FOTO: V Múzeu židovskej kultúry vystavujú Stratený raj K. M. Matuštíkovej

17.6.2021

Zdroj: FB SNM - Múzeum židovskej kultúry

Páčil sa vám článok?

Stratený raj je názov výstavy, ktorú v stredu (16. 6.) otvorili v Slovenskom národnom múzeu (SNM) - Múzeu židovskej kultúry v Bratislave. Predstavuje tvorbu výtvarníčky Kyry Munk Matuštíkovej.

 "Výstavný projekt je pokusom o vytvorenie imaginárneho priestoru s výtvarne riešenými dvojrozmernými objektmi a sochami, kde môže všetko existovať vedľa seba v harmónii," približuje múzeum diela, pri tvorbe ktorých sa autorka inšpirovala hlavne biblickým príbehom o vyhnaní človeka zo záhrady Eden. Inštalované sú na nádvorí a chodbách múzea.

Časť dvojrozmerných objektov vytvorila Kyra Munk Matuštíková na výtvarnom pobyte v Jeruzaleme, v galérii Kol HaOt v rokoch 2018 – 2019. "Inšpirovalo ju slovo svätosť/svätý, ako aj samotné miesto galérie za hradbami starého mesta Jeruzalem – 'svätého mesta'," dodáva múzeum k objektom, ktoré autorka vytvorila pomocou svojich fotografií Jeruzalema, vlastných malieb, koláží a tlače. Pracovala na nich aj po návrate do Bratislavy počas lockdownu.

Zdroj: FB SNM - Múzeum židovskej kultúry

Expozícia vytvára interaktívny priestor, v ktorom ruky, nohy, trupy, hlavy a časti tela pokryté kolážami z fotografií, ručne domaľované, nadobudli trochu inú dimenziu svojím opakovaním, vrstvením a množstvom, ale tiež posolstvom k otázke: Kto alebo čo je človek? Autorka nachádza odpoveď, že človek existuje, len pokiaľ je schopný vytvoriť živý vzťah k druhému človeku.

Zdroj: FB SNM - Múzeum židovskej kultúry

(TASR)

Páčil sa vám článok?