Priestor pod Hodžovým námestím sa aktuálne volá Podchod študentov 16. novembra 1989

10.6.2021

Zdroj: FB R.S.

Páčil sa vám článok?

Podchod na Hodžovom námestí v Bratislave sa od 1. júna 2021 volá Podchod študentov 16. novembra 1989. Názov odkazuje na protestný pochod slovenských študentov v roku 1989, ktorých viedli študenti Univerzity Komenského v Bratislave. Na 31. výročie prvých slobodných volieb tu zorganizovali niekdajší študenti slávnostné umiestnenie orientačnej tabule.

Podchod, ktorý spája Poštovú, Panenskú, Palisády a Hodžovo námestie, sa stal dôležitým bodom protestného pochodu študentov. Práve na Hodžovom námestí sa totiž zhromaždenie v novembri 1989 začalo. Študenti následne prešli podchodom až na Námestie SNP, popred Univerzitu Komenského na Šafárikovom námestí a ukončili ho pred vtedajším ministerstvom školstva na Dobrovičovej ulici. Demonštrácia bola vyjadrením požiadaviek dodržiavania ľudských práv, prepustenia politických väzňov, žiadania o slobodu a demokraciu. Študenti skandovali heslá: "Slobodu slova!, Chceme školské reformy! či Demokraciu, demokraciu!"

Nový názov podchodu odkazuje na historickú udalosť, kedy sa študenti bratislavských škôl aktívne zapojili do procesu spoločenských zmien, na konci ktorých boli slobodné voľby.

Zdroj: Matúš Husár

"Dnes sme pri príležitosti 31. výročia prvých slobodných volieb v Československu uviedli do života Podchod študentov 16. novembra 1989. Bol som pri tom vtedy aj teraz. Ďakujem mestskej časti Staré Mesto ako aj mestskému zastupiteľstvu v Bratislave za rozhodnutie pomenovať podchod pod Hodžovým námestím ako spomienku na pochod bratislavských študentov, ktorí 16. novembra 1989 v uliciach mesta žiadali slobodu, demokraciu, prepustenie politických väzňov a školské reformy," napísal k fotografii zo včerajšieho stretnutia bývalý staromestský starosta Rado Števčík, podľa ktorého sa slávnostného aktu zúčastnil aj premiér Eduard Heger, bývalí lídri Nežnej revolúcie Milan Kňažko a Ján Budaj, primátor Matúš Vallo či súčasná starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. 

​(ts)

Páčil sa vám článok?