Aj takto sa dá lacno parkovať v lukratívnej lokalite: Bezmocnosť mestskej polície mnohých prekvapí

21.7.2021

Zdroj: čitateľ

Páčil sa vám článok?

„V zóne určenej pre rezidentov na Hummelovej ulici je už dva mesiace odstavené auto s nasadenou papučou. Ak chceli policajti dosiahnuť, aby vodič, ktorý tu neoprávnene zaparkoval, uvoľnil miesto, tak k tomu nedošlo,“ upozornil Bratislavčan Ján, ktorý býva v danej lokalite v Starom Meste. Mestská polícia nám potvrdila, že na riešenie takýchto prípadov veľa možností nemá.

S podobným problémom ste sa možno stretli aj vy. Viacerí vodiči, ktorí neoprávnene zaparkujú na vyhradenom mieste, si z nasadenej papuče nerobia ťažkú hlavu. „Viem si predstaviť, že niektorým to aj vyhovuje. Keď idú napríklad na dovolenku, pokuta ich takto vyjde lacnejšie ako keby auto odstavili na platenom parkovisku. Navyše sa nemusia obávať, že im ho počas neprítomnosti niekto ukradne,“ uvažuje náš čitateľ.

Takýto prístup by zrejme vedeli potvrdiť viacerí priestupkári mestskej polície. Ako vlastne postupujú pri nesprávnom parkovaní? Evidujú vôbec, či sa prihlásili vodiči, ktorým nasadili papuču, a zaplatili prípadnú pokutu?

„Ak auto stojí s papučou a vodič sa neohlási na mestskú políciu, priestupkár príslušnej mestskej časti začne objasňovanie. To znamená, že si vylustruje majiteľa auta a zašle mu výzvu, aby sa pre objasnenie prípadu dostavil na mestskú políciu,“ vysvetľuje vedúci oddelenia komunikácie bratislavskej mestskej polície Peter Borko.

Keď vodič príde a potvrdí, že auto šoféroval on, priestupkár spíše protokol a odovzdá ho na dopravný inšpektorát Okresného riaditeľstva Policajného zboru, v prípade nášho čitateľa v Starom Meste. Ak auto šoféroval niekto iný, tak predvolá aj jeho a dorieši s ním priestupok rovnakým spôsobom. „My dáme dole imobilizér a ďalej vinníka rieši policajný zbor, ktorý mu aj udelí pokutu,“ dodáva Peter Borko.

Zdroj: čitateľ

​Vodič už dva mesiace blokuje miesto určené pre rezidentov.

Čo však v prípade, že vodič nasadenú papuču ignoruje, neprevezme si výzvu od priestupkára a jeho auto celé mesiace blokuje dané parkovacie miesto? „Vtedy nemáme veľa možností. Čaká sa v zásade na to, kým autu vyprší STK a EK. Následne je vozidlo považované za vrak a spis sa postupuje mestskej časti, ktorá má potom možnosť dať vrak odtiahnuť,“ konštatuje hovorca mestskej polície.

Ak si majiteľ nájde papuču na aute a zavolá mestských policajtov, riešia ho na mieste blokovou pokutou. To sa však v prípade, na ktorý upozornil čitateľ Bratislavských novín, nestalo. Ako sme sa dozvedeli, do procesu už vstúpil priestupkár. „A tým pádom bude pokutu udeľovať už len Okresné riaditeľstvo Policajného zboru I. Jej výška môže byť v zmysle zákona maximálne 50 eur,“ dodáva Peter Borko.

Zdroj: BN

Pokutu za nesprávne parkovanie môže udeliť nielen policajt, ale už aj mesto či obec. 

Za porušenie zákazu zastavenia a státia však môžu od 1. mája tohto roku sankcionovať vodičov už aj samotné mestá a obce. Novela zákona o cestnej premávke rozšírila ich právomoc kontrolovať tieto priestupky prostredníctvom objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla. Znamená to, že môžu zasielať rozkazy s pokutou priamo na adresu držiteľa vozidla bez toho, aby museli priestupok prerokovať osobne s vodičom.

(ac)

Rozhorčený Bratislavčan: Pre garážou mi bežne parkujú autá a polícia je bezmocná. Je to normálne?

„Pred mojou garážou na Kupeckého parkovalo celý deň auto. Polícia sa nevedela dopátrať k majiteľovi, vyriešila to papučou, ale moju situáciu to nevyriešilo. Mal som ísť na vyšetrenie do nemocnice, musel som ísť taxíkom. Toto je tu na dennom poriadku. Je to normálne?“ napísal nám rozhorčený čitateľ Ivan Vlk. Je pre majiteľa garáže jediným riešením tejto situácie zmieriť sa s ňou a čakať, kým sa majiteľ vozidla rozhodne miesto pustiť? „Bohužiaľ áno, zo strany MsP mu nemôžeme pomôcť stále,“ reagoval Michal Mikula z kancelárie sťažností Mestskej polície.

Páčil sa vám článok?