Staré Mesto ide riešiť patovú situáciu: Podarí sa konečne spriechodniť Satinského ulicu?

19.5.2021

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Je to už päť rokov, čo nielen autá, ale ani chodci nemôžu prechádzať cez Satinského ulicu v bratislavskom Starom Meste. Bráni tomu plot, s ktorým si úrady celé tie roky nevedia rady, samospráva však tvrdí, že boj nevzdáva. Najnovšie chystá stretnutie všetkých zainteresovaných.

Nenápadnú uličku, ktorá spája Cintorínsku a Dunajskú ulicu, pomenovali na počesť populárneho herca a humoristu Júliusa Satinského v októbri 2015, a vzápätí vznikol rozruch okolo jej využívania. Hoci komunikácia je zaznačená v Územnom pláne zóny Dunajská už od roku 2005, hlavné mesto ani mestská časť Staré Mesto ju stále nemá v správe.

Vlastníkom pozemku sú majitelia bytov v priľahlom polyfunkčnom dome na Dunajskej ulici a tí, ako sme informovali na našom webe banoviny.sk ešte v novembri 2016, jasne dali najavo, že priechodnú ulicu tam nechcú. Už v deň oficiálneho pomenovania ulice po známom Bratislavčanovi ju zatarasili kontajnermi, neskôr na ňu osadili a vzápätí demontovali plot, potom kužele a pneumatiky a dnes je po celej šírke ulice pletivový plot. Takže tadiaľ neprejdete ani pešo, čo stále prekvapuje mnohých Bratislavčanov.

Zdroj: ac

​Zatarasená Satinského ulica zo strany Cintorínskej ulice.

Keď sme sa na miesto prišli dnes pozrieť najskôr zo strany Dunajskej ulice, staršia pani sa nás pýtala, či sa po Satinského ulici dostane k nemocnici Sv. Michala na Cintorínskej ulici. Na opačnej strane, z Cintorínskej ulice, sme zase museli usmerniť cyklistku, ktorá chcela po Satinského ulici prejsť na Dunajskú. „Dlhšie som nebola v týchto končinách, myslela som si, že ulica je už dávno spriechodnená,“ vysvetľovala mladá žena. Situácii nerozumie ani naša čitateľka Ingrid: „To, že je ulica uzavretá pre autá, by som pochopila, ale nerozumiem celkom, prečo tade nemôžu prechádzať chodci,“ napísala do redakcie pred pár dňami.

Zdroj: ac

Satinského ulica zo strany Dunajskej ulice, vpravo socha známeho herca a humoristu.

Mestská časť Staré Mesto rieši sprístupnenie Satinského ulice už niekoľko rokov a priznáva, že nájsť východisko z niekoľkoročného sporu je zložité. „Snažíme sa nájsť spôsob, ako ulicu spriechodniť, pravdou však je, že situácia je komplikovaná, keďže pozemok pod komunikáciou patrí súkromným majiteľom (majitelia bytov v priľahlej nehnuteľnosti) a komunikácia nebola odovzdaná hlavnému mestu na užívanie. Hlavné mesto ju teda následne nezverilo Starému Mestu do správy,“ konštatoval hovorca samosprávy Matej Števove.

Tvrdí však, že napriek tejto patovej situácii sa Staré Mesto nevzdáva. „Pripravujeme stretnutie so zástupcom majiteľov nehnuteľnosti, kde preberieme možnosti riešenia. O výsledku budeme informovať aj médiá,“ ubezpečil. 

(ac, in)

Páčil sa vám článok?