Rázny krok samosprávy Starého Mesta: Po sťažnostiach na rozhádzaný odpad odstránila problémový kontajner

12.3.2021

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Odpad, ktorý sa opakovane hromadil v okolí kontajnerového stojiska na ulici Palisády v bratislavskom Starom Meste, sa samospráva rozhodla riešiť rázne. Odstránila jeden z kontajnerov, ktorý bol zrejme hlavnou príčinou problému.

Na smetisko pri vchode do obľúbenej Slubekovej záhrady sme v predchádzajúcich dňoch upozornili aj na našom webe banoviny.sk. Viacerí čitatelia sa sťažovali, že keď sa okolie kontajnerového stojiska v jeden deň uprace, o pár dní sa tam opäť nahromadia odpadky. „Strašné a smutné, ako vyzerá táto časť Starého Mesta,“ konštatovala napríklad mladá mamička Zuzana, ktorá medzi odpadkami zahliadla aj potkany.

V správcovskej spoločnosti, zodpovednej za čistotu a poriadok v okolí kontajnerov, nás presviedčali, že robia všetko, čo je v ich možnostiach. „Problém so špinou a rozhádzaným odpadom v okolí nádob na odpad vyskočil vlani v auguste, keď sem mestská časť umiestnila kontajner na použité šatstvo. Odvtedy sem chodia ľudia bez domova, aby si z neho vybrali oblečenie, pričom ako schodíky používajú nádoby na komunálny odpad. Veľakrát ich nájdeme prevrátené, s vysypaným obsahom,“ vysvetľoval Ján Chovan, konateľ spoločnosti ProfiSprávcovská, s. r. o.

Preto už dávnejšie požiadali mestskú časť nielen o odstránenie problémového kontajnera, ale zároveň o nájom pozemku, aby mohli pre nádoby s odpadom vybudovať uzamykateľné stojisko.

Zdroj: Marián Dekan

​Kontajner s použitým oblečením dala samospráva odstrániť.

Rozhodnutie samosprávy z tohto týždňa môže neúnosnú situáciu výrazne zlepšiť - kontajner s použitým oblečením je už preč. „Jedným zo zdrojov chronického neporiadku pri obľúbenej 'Slubečke' bol dodnes aj kontajner na použité textílie spoločnosti Eco Textil. Dnes bol na základe našej výzvy odstránený. Idea zberných kontajnerov je vynikajúca, avšak v tomto konkrétnom umiestnení sa stretlo niekoľko nepriaznivých okolností. Naše TSSM neporiadok príležitostne odpratávali, bol to však boj s veternými mlynmi - navyše mimo kompetencie a možností samosprávy,“ informovalo vo štvrtok Staré Mesto na svojej FB stránke s tým, že pre zberný kontajner spoločnosti Eco Textil hľadá nové, vhodnejšie miesto.

Čas ukáže, či sa tým problém definitívne vyrieši. Úplne presvedčená o tom nie je ani starostka Zuzana Aufrichtová, podľa ktorej bude samospráva hľadať možnosti inteligentných polozapustených veľkokapacitných zberných nádob alebo iné riešenie. „Vnímam, že najväčší problém je typ zberných nádob na Palisádach – sú malé, hlboké a otvorené, voľne dostupné,“ uviedla starostka v diskusii na sociálnej sieti.

Je tiež pravda, že neporiadok v okolí kontajnerových stojísk neraz vytvárajú aj samotní obyvatelia bytoviek, príkladov v našom meste by sme našli dosť. Aká je vaša skúsenosť?

(ac)

Páčil sa vám článok?