Vzácne 100-ročné foto legendárnych kúpeľov Grössling: Takto ich zažili naši starí rodičia

11.2.2021

Zdroj: archív MIB

Páčil sa vám článok?

Kúpele Grössling v Starom Meste sú ikonickou stavbou, ktorá slúžila verejnosti viac ako sto rokov bez prestávky, až do ich zatvorenia v roku 1994. Pozrite sa, ako vyzerali v čase svojej najväčšej slávy, v akom stave sú dnes a na čo sa môžeme tešiť po ich obnove.

Moderné verejné kúpele, ktoré postavili v Prešporku v roku 1895 na rohu Kúpeľnej a Medenej ulice, sa od začiatku tešili veľkej obľube. Navštevovali ich nielen príslušníci vyššej vrstvy, ale tiež bežní ľudia, a to aj preto, aby sa dôkladne poumývali – nie každý si v tých časoch mohol dovoliť mať doma vaňu.

Okrem očisty tela boli populárne, pravdaže, vodoliečebné služby. Návštevníci počas pobytu prechádzali rôznymi druhmi kúpeľov – podľa dobového inzerátu budova ponúkala jódovo-brómové, ihličnaté, železité či dechtové kúpele a takisto inhalácie s liečivými účinkami. Nechýbali masáže, elektroterapia či rehabilitačné cvičenia.

Zdroj: archív MIB

​Kúpele v roku 1895: Slúžili na relax, ale aj na očistu tela, nie každý mal doma vaňu. 

Najväčší rozkvet budova zažila v roku 1914, keď k rekreačným a vaňovým kúpeľom pribudla plavecká časť s veľkým bazénom a troma malými bazénmi, saunou a sprchami. Už vtedy slúžili kúpele okrem očistnej a relaxačnej či športovej funkcie aj ako dôležitý stretávací bod. A práve táto funkcia by sa mala po ich plánovanej obnove Bratislavčanom vrátiť.

Zdroj: archív MIB

Pôvodný vstup z rohu Medenej a Kúpeľnej ulice sa vráti.

S prvou fázou obnovy Grösslingu sa začalo ešte v roku 2019, a to tvorbou zadania pre medzinárodnú architektonickú súťaž. Mesto ju vyhlásilo vlani v marci a v októbri sme spoznali meno víťaza, talianske štúdio z Florencie OPPS Architettura.

„Počas prípravy súťaže sa okrem historických a technických podkladov začalo aj s čistením a konzervovaním budovy, aby sa nezhoršil jej technický stav. Hoci možnosti boli pre pandémiu limitované, medzi odborníkmi a verejnosťou prebehla participácia, zapojilo sa vyše dvetisíc ľudí. Naďalej intenzívne spolupracujeme a celý proces obnovy kúpeľov nastavujeme s odborníkmi na kúpeľníctvo z Budapešti,“ priblížil koordinátor projektu obnovy Gábor Bindics.

Zdroj: archív MIB

​Kúpele v roku 1914 - takto ich mohli zažiť naši starí rodičia.

Súčasťou tímu je aj László Kovács, ktorý bol pri každej rekonštrukcii budapeštianskych kúpeľov za posledných 30 rokov - napríklad pri rekonštrukcii 400-ročných tureckých kúpeľov Rudas, pri obnove Széchenyi kúpeľov, čo sú najväčšie liečivé kúpele v Európe, tiež pri najznámejších kúpeľoch v Budapešti Gellért či pri kúpeľoch Lukács. „Vďaka jeho poznatkom a skúsenostiam vieme už vopred, kde dáva zmysel mať kaviareň, ako ľudia využívajú sauny, ako treba prepájať plaveckú časť s relaxačnou. Sú to neskutočne cenné informácie,“ doplnil Gábor Bindics.

Zdroj: MIB/OPPS architettura

​Budúca plavecká časť vo vizualizácii talianskych architektov.

Na víťaznom projekte OPPS Architettura oceňuje, že dokázal nadviazať na historickú hodnotu komplexu a zvýšiť jeho kvalitu. „V plnej miere využíva existujúce priestory a obsahuje najmenej zásahov, čím zvýrazňuje hodnotu budovy, a zároveň vytvára fungujúcu prevádzkovú schému kúpeľov, knižnice a kaviarne. Ako menší príklad uvediem vstup do budovy cez rampu, ktorá slúži zároveň ako lavička. Odkazuje na taliansky štýl pouličných lavičiek  panca di via,   ktoré v minulosti slúžili aj ako ´čakáreň´ pre návštevníkov domu. Naším zámerom je, aby dnes slúžili ľuďom, ktorí si budú chcieť len tak posedieť vo verejnom priestore so zeleňou.“ 

Zdroj: Nora a Jakub

​Dnešný stav kúpeľov... Budova chátrala viac ako štvrťstoročie.

 Dôležité dátumy

* Budovu kúpeľov postavili podľa návrhu viedenského architekta Alberta Svobodu v roku 1895.

* Najväčší rozkvet zažili kúpele po roku 1914, keď k relaxačným a vaňovým kúpeľom pribudla plavecká časť a ďalšie rekreačné priestory.

* V roku 1994 ich pre zlý technický stav zatvorili. S rekonštrukciou sa má začať na jar 2022, prvá kúpeľná časť by mohla byť otvorená v roku 2024.

(ac)

Páčil sa vám článok?