FOTO a VIDEO Čaká sa, kým spadne? V tejto ruine v centre Bratislavy bola kedysi vychýrená základná škola

8.4.2021
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Stovky Bratislavčanov vychodili základnú školu práve v historickej budove, ktorá vytvára nárožie Lazaretskej a Cukrovej ulice v Starom Meste. Pohľad na ňu je dnes skľučujúci. Objekt, ktorý ešte pred ôsmimi rokmi kúpil od samosprávy štát, sa rozpadáva a jeho osud je neistý.

Základná škola na Lazaretskej ulici č. 3 bola výnimočná, známa kvalitnou výučbou cudzích jazykov a informatiky, pre žiakov nebolo jednoduché dostať sa sem. Skončila v roku 2005 a historická budova, postavená v roku 1878 pre Štátny učiteľský ústav, odvtedy chátra. No už v časoch, keď do nej chodili žiaci, bola v zlom stave a potrebovala rekonštrukciu.

Hlavné mesto ešte v roku 2009 deklarovalo záujem o budovu s tým, že v nej zriadi základnú umeleckú školu. Napokon ju od hlavného mesta kúpil v roku 2013 štát, ktorý ju dal do správy Okresného súdu Bratislava I - po rekonštrukcii sa mala stať novým sídlom tohto súdu, ktorý sa dnes delí o priestory  s bratislavským krajským súdom v Justičnom paláci.

Zdroj: ac

​Budova bývalej základnej školy je v dezolátnom stave.

Zdroj: ac

​Pohľad dnu cez rozbité okno...

Aj po ôsmich rokoch je však objekt v tejto lukratívnej časti mesta stále nevyužívaný a v čoraz biednejšom stave. K jeho rekonštrukcii zatiaľ nedošlo, len k nevyhnutnej údržbe, aby sa budova nerozpadla. „Vykonali sa výhradne sanovacie práce, aby nedošlo k strate a ohrozeniu života,“ potvrdil pre Bratislavské noviny predseda Okresného súdu Bratislava I Ján Golian. V rámci údržbových stavebných prác sa napríklad nanovo vymenili konzoly umiestnené pod strechou na prípadné zachytenie padajúcej omietky či tehál, opravila sa tiež časť strechy, dažďové zvody a žľaby...

Na otázku týkajúcu sa termínu komplexnej rekonštrukcie schátranej budovy a odhadovaných nákladov však šéf okresného súdu odpovedal prekvapujúco: „Momentálne hodnotu projektu nie je možné ani odhadnúť, nakoľko Ministerstvo spravodlivosti SR s touto budovou nepočíta do svojich budúcich plánov.“

Zdroj: ac

Na budove sa za tie roky robila len nevyhnutná údržba, aby neohrozovala okoloidúcich.

Zdroj: ac

O údržbové stavebné práce sa postaral Okresný súd Bratislava I, ktorý má budovu v správe.

​Na ministerstve spravodlivosti sme teda zisťovali, či sa vôbec s obnovou budovy ráta a aká je alternatíva, ak sa na ňu nenájdu potrebné milióny eur. Je možné, že by sa nakoniec predala?

„Aktuálna predpokladaná hodnota rekonštrukcie je cca 30 miliónov eur. Ministerstvo spravodlivosti SR si výdavky na rekonštrukciu predmetnej budovy uplatňovalo voči Ministerstvu financií SR ako požiadavku nad rámec rozpočtu, avšak doteraz tejto požiadavke vyhovené nebolo,“ informoval nás hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla s tým, že nevyhnutné výdavky na údržbu objektu doteraz realizoval priamo Okresný súd Bratislava I ako správca budovy.

Zdroj: ac

Po obvode budovy je provizórna strieška, ktorá prekrýva chodník.

Zdroj: ac

Odhadované náklady na rekonštrukciu sú v desiatkach miliónoch eur.

Peter Bubla tiež pripomenul, že ministerstvo spravodlivosti nie je ani v pozícii centrálneho správcu. To znamená, že aj rozhodovať o ďalšom nakladaní s týmto majetkom môže v zmysle zákona o správe majetku štátu iba Okresný súd Bratislava I.

Lenže jeho predseda, ako sme uviedli vyššie, tvrdí, že ministerstvo s budovou bývalej školy na Lazaretskej ulici neráta... „Toto vyjadrenie môže vychádzať z materiálu k ´Súdnej mape´ (a z informácií o možnom zriadení Mestského súdu v Bratislave). Materiál je však aktuálne stále v legislatívnom procese, zatiaľ schválený nebol,“ komentoval hovorca rezortu spravodlivosti. 

Osud historickej budovy z 19. storočia je teda otázny. Okresný súd ju bez potrebných financií od štátu nedokáže zrekonštruovať – no tie zatiaľ nie sú. A ministerstvo po schválení súdnej mapy možno napokon usúdi, že budovu nepotrebuje...

(ac)

Páčil sa vám článok?