Zaskočení Bratislavčania: To naozaj bude mať historická budova na Hlavnom námestí plastové okná?

30.6.2021

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Keď vzácnu historickú budovu banky Kooperativa na bratislavskom Hlavnom námestí zachvátil v roku 2018 požiar, mnohí to vnímali ako veľkú tragédiu. Teraz, keď už vidieť takmer kompletne obnovenú fasádu tohto nádherného paláca, sú viacerí Bratislavčania zaskočení. Pýtajú sa: Kam zmizli medené dvere a prečo majú okná plastové rámy? Riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok a investor rekonštrukcie vysvetľujú, čo a prečo sa zmenilo.

Aktualizované

Ak ste si zvykli na vzhľad budovy pred požiarom a porovnáte ju s aktuálnou podobou, ktorá sa už jasne črtá v rámci rekonštrukcie, asi budete aj vy prekvapení. Viaceré prvky, ktoré sú súčasťou fasády a vidíme ich zvonka, sa zmenili.

„Požiar v roku 2018 zničil kaviareň Roland a podľa všetkého zničil kovové okná s ozdobami. Nahradené boli plastovými oknami a namiesto ozdôb sú na oknách iba nalepené imitácie, zrejme ide o nálepky,“ myslí si náš čitateľ Jakub.

Prekvapilo ho tiež, že hoci pôvodné okná mali hnedé rámy, tie nové sú biele. „Nechápem ani, čo sa stalo s kovanými medenými dverami s mosadznými mrežami. Boli to krásne dvere a vďaka tomu, že máme zábery z Google StreetView z roku 2019, teda po požiari, môžeme vidieť, že stav dverí nebol zďaleka kritický. Ľavé krídlo bolo treba len čiastočne zaskliť, no napriek tomu bolo úplne odstránené a nahradené jednoduchými plastovými dverami, ani zďaleka nepripomínajúcimi historickú pamiatku. Na dôvažok, úplne boli odstránené aj mosadzné mreže. Čo sa s nimi stalo? A čo sa stalo s medenými dverami?“ pýta sa náš čitateľ.

Zdroj: ac

Výsledkom obnovy sú iba jedny medené dvere - tak to bolo aj v čase výstavby bankového paláca.

Zdroj: google streetview

​Budova po požiari s dvoma medenými dverami - záber Google StreetView z roku 2019.

Zdroj: MÚOP

Historický pohľad na bankový palác - pozrite si na detailnejšom zábere nižšie vstup a okná.

Zdroj: MÚOP

​Podobné otázky ako on si kladú v týchto dňoch i ďalší Bratislavčania, ktorých zaujíma pokračujúca obnova tejto národnej kultúrnej pamiatky. Potvrdili nám to aj pracovníci, ktorých sme stretli priamo na mieste, pred rekonštruovaným objektom. „Mnohí sa pri nás zastavujú a pýtajú sa, či sme do fasády naozaj osadili plastové okná a prečo sme vymenili medené dvere za plastové. Nejde o nijaký plast. Medené vstupnė dvere boli pôvodne iba na pravej strane a nové dvere, ktoré nahradili medené dvere na ľavej strane, sú kovové a tiež predstavujú návrat k histórii,“ vysvetľovali nám muži, ktorí pracujú na obnove tejto jednej z najkrajších stavieb v bratislavskom Starom Meste. Ako ďalej dodali, hlavná fasáda zároveň získala pôvodnú farebnosť.

O konkrétnejšie informácie k rekonštrukčným prácam sme požiadali Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave (MÚOP). Riaditeľ ústavu Ivo Štassel pripomína, že ide o objekt bývalej Eskontnej banky, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, a preto bola jeho obnova pod prísnym dohľadom Krajského pamiatkového úradu. 

Zdroj: ac

Na medených dverách 1. júla pribudli už aj mosadzné mreže. 

"Od počiatku obnovy (od požiaru) bola snaha všetkých zúčastnených vrátiť objektu jeho pôvodný vzhľad z čias výstavby. Predchádzajúce obnovy z rokov 1986 a 1996 sa v mnohých detailoch odchýlili od pôvodnej koncepcie a teraz bol priestor na návrat k pôvodnému vzhľadu. Doterajšie dvere do kaviarne boli z roku 1986 a neboli ani na pôvodnom mieste - bol tam predtým iba výklad. Teraz sa obnovili pôvodné výklady aj s výzdobou a aj pôvodný vstup do kaviarne. Nič na objekte nie je z plastu - na pamiatkach nie je dovolené používať plastové prvky," zdôraznil riaditeľ MÚOP.

Zdroj: google streetview

Okná s tmavými rámami v bývalej kaviarni Roland - záber Google StreetView z roku 2012. 

Zdroj: ac

​Nové okná pôsobia možno ako plastové, ale nie je to pravda.

Aké materiály sa teda použili pri nových oknách aj vstupných dverách? Investor zdôrazňuje, že celá rekonštrukcia je vykonávaná podľa požiadaviek Krajského pamiatkového úradu (KPÚ), všetky kroky boli s pamiatkovým úradom konzultované a odsúhlasené - od výberov materiálov až po technologické postupy použité pri obnove budovy. Na základe požiadavky KPÚ bol prinavrátený pôvodný vzhľad budovy, čo reprezentuje biela farba okien na prízemí a prvom poschodí, farba fasády a kovových prvkov vrátane strechy.

Okná reštaurácie sú zhotovené z oceľových profilov, pričom dôraz pamiatkarov sa kládol na to, aby vzhľad a subtílnosť profilov boli čo najbližšie k pôvodnému vzhľadu (historická foto v článku vyššie, pozn. red.). Z tohto dôvodu sa pristúpilo k odstráneniu repliky medených dverí z 80-tych rokov (vstup do reštaurácie), ktoré sa tam pôvodne nenachádzali. Vstupné medené dvere do budovy boli umelecko-remeselne obnovené vrátane ozdobných mosadzných mreží. Zároveň boli pamiatkovo obnovené všetky fasády a strecha," spresnila PR manažérka  a hovorkyňa poisťovne Kooperativa Silvia Nosková Illášová. 

Ako ďalej uviedla, v rámci rekonštrukcie zachovali všetky historické prvky v budove, ako napríklad pôvodné štukové stropy, štukovú výzdobu na dvernými otvormi, repasovali pôvodné drevené okná a interiérové dvere, schodiská, zábradlia, kovové mreže okolo výťahovej šachty, zachovala sa tiež historická dlažba...

Zdroj: KOOPERATIVA poisťovňa, a.s

Pohľad na bankový palác na vtedajšom Masarykovom, dnes Hlavnom námestí.

Pokiaľ ide o práce v interiérových priestoroch, kam ešte nahliadnuť nemôžeme, k výrazným zmenám v dispozícii budovy vraj nedošlo. "Rekonštrukcia bola zameraná skôr na výmenu zastaraných technológií a použitých materiálov v administratívnych priestoroch po posledných rekonštrukciách," doplnila hovorkyňa poisťovne Kooperativa s tým, že komplexná rekonštrukcia budovy bude ukončená už v priebehu leta.

(ac)

Páčil sa vám článok?