sa údajných procesných pochybení stavebného úradu, územného konania či zahustenia dopravy.

Jedna z námietok sa týkala aj toho, že stavebný úrad nevykonal miestne zisťovanie. Túto námietku považuje stavebný úrad tiež za bezpredmetnú a neopodstatnenú. Odôvodňuje to tým, že pomery miesta stavby, teda Kollárovho námestia, pozná veľmi dobre a "považuje za úplne nehospodárne vykonávať miestne zisťovanie, pokiaľ sú mu pomery miesta a stavby známe." Stavebné povolenie stratí platnosť, ak sa so stavbou nezačne do dvoch rokov od nadobudnutia jeho právoplatnosti.

Developer predstavil PPP projekt parkovacieho domu s 296 miestami ešte v roku 2009. Postupne však došlo k viacerým úpravám, dôvodom boli najmä pripomienky aktivistov, týkajúce sa pôvodne plánovaného masívneho výrubu stromov. Výsledkom úprav je, že riešená plocha sa zmenšila o tretinu, navýšil sa však počet podzemných podlaží, aby zostal zachovaný počet parkovacích miest.

Na streche podzemnej garáže, ktorá bude na úrovni priľahlého terénu, sa má vytvoriť park s oddychovou zónou. Na základe memoranda o spolupráci podpísaného s hlavným mestom koncom mája 2020 upustil stavebník od výrubového konania a dohodol sa na presadení niektorých drevín na iné miesto. Územné rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť v apríli 2017. Iniciatíva na vybudovanie podzemných garáží vyšla zo strany hlavného mesta v roku 2009. Bratislavský magistrát vtedy vypísal verejnú obchodnú súťaž na prenájom pozemkov na Kollárovom námestí. Výstavbu a prevádzku garáží zabezpečí súkromný investor ako víťaz projektu. Mesto zároveň na Kollárovom námestí plánuje reorganizáciu dopravy. Developer sa zaviazal, že svoj projekt zosúladí so zámermi mesta.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie