Rozbehla sa petícia za ochranu lesa na bratislavskej Kalvárii, podpísali ju aj známe osobnosti

3.5.2021
0
Páčil sa vám článok?

Viaceré známe tváre či organizácie v týchto dňoch podporili verejnú výzvu na ochranu lesa na bratislavskej Kalvárii v Starom Meste. Cieľom je dohliadnúť na to, aby v celom území tento les zachoval funkciu verejnej zelene.

Les na bratislavskej Kalvárii je po Horskom parku druhým najväčším lesom, územím verejnej zelene v Starom Meste. "Hustý les obklopuje historickú krížovú cestu z roku 1694, ktorá prechádza úspešnou obnovou a plne jej obnovu podporujeme. S ohľadom na to, že ide jednu z posledných veľkých plôch verejnej zelene v centre Bratislavy, si tento les zaslúži zvýšenú ochranu," uviedla Monika Hricáková aktivistka a riaditeľka OZ Priatelia Quo Vadis, ktorá verejnú výzvu verejne podporila. 

Podľa jej slov pokračujúce nevhodné výruby v Starom Meste naznačujú, že chrániť zeleň treba dávno predtým, ako sa rúbe a v momente, kedy sa rúbe je neskoro, napríklad, ako sa udialo v prípade nedávnej kauzy výrubu na Drotáskej ceste. "V dohľadnej dobe totiž príde k otvoreniu územného plánu v tejto štvrti. Je potrebné dohliadať na to aby v celom území mal tento les funkciu verejnej zelene," doplnila Hricáková s tým, že verejná výzva mestu nie je kritikou samosprávy, ale prichádza v momente, kedy sa neplánuje žiadna redukcia tohto lesa.

Zdroj: Milan Schnorrer/mojapeticia.sk
​Les na bratislavskej Kalvárii

Cieľom je podľa organizátorov a osobností podporujúcich  verejnú výzvu vyzvať magistrát na to, aby konal v prospech ochrany lesa na Kalvárii. Akúkoľvek redukciu plochy tohto lesa do budúcnosti považujú za neakceptovateľnú, a preto jej podpisom vyzývajú mesto, aby si celé územie lesa  Kalvárie zachovalo v územnom pláne funkciu verejnej zelene a stalo sa obecným chráneným územím celomestského významu. Medzi známe tváre, ktoré verejne výzvu podporii je herečka Táňa Pauhofová, producentka Wanda Adamík Hrycová či akademická maliarka a majiteľka reklamnej agentúry Simona Bubánová. Za výzvou stoja viacerí komunálni poslanci napríklad Jakub Mrva z Iniciatívy Naše Karpaty, staromestský poslanec Ivan Bútora ml. či poslankyňa Dana Kleinert. Iniciátorom verejnej výzvy je Milan Schnorrer, zakladateľ Iniciatívy Korzo Horský park, obyvateľ priľahlej štvrte, podnikateľ ocenený Forbes 30pod30, architekt Juraj Hantabal držiteľ ocenenia CE ZA AR, člen OZ Bratislavská Kalvária, architektka Michaela Hantabalová držiteľka ocenenia CE ZA AR, členka OZ Bratislavská Kalvária a poslankyňa m.č. Staré Mesto Dana Kleinert.

Zdroj: Milan Schnorrer/mojapeticia.sk

"Iniciatíva prichádza v období, kedy v Starom Meste naďalej dochádza k nevhodnej redukcii zelene a zároveň prichádza k otvoreniu územného plánu zóny A6 regulujúceho toto územie.  V dobe klimatických zmien, stúpajúcej hodnoty verejnej zelene a pokračujúcej redukcii zelene v Starom Meste považujeme za nevyhnutnosť zamedzenie výstavby na ploche Kalvarijského lesa ako aj zachovanie tohto lesa v jeho súčasnej rozlohe," spresnili organizátori na webe petície. K prípadu sme oslovili a požiadali o stanovisko aj vedenie Starého Mesta. Reakciu sme zatiaľ nedostali, keď sa tak stane, doplníme ju do textu. O stanovisko sme požiadali aj magistrát, ktorý vyhlasuje chránené územie a je obstarávateľ územného plánu.

Zdroj: Milan Schnorrer/mojapeticia.sk

Kalvarijský les

Zdroj: mojapeticia.sk

​Územie bratislavskej Kalvárie

Zdroj: mojapeticia.sk

​Kalvária v územnom pláne Bratislavy

(nc)

Páčil sa vám článok?